Doğu Karadeniz işçisine ayak oyunu!

 ÇAYKUR Tek-Gıda İş Sendikası’nın yarından itibaren uygulayacağı grev öncesi ani bir karar aldı. Çaykur, tarihinde ilk kez yaş çay kampanyası başlamadan önce mevsimlik işçilere işbaşı yaptırdı. Çaykur’da çalışan mevsimlik işçilerin cep telefonlarına öncek

Doğu Karadeniz işçisine ayak oyunu!

 

ÇAYKUR Tek-Gıda İş Sendikası’nın yarından itibaren uygulayacağı grev öncesi ani bir karar aldı. Çaykur, tarihinde ilk kez yaş çay kampanyası başlamadan önce mevsimlik işçilere işbaşı yaptırdı. Çaykur’da çalışan mevsimlik işçilerin cep telefonlarına önceki akşam geç saatlerde gönderilen SMS’lerde işbaşı yapılması istendi. 
 
Grevin Önüne Geçiliyor
DÜN fabrikalarına giden işçiler ilk kez bir sezon öncesi bu kadar erken bir tarihte çalışmaya başlamış oldu. Çay hasadının henüz başlamadan Çaykur’da işbaşı yapan işçilerin de bu duruma şaşırdığı gözlendi. Çaykur’un işçilerin Pazartesi günü greve katılmalarının önüne geçmek için böyle bir hamle yaptığı iddia edildi.  
 
Kimseden İzin Almayız
ÖTE yandan Tek Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel Bakan Hayati Yazıcı’nın greve karşı olduğu yönündeki değerlendirmelerini yorumladı. Türkel, “Biz zaten greve giderken birilerinden izin almayız. Biz sendikayız ve bağımsız, özgür üyemizin yanında olan bir kurumuz, ancak üyemize hesap veririz” dedi.
 
Son Gün Açıklaması
ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu ise grevin başlamasına 1 gün kala yazılı bir açıklama yaptı. Grevin hem üreticiye, hem işçiye zarar vereceğini ifade eden Sütlüoğlu, Tek Gıda-İş Sendikası'nın taleplerinin adil olmadığını ifade etti. Sütlüoğlu zarar yaşanmaması için herkesi sorumlu olmaya davet etti.   
 
Bakan Yazıcı’nın greve karşı olduğu yönündeki değerlendirmelerini yorumlayan Türkel, “Onlar hükümet adına hareket ediyor, aynı zamanda işverenler. Greve karşı olmaları doğaldır. Biz zaten greve giderken birilerinden izin almayız. Biz sendikayız ve bağımsız, özgür üyemizin yanında olan bir kurumuz, ancak üyemize hesap veririz. Hükümetlerin grevleri tasvip etmesi zaten olamaz. Onların onaylamasını da beklemeyiz. O zaman “bir şey için mi kullanılıyoruz, niye bizi teşvik ediyorlar” diye düşünürüz. Grev bakan tasvip etmese de Pazartesi günü başlayacaktır. Grevin başlamamasının tek yolu ortak bir akılla bir anlaşma sağlanmasıdır” dedi.
 
BAKAN BİZE HAKSIZLIK YAPTI
Bakan Yazıcı’nın “grev kararındaki amaç birilerine ders vermek” sözünün haksızlık olduğunu ifade eden Türkel grev kararının işçinin taleplerinin karşılanmaması sonucu alındığını kaydetti. Türkel, “İşçilerin talepleri bellidir. Ücretlerde bir iyileştirme bekledik. İyileştirmede bir dayatma içinde de olmadık, Çaykur’a, işverene düşüncelerini de sorduk. Ama karşı teklif bir cevap gelmedi. Ayrıca hukuki anlamda sizin sendikanız üyesi olmayanların da bu sözleşmeden yararlanmasını öngören bir de şart koştular. Sayın bakının bütün bunlar ışığında bir değerlendirme yapmasını beklerdik. Buradaki ithamları kabul etmiyoruz. Biz kimseye ders verme değil hukukumuzu koruma niyetindeyiz. İşçinin emeğine, aşına nasıl katkı veririz biz bunun derdindeyiz. Bizim işçi adına istediğimiz talepleri karşılasınlar bu işi hemen bitirelim. Bizim kimseye ders verme gibi bir amacımız yok. Olur mu öyle şey. Bunu ne Tek Gıda-İş Sendikası ne de ÇAYKUR işçisi hak etmiyor. Böyle bir ifadeyi kesinlikle kabul etmiyoruz. Biz elimizi havada uzatmışız. Kimseye ders verme gibi bir gayret içerisinde olamayız. Bu bize haksızlık olur. Taleplerimiz ortada. Ortak uzlaşma noktasına hazırız diyoruz. Bunu görmezden gelinip greve başka anlamlar yükleyen bakan bize haksızlık yaptı” ifadelerine yer verdi. 
 
MUHATABIMIZ BELLİDİR
Bakan Yazıcı’nın Tek Gıda İş Sendikası’nı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’yla görüşmemekle itham ettiğini de hatırlatan Türkel, “Biz bir sendikayız. Sendika olarak muhataplarımız kimse o kurumlarla muhatap oluruz. Bakanlıklarla muhatap olma gibi bir durum söz konusu olamaz. Burada muhatabımız Kamu İşverenleri Sendikası ile Çaykur’dur. Sendika kalkıp bu iki merci dışında bakanlarla bizim sorunumuzu çözün şeklinde yaklaşım içine girmesi haksızlık olur. Sayın Yazıcı bu bölgenin bakanıdır. Bu bölgede yayınlanan gazetelerin küpürleri kendisine günlük olarak geliyordur. Dolayısıyla günlerdir tartışılan bu konudan haberdar olmadığını ifade etmesi de haksızlıktır. Ayrıca biz temaslarımızı yaptık, Çaykur Genel Müdürüne durumu aktardık” şeklinde konuştu. 
 
BİZİM ELİMİZ HAVADA TALEPLER KARŞILANIRSA SÖZLEŞME İMZALANIR
Tek Gıda İş Sendikası’nın taleplerinin karşılanmadığının altını çizen Genel Başkan Türkel, “Sendikamız üyeleri adına toplu iş sözleşmesi imzalamak için taleplerini ortaya koymuştur. Bu talepler masada duruyor. Bu istekleri karşılayabilecek bir irade ortaya konursa bizim elimiz havadadır. Sözleşmeyi yapar bitiririz. Ama hem işçi adına ortaya koyduğumuz talepler görmezden gelinecek, hem de greve gitmeyin denecek. Böyle şey olmaz. Greve gitmezsek yetkimiz düşer. Böyle şey olur mu? Bu bizim anayasal hakkımızdır. Bu işin bir prosedürü vardır bunu yerine getirmezseniz yetkisiz sendika olursunuz” ifadelerine yer verdi. 
 
TALEPLER GÖRMEZDEN GELİNİRSE GREVDEN ÇEKİNMEYİZ
Sendikalarının grev kararı aldığını ve bunun sorumluluğunu yerine getireceğini ifade eden Türkel, “Sayın bakan greve katılan işçilerin kamudan alması gereken maaş ve ücretleri alamayacaklarını söylüyor. Kimse merak etmesin biz bütün bunları üyelerimizle paylaştık. Sayın bakan hukuku hatırlatıyor ama bunu hatırlatmalarına gerek yok. Çaykur işyerlerinde grev olmayacak mı? Çaykur üreticinin çayını almayacak mı? Bu yörede fabrikalar kampanyaya yetişemedi diye yaşananlar hatırlansın. Bugün greve gidildiğinde bütün fabrikalar benzer sorunları yaşayacaktır. Üreticinin sorununun bedelini siyasetçi ödemek zorunda kalmayacak mı? Birbirini tetikler bu konular. Sendika greve gidiyorsa bunun sorumluluğunu almıştır ve bedelini ödemeye hazırdır. Ama bunun karşılığında greve gidilen iş yerinde davul zurna çalınmayacaktır. O iş yerinde üretim yapılamayacak, kampanya dönemi kaçırılacak, çay üreticisi çayını getirip satamayacaktır. Bunların toplumsal sonuçlarını da siyasetçiler, Çaykur yöneticileri hesaplayacaklar. Sonuçta şu unutulmasın. İşçi adına ortaya koyduğumuz talepler görmezden geliniyorsa sendikamız da grev yapmak konusunda tereddüt göstermez” ifadelerine yer verdi. Türkel, greve katılmayan işçilerin toplu iş sözleşmesinden yararlanamayacağını da sözlerine ekledi.
 
ÇAYKUR’DA FLAŞ GELİŞME
Tek-Gıda İş Sendikası’nın Pazartesi gününden itibaren uygulayacağı grev kararı öncesi ÇAYKUR tarihinden ilk kez yaş çay kampanyası başlamadan önce mevsimlik işçileri iş başı yaptırdı. ÇAYKUR’da çalışan mevsimlik işçilerin cep telefonlarına önceki akşam geç saatlerde gelen SMS’le iş başı yapmaları istendi. Dün fabrikalarına giden işçiler ilk kez bir sezon öncesi bu kadar erken bir tarihte iş başı yapmış oldu. Çay hasadının henüz başlamadan ÇAYKUR’da iş başı yapan işçiler de bu duruma şaşırdı. İş başı yapan işçilerin Pazartesi günü greve katılmalarının önüne geçmek için böyle bir hamle yapıldığı iddia edildi. Çaykur işçilerinin gece cep telefonlarına şu SMS geldi: "Fabrikanızda yaş çay imalatı bitinceye kadar çalışmak üzere 20 Nisan 2013 tarihinde fabrikanıza müracaat ederek işe başlamanızı rica ederiz.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler