Dkib Başkanı Gürdoğan açıklamalarda bulundu

 Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yeni Teşvik Yasası'nda Doğu Karadeniz Bölgesi'nin 6. bölge kategorisine alınmasını talep ettiklerini bildirdi. Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, yeni uygulamaya konulan Teşvik K

Dkib Başkanı Gürdoğan açıklamalarda bulundu

 

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yeni Teşvik Yasası'nda Doğu Karadeniz Bölgesi'nin 6. bölge kategorisine alınmasını talep ettiklerini bildirdi.
 
Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, yeni uygulamaya konulan Teşvik Kanunu'nda Doğu Karadeniz Bölgesi ve özellikle Trabzon'un, en az 6. bölge kategorisinde yer alması gerekirken, bu beklentisinin sonuçsuz kaldığını, hatta Trabzon'un 4. bölge kategorisinden 3. bölge kategorisine düşürüldüğünü belirtti.
 
Doğu Karadeniz'in coğrafi ve ekonomik şartlar açısından Doğu ve Anadolu Bölgesi Haberleri'>Güneydoğu Anadolu Bölgesi şartlarında olmasına rağmen, yeni Teşvik Yasası'nda daha az teşvik tedbirlerinin uygulandığı düşük kategoriye alınmasının bölge sanayileşmesine büyük darbe vurduğunu savunan Gürdoğan, şöyle devam etti:
 
"Bölge olumsuz şartları nedeniyle yatırım yapacak sanayiciler açısından cazip olarak görülmeyen Doğu Karadeniz Bölgesi, yeni Teşvik Yasası ile daha da zor duruma düşmüş bulunmaktadır. Son yıllarda hiçbir sanayicinin yatırım yapma kararı almadığı bölgemizde, sadece hidroelektrik santralleri yatırımları teşvik belgesi almakta, bunun dışında hiç bir yatırımcı açısından cazip olarak görülmemektedir.
 
Oysaki 6. bölge olan en üst teşvik tedbirlerinin uygulandığı bölge kategorisinde bulunan Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde adeta yatırım patlaması yaşanmakta ve yatırım yapan sanayiciler çalıştıracak işçi bulamamaktan yakınmaktadır.
 
Buna rağmen Doğu Karadeniz Bölgemizde yeterli özel sektör yatırımları alınamadığı için işsizlik her geçen gün çığ gibi büyümekte, bölge illerinin tamamı göç vermektedir. Bu nedenle, yetkililerin bu konuya ivedilikle sahip çıkarak yeni Teşvik Yasası'nda Doğu Karadeniz bölgemizin 6. bölge kategorisine alınmasını talep etmekteyiz."
 
Bunun yanında, halen küçük ve orta ölçekli sanayici ve yatırımcıların elinde tek can simidi olarak kalan 5084 sayılı İstihdamın ve Yatırımların Teşviki Yasası'nın uygulama süresinin 31 Aralık 2012 tarihi itibariyle sona ereceğini, bu nedenle yasanın uygulama süresinin yeniden en az 2014 yılı sonuna kadar uzatılmasını talep ettiklerini vurgulayan Gürdoğan, bu yapılmadığı takdirde yok olma ile karşı karşıya kalen bölge sanayicilerinin tamamen tükenme noktasına geleceğini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel