DİKKAT!!! Arılar grevde

Kaçkar dağlarının zirvesinde üretilen organik balın peşinde bütün dünya var ama daha kovandan çıkmadan satılan balın üreticileri bu sezon hayal kırıklığına uğradı. Geçen seneye göre kovan sayısını yüzde 40 artırmalarına rağmen hasatta yüzde 50 gerileme ya

DİKKAT!!! Arılar grevde
Kaçkar dağlarının zirvesinde üretilen organik balın peşinde bütün dünya var ama daha kovandan çıkmadan satılan balın üreticileri bu sezon hayal kırıklığına uğradı. Geçen seneye göre kovan sayısını yüzde 40 artırmalarına rağmen hasatta yüzde 50 gerileme yaşadıklarını belirten Topuy Kaçkar Bal firmasının Genel Müdürü Remzi Özbay, “Arılar adeta greve gitmiş gibi bal üretimini birden azalttı. 1 yıl öncesinden sipariş aldığımız müşterilere ancak siparişlerinin yarısını teslim edebileceğiz.

5 ülke ile ihracat görüşmelerimiz vardı hepsini askıya aldık. Bilim adamları acilen bu konuyu incelemeli. Bal fiyatlarındaki artış nedeniyle sahte ve taklit ballar piyasaya girmeye başladı” diye konuştu.

1000 kovandan yılda ortalama 6 ton bal aldıklarını anlatan Özbay, “Talebe yetişmek için bu sene kovan sayısını 1400'e çıkardık. Arıcılarımdan her gün düzenli olarak rapor alıyorum. Arılar güçlü, çiçekler bol, mevsim şartları uygun. Her şeyiyle güzel bir sezon geçirmeyi bekliyorduk. Hasat mevsimi geldi kovanları açıp baktık ki bal eksik. Artması gerekirken daha azalmış. Arılar niye küstü acaba diye merak etmeye başladık. Sonra Türkiye genelindeki tüm arıcıların bu sene üretimi azaldığını gördük. Geçen sene 6 tonun üzerinde üretimimiz varken bu sene 3 tona kadar geriledik. Kimyasal ilaçlarla doğanın ve arıların dengesi bozuluyor. Arı ölümleri sürekli artıyor. Albert Einstein'ın "Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır" tezini tüm arıcılar konuşmaya başladı” diyor.

JAPON FİRMA KİLOSUNA BİN 500 DOLAR TEKLİF ETTİ
Organik bal üretiminin her açıdan doğal olması gerektiğine dikkat çeken Özbay, “Topuy Kaçkar Bal olarak ürettiğimiz bal 80 milyon arının eseri. Balı tamamen ilk çağlardan kalma geleneklere göre ağaç dallarında, kayalık ve mağaralarda üretiyoruz. Biz üretimde arılara karışmıyoruz. Çünkü arılar teknik şeylerden hoşlanmıyor ve ne kadar tenha yerde olursa o kadar verimli bal üretiyor” diye konuştu.

Japonya'dan bir firmanın üç dört yıldır ziyaretler yaparak bal talep ettiğini aktaran Özbay, yıllık 20 ton bal üretmesi koşuluyla tüm balını almayı teklif ettiklerini söylüyor. Özbay, organik üretimde seri üretim mantığının doğru olmadığını belirtip teklifi reddettiklerini ifade ediyor. Japonya'da kendi ballarının muadili olan balların kilosunun bin 500 dolardan satışa sunulduğuna dikkat çeken Özbay sözlerini şöyle sürdürdü: “ Yoshiaki Sawa adlı Japon işadamı, Türkiye`de kaldığı sırada balımızı tatmış. Bu baldan önemli miktarda alıp ülkesine götürüp yakın akrabalarına yedirmiş. Bize de teklif ettikleri rakam kilosuna 1500 dolardı. Ayrıca İngiltere, Amerika, Almanya ile de satış için görüşmeler yapıyoruz. Büyük gıda firmaları ve gross marketlerden talepler var”

İLK TADIMI BOZ AYILAR YAPIYOR
Kaçkar Dağlarında yaşayan boz ayıların kovanları parçalayarak içindeki balları yediğini belirten Özbay, “Ne kadar önlem aldıysak boz ayıların bal çalmasını önleyemedik. Bazı arıcılar ayılarla karakolluk olmuştu. Ayılar da pusuda bekleyip nöbetçilerin dalgın anlarından yararlanıp kovanları çalıyorlar. Kanunen doğal ortamlarında oldukları için arıcılar müdahale edemiyor. Artık eskisi gibi bunu sorun etmiyoruz, doğa onların olduğu için misafir olan bizleriz diyoruz. Balımız o kadar doğal ki boz ayılar bu lezzetten vazgeçemiyor. Nasıl ki gıda firmalarında ürün tadım sorumluları vardır. Boz ayılar da bizim tadım uzmanımız. Ayılar ağzının tadını iyi bilir. Kalitesiz doğal olmayan balı yemez. Şimdi ayıların tadım hakkını yıllık üretimden düşüyoruz. Yıllık 50-100 kovanı boz ayıların tadımı için ayırdık” ifadelerini kullandı.

FİYAT ARTINCA SAHTE VE TAKLİTLER PAZARA GİRDİ
Türkiye genelinde bal üretimindeki ciddi düşüş sonucu fiyatlarda artış yaşandığına dikkat çeken Özbay, “Merdiven altında üretilen sahte ballar ve glikoz şurubundan üretilen sağlıksız aroma balları piyasaya sürülmeye başlandı. Vatandaş sokakta semt pazarında çok ucuza satılan ballara itibar etmesin. Ucuz bal yemek için sağlığınızdan olmayın” uyarısı yaptı. Topuy Kaçkar Bal markasının da defalarca taklit edildiğini anlatan Özbay, “Hem taklit edip hem de tv'lere organik bal diye reklam veriyorlar. Bal fiyatları da yükselince piyasada çok sayıda taklit balcı türedi. Ünlü markaları taklit edip vatandaşı kandırıyorlar” diye konuştu.


 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel