Demiryolu Trabzon'a ne zaman gelecek?

 Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın (TESOB) olağan genel kurulu Park Restaurant’ta gerçekleştirildi. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ak Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç

Demiryolu Trabzon'a ne zaman gelecek?

 Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın (TESOB) olağan genel kurulu Park Restaurant’ta gerçekleştirildi. 

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ak Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ve esnafların hazır bulunduğu toplantıda konuşan TESOB Başkanı Metin Kara, Trabzon’daki esnafların ancak yüzde 10’nun esnaf kefalet kredilerinden yararlanabildiğini ifade ederken, “Bu oranın yüzde 50’lere çıkması gerekiyor. Bunun içinde sicil affı yapılmalı. Esnafımız temiz bir sayfa açmalı” dedi.

Toplantıda söz alan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç de Trabzon’daki esnaf kredilerinin geri dönüş oranlarının, ülke genelindeki geri dönüş oranlarından yüksek olduğunu kaydederken, “Trabzon esnafının nasıl bir yapısı olduğunu böylece herkese gösteriyorsunuz” diye konuştu.

Genel Kurul’da söz alan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, ABD’de katıldığı BM Genel Kurul toplantısı ve Başbakan Davutoğlu’nun bölgede gerçekleştirdiği temasları hakkında kamuoyunu bilgilendirdi.

DÜNYA BUGÜN AHİLİK DEĞERLERİNİN ÜZERİNDE DURUYOR
BM Genel Kurulu’nda, bugün tüm dünyanın üzerinde durduğu değerleri Türk toplumun yüzyıllar önce ahilik anlayışı ile ortaya koyduğunu kaydeden Gümrükçüoğlu, “Birleşmiş Miletler Genel Kurulu’nda kalkınma ve yerel yönetimler konulu iki günlük bir toplantıya katıldım. Ülkemizi İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı Kadir Topbaş’la temsil ettik. Bu BM toplantılarında tüm dünyanın ortaya koyduğu gibi önemli olan gelişme, değişim ve yenilikçilik. Bunun yanında en önemli bir diğer unsur da güvenilirlik ve hesap verilebilirlik. Ama bakıyoruz ki bütün dünyanın bugün üzerinde durduğu kriterleri bizim toplumumuz asırlar önce ahilik anlayışı ile ortaya koymuş” diye konuştu.

DEMİRYOLU, HAVAALANINA İKİNCİ PİST VE YATIRIM ADASI

Başkan Gümrükçüoğlu konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “BM Genel Kurul toplantısından şehrimize döndükten sonra Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’nun bölgemizdeki temaslarına katıldık ve Sayın Başbakanımız ile şehrimiz için önemsediği ve gerçekleştirmeye gayret ettiği konu başlıklarını görüşmeye fırsatımız oldu. Erzincan-Gümüşhane-Trabzon demiryolunun 2018’e kadar yatırıma alınması ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yılı olan 2023’e kadar bitirilmesi için gerekli adımların atılacağını, havaalanı ilave pistinin yapımı için gerekli adımlarının atılacağı ve 2018’e kadar gerçekleştirilemeye gayret edileceği, Arsin OSB önündeki yatırım adasının yasal düzenlemesinin problemli olan hususlarının halledilerek bu alanın şehre kazandırılması cihetine gidileceği ifade edildi.

ESNAF TEŞKİLATLARI BELLİ KRİTERLERİ UYGULAMALI

Şehrimizin geliştirilmesinde önemli adımlar atılırken bizim de sizden isteklerimiz var. Biz her esnaf odamızın ahilik anlayışı ile meslektaşları arasında dayanışmaya önem vermelerini, belirli ilkelerini uygulamalarını, problemlerini kendileri çözerek şehrin hayatına sunmalarını istiyoruz. Sizler bunu yaptıktan sonra bizler yerel yönetimler olarak yasalar çerçevesinde her zaman önünüzü açmaya hazırız.

TURİSTLERİN DEĞERİNİ BİLELİM YOKSA LALELİ GİBİ BİTERİZ

Bir diğer hususta bizim şehrimizde tüm sektörler gelişmeye çalışıyor ama son yıllarda hepinizin dikkatini çektiği gibi turizm sektörü önemli bir atağa kalktı. Burada en önemli olanlardan biri siz esnaf arkadaşlarınızın bu konudaki anlayış prensip ve ilkelerini dikkatle uygulamalarıdır. En önemli adım ahilikteki adımdır. Yani biz şehrimizdeki bir ablamıza hangi ürünü hangi ilkeyle kaça sunuyorsak yurt dışından gelene de aynı ilkeyle, aynı fiyatla sunmamız lazım. Gelip geçici davranırsak geçmişteki Laleli’nin durumuna düşebiliriz. Aynı kaynak kendi elimizde yok olur gider.

ESNAFLARIMIZ ŞEHRİMİZE DİL BİLEN İNSANLAR KAZANDIRMALI

Körfez turizminin gelişiyor olması nedeniyle yabancı dil kurslarını sürdürmek istedik ancak üzülerek söylüyorum esnaflarımızın ve yanlarında çalışanların buna ilgisi yeterli değil. Cidde’de düzenlene turizm fuarında bölgemizle ilgili en önemli sorun olarak dil sorunu karşımıza çıkmıştır. Ben burada defalarca dil kursu açtım. 20 kişi ya katıldı ya katılmadı, iki hafta sonra beş kişiye düştü. Böyle olmaz. İyi bir esnafımız ne yapacak? Yanında çalışan birini görevlendirecek, ‘sen dil öğreneceksin’ diyecek. Maaşını da bu süre zarfında ödeyecek. Lütfen esnaf arkadaşlarımız bizim hiçbir ücret almadan düzenlediğimiz bu kurslarda bu şehir için dil bilen insanlar yetiştirsinler.”

KENTSEL DÖNÜŞÜMLERE KENDİNİ FİNANSE EDERSE BAŞLANACAK

Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu Trabzon’da bundan sonra yapılması planlanan kentsel dönüşümlerle ilgili olarak da önemlşi açıklamalarda bulundu. Bundan sonra kentsel dönüşümlere, dönüşümlerin kendi kendini finanse etmesi şartı ile başlanabileceği kaydeden Gümrükçüoğlu sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bundan sonra kentsel dönüşümlere başlanabilmesinin temel şartı artık şudur: Bundan sonra Büyükşehir olarak önceden hazırlamış olduğumuz planları gerek işyeri gerek konut olarak ortaya koyacağız. Oralarda yaşayan herkese bunları anlatacağız. Maliyet şu, mülkiyetlerin ederi şu diyeceğiz. Örneğin bir hemşehrimizin 120 metrekarelik dairesi varsa ve bu dairesi eğer 60 metrekarelik yeni daireyi hak ediyorsa buyurur isterse razı olur. Yok 60 yıllık dairesi için aynı ebatta daireyi istiyorsa o zaman farkı ödeyecektir. Yani bundan sonra kentsel dönüşümlere, yatırımı bir kuruş kar etmeden karşılıyorsa başlanacaktır. Bu şartlar oluştuğu takdirde eğer hak sahipleri yüzde 80 oranında evet diyorsa başlayacağız. Demiyorlarsa bizler hiçbir zaman bir değişim yapma cihetine girmeyeceğiz. Kentsel dönüşümlerin başka türlü sürdürülebilir bir durumu yoktur.” Şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel