D.Karadeniz'de yaylalara göçler sürüyor

Doğu Karadeniz'de yaylacılar, bu yıl nisan ayının sonlarına doğru başladıkları yayla göçlerini sürdürüyor, göçlerle geleneksel yayla şenlikleri de başlıyor.Doğu Karadeniz'de hayvancılıkla uğraşanlar, hava şartlarına bağlı olarak ekim, kasım aylarına kadar

D.Karadeniz'de yaylalara göçler sürüyor

Doğu Karadeniz'de yaylacılar, bu yıl nisan ayının sonlarına doğru başladıkları yayla göçlerini sürdürüyor, göçlerle geleneksel yayla şenlikleri de başlıyor.

Doğu Karadeniz'de hayvancılıkla uğraşanlar, hava şartlarına bağlı olarak ekim, kasım aylarına kadar konaklayacakları yaylalara göç ediyor. Küçük ve büyükbaş hayvanlarla çoğunlukla yaya yapılan çileli yayla göçü, günlerce sürebiliyor. Besiciler, 40-50 kilometreyi bulan yayla yolunda zaman zaman hayvanlarıyla uygun yerlerde konaklıyor, bir süre dinlendikten sonra tekrar yola devam ediyor.

Köylerden, "vargel" çiçeklerinin açtığı yaylalara mayıs, haziran aylarında yapılan bu çileli yolculuk, havaların soğuduğu ekim, kasım aylarında "vargit" çiçeklerinin açmasıyla tersine dönüyor.

Yayla göçlerinin başlaması, beraberinde farklı bir etkinliği de getiriyor. Yeşilin, mavinin, tarihin ve geleneksel konukseverliğin bir arada yaşatıldığı yöre olarak anılan Doğu Karadeniz'de mayıs ayının ilk haftasıyla yayla şenlikleri de başlıyor.

Yaz aylarının sıcak ve nemli havasına karşılık Doğu Karadeniz yaylaları, serin havası, çok çeşitli flora ve faunaları, zengin ormanları, krater gölleri, ırmakları, dereleri, dağ ve doğa yürüyüşleri, rafting, kano ve kış sporları, çim kayağı, şifalı suları, yöresel yemekleri, halkın kültürel yaşantısı gibi değerleri ile önemli bir turizm potansiyeli oluşturuyor.

Yöre kültüründe bu geleneğin en belirgin özelliği ise yayla şenlikleri olarak karşımıza çıkıyor. Uzun yıllardır gerçekleştirilen şenlikler kalabalık ve uluslararası nitelikte olanları arasında Kadırga Yaylası şenliği, Şalpazarı Sis Dağı Şenlikleri, Hıdırnebi Yayla Şenliği, Maçka Lişer Yaylası Soğuksu Şenliği, Vakfıkebir Karadağ Yaylası Şenlikleri, Giresun Kümbet Yaylası Şenliği ve Artvin Salikvan Yayla Şenlikleri, Rize Ayder Yayla Şenlikleri yer alıyor.

Her yıl şenliklere katılan binlerce insan, kadınlı erkekli, el ele birlik ve beraberlik içerisinde horon halkaları oluşturup kemençe, davul ve zurna eşliğinde saatlerce horon oynamanın tadını çıkarıyor.

Bölgede son yıllarda yaşanan turizm hareketliliği ve artan ilgi, yayla şenliklerine de yansıyor. Şenlikler her yıl daha büyük katılımla gerçekleştiriliyor.

Artvin, Rize, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt ve Giresun'da bulunan iki bini aşkın yaylanın yaklaşık 150'sinde eylül ayı sonuna kadar yayla şenliği ve festivaller gerçekleştirilecek. Şenliklere bu yıl da yoğun ilgi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel