Demiryolu için fırtınalar kopuyor!

Trabzon Gümüşhaneliler Derneği Başkanı Muhammet Sözen, Trabzon-Erzincan demiryolu projesi için şimdiden fırtınalar koparmanın, iller arası ilişkileri zedelemenin yersiz olduğunu bildirdi. Sözen, yaptığı yazılı açıklamada, 2023'te hayata geçirilmesi planla

Demiryolu için fırtınalar kopuyor!

Trabzon Gümüşhaneliler Derneği Başkanı Muhammet Sözen, Trabzon-Erzincan demiryolu projesi için şimdiden fırtınalar koparmanın, iller arası ilişkileri zedelemenin yersiz olduğunu bildirdi.

Sözen, yaptığı yazılı açıklamada, 2023'te hayata geçirilmesi planlanan uzun vadeli Trabzon-Erzincan demiryolu projesi için insanların birbirini kırmasını, üzmesini istemediklerini belirtti.

Trabzon-Erzincan demiryolu projesi konusunda devletin en üst kademesinde planlamalar yapıldığını anımsatan Sözen, şöyle devam etti:

''Bu nedenle kişisel ihtiraslardan ve çıkarlardan öte projelerin ve güzergahların verimliliği bizce daha ön planda olmalı. Sırf kapımızdan geçsin, biz görelim diye demiryolunun şunun veya bunun ilinden geçmesini istersek treni kaçırırız. Bölgemize, ülkemize ve milletimize yanlış yapmış oluruz. Demiryolu projesinde önemli olan, hangi güzergahın maliyetinin daha az olacağı ve bu güzergahın verimli olup olmayacağıdır. Bunu en iyi bilecek olan da yine yetkili devlet birimleri ile bilim adamlarımızdır. Bu proje için şimdiden fırtınalar koparmak, iller arası ilişkileri zedelemek yersizdir. Bölge illerindeki sivil toplum kuruluşları gerekiyorsa bir araya gelerek toplu fikir alışverişi sonucu deklarasyon yayınlayıp bu projeyi masaya yatırmalıdır.''

Sözen, 2023'te hayata geçecek olan demiryolundan daha öncelikli ve bölge ekonomisine can verecek olan projenin, ''GAP-KOP-Zigana-Trabzon Karayolu'' ve akabinde buna paralel gündeme getirilip tartışılabilecek demiryolu projesi olduğunu savunarak, şunları kaydetti:

''Mevcut yol standardıyla, uzunluğuyla, kotuyla kendisine alternatif yollar üretilmesi gerekliliğini ortaya koymuştur. Halbuki yıllar önce düşünülen GAP'tan Trabzon'a karayolu projesi tam anlamıyla faaliyete geçseydi, şimdi bu güzergaha alternatif güzergahlar düşünülmezdi. Araklı'dan Bayburt'a, Rize'den Erzurum'a yapılan tünel projeleri 2 bin 500 rakımlarda yapılmakta. Sağ olsun devletimiz buraları daha modern yollara kavuşturacak. Biz de diyoruz ki 1000 metre civarındaki rakımdan yapılacak olan Zigana Tüneli bölgede en düşük kottan yapılabilecek tek tüneldir. Bu tüneli Kop Tüneli takip etmelidir. Bu sayede tarihi İpek Yolu tam anlamıyla modernleşir ve canlanır. Beraberinde demiryolu tünelleri projeleri de bu projelere dahil olabilir.

Bu güzergah Gümüşhane-Erzurum-Kars-İran-Afganistan-Türkmenistan-Hindistan-Çin ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini, GAP projesini ve Akdeniz bölgesini Trabzon'a bağlayacak yegane projedir ve güzergah üzerindeki illerin kalkınabilmesi için gerek karayolu gerek demiryolu projeleri bir an önce hayata geçirilmelidir.''

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel