Dershaneler kapanırsa öğrenciler boşlukta kalır

Dershaneler kapanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı almış olduğu karar ile 2014 – 2015 eğitim sezonun dershaneler Türkiye’ye veda edecek. Haber61.Net Muhabiri Şükrü Üçüncü Trabzon’da bulunan dershanelerin müdürleri ile yapmış olduğu dershane dosyasının bugünkü

Dershaneler kapanırsa öğrenciler boşlukta kalır

Dershaneler kapanıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı almış olduğu karar ile 2014 – 2015 eğitim sezonun dershaneler Türkiye’ye veda edecek. Haber61.Net Muhabiri Şükrü Üçüncü Trabzon’da bulunan dershanelerin müdürleri ile yapmış olduğu dershane dosyasının bugünkü konuğu Karadeniz Analitik Dershanesi Müdürü Vehbi Balcın oldu.

Üçüncü, “ Dershaneniz ne zaman kuruldu ve bu ana kadar kaç öğrencisi oldu?”

Balcın, “ 1980 yılında kurulup bugüne kadar kesintisiz faaliyetlerini sürdüren dershanemiz 

bugüne kadar 40 bine yakın öğrenciye eğitim verdik. Dershanemizde öğrendim gören öğrencilerde 20 bin kişinin üniversiteye yerleştiği ve mezun olduğu bunlarında her kademe görev aldığı gözlemlendi.”

Üçüncü, “ Dershaneciliğin Türkiye’deki yeri ve önemi”

Balcın, “ 1965 yılında çıkarılan 625 sayılı kanun doğrultusunda dershaneler okullara yardımcı eğitim kurumları olarak hizmet vermeye başlamıştır. Daha sonraki yıllarda 5580 sayılı özel öğretim kurumları yasası ile MEB özel eğitim genel müdürlüğü bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir. Dershanelerimiz üst okul sınavlarına uygun fiziki ve eğitim ortamlarına öğrenci hazırlayarak eğitimi çıtasının yükselmesine katkı sağlamıştı. Dershanelerin eğitim sorunlarının sebebi sonucu olarak ihtiyaç duyulan kurumlar olmuştur. Türkiye’de ciddi araştırma kurumlarının değişik tarihlerde yaptığı anketlerde öğrenci velilerinin yüzde 70’nin dershaneciliğinin var olması gerektiğini ifade ediyorlar. Dershaneler öğrencinin durumunun iyi olanlar yanında olmayanlarının da yanında olmakta.”

Üçüncü, “ Dershaneler eğitim sisteminden çıkarsa ne olur?”

Balcın, “ ülkemiz içinde bulunduğu eğitim ve öğretim sıkıntıları dikkatte alındığında hazırlık yapılmadan kapatılması adaletsizliklere neden olacak. Ciddi araştırma kurumlarının değişik tarihlerde yaptıkları anketlerde bu sonucu doğrulmayacaktır. Dershanelerin kapatılması 100 bini geçen çalışanını mağdur edecek olaylı etkisi daha büyük olacak. Sağlıklı ve güvenlikli ortam içinde dershanelerde günde 5-6 saatini öğrencilerin önemli bir kısmına sokağa salınmasının yaratacağı olumsuz etkileri gözünün de bulundurmaktadır.”

Üçüncü, “ Kapandıktan sonra ne yapmayı düşünüyorsunuz?”

Balcın, “ Atmosfer boşluk kabul etmez. 100 bine yaklaşan dershane öğretmeni birikimlerini, dershaneler kaldırdığınızda büyük bir boşluk oluşacak ve farklı alanlarda yasaların el verdiği ölçüde doldurmaya çalışacaktır. Gelişmiş toplumda demokrasi özel girişimcilik ve fırsat eşitliği anlayışı giderek kazanmaktadır. Önemli olan bir milletin iyi eğitim görmüş fertlerinden oluşması huzuru ve mutluluğudur.eğitimde yapılacak değişim ve dönüşümler çağdaş medeniyeti yakalama adına olursa bundan mutluluk duyarız.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel