Dershane Dosyası-4 “Devlet çok eksik“

Milli Eğitim Bakanlığı almış olduğu karar ile 2014 – 2015 eğitim sezonun dershaneler Türkiye’ye veda edecek. Haber61.Net Muhabiri Şükrü Üçüncü Trabzon’da bulunan dershanelerin müdürleri ile yapmış olduğu dershane dosyasının bugünkü konuğu Bil Dershanesi kurucusu Hamdi Kurak oldu.

Dershane Dosyası-4  “Devlet çok eksik“

Çarşı pazarda dört işlem bilen bir nesil için; Matematik okulda gerekli

27 yıllık matematik öğretmeni Hamdi Kurak, Okullar’da dört işlem öğrenemeyen çocuklar ilerlide  ev alış verişini yapmaktan zorlanacak bu nedenle dershanelere ihtiyacın olduğunu ifade etti.

Milli Eğitim bakanlığının almış olduğu yeni kararla kapanacak olan dershaneleri dosyasının devamında Bil Dershanesi kurucusu Hamdi Kurak ile yapmış olduğumuz söyleşide dershanelerin temelimizde ne kadar ihtiyacı olduğu konusunda bilgi öğrendik. Kurak, “Çarpım tablosunu bilmeyen öğrencilerin uğrak noktası dershaneleri kapatırsanız matematiği bilmeyen nesil yetiştirirsiniz. Bu durumda tabansız bir toplum yetiştirmiş olursunuz. Emekli olmadan önce okullarda öğretmenlere şunu söylerdim “ hiç olmazsa bu çocuklara dört işlemi öğretelim yarın pazarlara ve marketlere gittiklerin zorluk çekmesinler” şimdi bakıyoruz okullarımızdaki eğitim sistemi çok berbat durumda.” 

Üçüncü, “ Milli Eğitim Bakanlığı açıklama yaptı. Dedi ki, “ Dershaneleri kapatıyoruz.” Siz bu duruma nasıl bakıyorsunuz?”

Kurak, “ En fazla karşılaştığımız soru son zamanlarda. Bizlerde vatandaşlara soruyoruz “sizler nasıl düşünüyorsunuz?” ve onlarda bizlere eklemeye başlıyorlar “Müdür bey biz seneye çocuklarımızı ne yapacağız.” Bizlerde eğer sizlerin böyle bir kaygısı var bizlerde onların kaygılarını gidermek için varız.  Fakat hükümetimiz bizim yanaştığımız gibi bakmıyor oluyor. Bizlerde dershanenin adını değiştiririz eğitim tanışmanı yaparız devam ederiz. Bizleri hem den ortadan kaldıracak değiller ya. Bir ruhsat olayı gündeme getirdiler. 2008’de bizler bu binada izin alarak burada eğitim hayatına başladık. Bizler her yıl ruhsatta yenilemiyoruz ama yeni dershaneler açılmasını istemeyecekler. Öğrencilerin bize ihtiyacını ortadan kaldırmaya çalışacaklar. O zaman bizde öğrenci bulamayız. Kendi kendimizi lav ederiz.”

Üçüncü, “ Sayın Kurak, Sizce Türkiye’de eğitim sistemi dershanesizliğe hazır mı?”

Kurak, “ Bugün meslek lisesi çıkışlı bir öğrenciyi dershanemize kayıt oldu. şimdi bu öğrenciyi ben sayısal derslerde eğitim yapan bir yere koymak zorundayım. Fakat bu öğrenciler tabanda sayısal eğitimi almamış öğrenciler. İlk girdiği derste meslek lisesi çıkışlı öğrencilerimiz çok eksik. Şimdi bu öğrencinin suçumu değil. Neden sistemi gereği. Sonuç bu öğrenciler en basit soruları çözemiyor. Bu çocuklar LYS’ye gire bilmesi barajı açması gerekli. En az matematik dersinden 20 adet soru çözmesi gerekli. Belki size soruyorum bu  öğrenciler tabanı olmadan bunu nasıl başaracak. Bizler matematik’e çarpım tablosundan başlıyoruz. Neden temeli o olmazsa olmaz. Her halde hükümetimiz tarımla uğraşanlar azaldı ve şunu yansıtmak istiyor. Parası olan okusun diğerleri tarımla uğraşsın o yüzden kapatıyorlar her halde. Buda adaletsizliktir.”

Üçüncü, “ Dershanelerin kapanması öğrencileri nasıl etkiler?”

Kurak, “ Ülkemizde bir sistem oturtulacak hemen yapıyorlar. Hiç bakılmıyor. Hemen yapıyorlar. Bir sorun bakın ağalık sistemi ile olmaz. Kapanmamız en çok fakirleri vuracak. Zengine bir şey olmaz. Biz alandan kursiyer alırken inanan ve okuyanları alıyoruz. Ne olacak bu öğrenciler bizler bırakırsak. Her öğrencimiz matematiği iyi yapamazlar ama okulları bitiren öğrencilerimiz dört işlem yapa bilsin yoksa alış verişe giderken zorlanmasınlar. Yani okullarda bari insanlar dört işlem yapsın.” 

Bu habere yapacağınız yorumlar 11 Mart Salı günü haber merkezimiz tarafından okur görüşleri olarak yayınlanacaktır...

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel