Dağı kestiler, hastalıktan kurtuldular!

Ordu'nun Fatsa ilçesine bağlı Yalıköy beldesinin hemen yanında yükselen 500 metrelik tepe, yıllar boyu beldede oturanların güneşini kesiyordu.Yaklaşık 30 yıl önce halkın şikayetleri üzerine tepe 30 metre traşlandı. Tepeden bu yıl da 2 bin kamyon hafriyat

Dağı kestiler, hastalıktan kurtuldular!

Ordu'nun Fatsa ilçesine bağlı Yalıköy beldesinin hemen yanında yükselen 500 metrelik tepe, yıllar boyu beldede oturanların güneşini kesiyordu.

Yaklaşık 30 yıl önce halkın şikayetleri üzerine tepe 30 metre traşlandı. Tepeden bu yıl da 2 bin kamyon hafriyat alındı ve 3 metre daha kısaltıldı. Yıllardır yeterince güneş görememeleri ve nemli hava yüzünden romatizmal hastalıklardan yakınan vatandaşlar, "Güneş olmadığı için nem miktarı fazlaydı. Romatizmal hastalıklar beldemizde çok yaygındı. Ama artık rahatız" dediler.

 

"25 METRE DAHA KESMEK İSTİYORUZ"

Yalıköy Belediye Başkanı Tahsin Karamustafaoğlu, "Yalıköy bir tarafı deniz, üç tarafı dağla-tepeyle çevrili çukurda kalmış bir yer. Eski belediye başkanımız bundan 30 yıl önce güneşin batış noktasındaki dağın zirvesindeki 8 dönümlük alanı traşlamaya başlamış ve 30 metre kesmiş. Bu işlemden sonra akşam güneşin 30 dakika daha beldeye vurduğu gözlenmiş. Bu yıl da tepeden Özel İdare'nin hafriyat almasını istedik. 2 bin kamyon hafriyat alındı. 3 metre daha kısaltmış olduk. 25 metre daha kesmek istiyoruz. Ama imkanımız yok. 25 metre daha indirirsek güneşten saat 18.00'e kadar istifade edebiliriz" dedi.

 

"GÜNEŞ GÖRMEYİNCE İNSANIN HER YERİ AĞRIYOR"

Karadeniz'in nemli bir bölge olduğunu belirten Karamustafaoğlu, "Burada insanlar yaşlanınca bastonla geziyor. Güneş görmediğin zaman her yerin ağrıyor ve romatizmal hastalıklar başgösteriyor. Bu yıl tepenin 3 metre daha indirmemizin bile büyük faydasını gördük. Daha önce buraya 'Yalıköy Tepesi' denilirken artık 'Kesik Dağ' diye anılıyor" dedi.

 

VATANDAŞLAR: ROMATİZMADAN KURTULDUK

Yalıköylü vatandaşlar ise, "Güneş olmadığı için nem miktarı fazlaydı. 'Güneş olmayan yere doktor girer' sözünü gerçek manasıyla hep yaşadık. Özellikle romatizmal hastalıklar beldemizde çok yaygındı. Ama artık rahatız" dediler.

 

"DAĞ KESİLİNCE ROMATİZMA AĞRILARIM ÇOK AZALDI"

 

Emekli balıkçı Azmi Mutlu, "Ben yıllarca romatizma hastalığı ile uğraştım, ama bu dağ kesilince ağrılarım çok çok azaldı. Allah bunu yapan başkandan razı olsun" dedi.

 

Emekli balıkçı Mehmet Aydın, "Yıllar boyunca belde güneş almadığı için çok sıkıntı çektik. Halkta romatizma hastalıkları artmıştı, eski belediye başkanımız tepeyi yaklaşık 30 metre kestirerek güneşin beldede daha fazla kalmasını sağladı. Biz de dertlerimizden kurtulduk" dedi.

 

Emekli zabıta memuru Şerafettin Selamet ise, "Ben yıllarca İstanbul'da yaşadım. Belde halkı romatizma hastalığından çok çekmişti. Bu tepe kesilerek 30 metre aşağı inildi. Keşke bir 30 metre daha kesilse, burası balıkçı kenti olduğu için romatizma hastalıkları çok oluyor. O yüzden biz bu tepenin biraz daha kısaltılmasını istiyoruz" diye konuştu.

 

Yalıköy Balıkçılar Kooperatifi Başkan Vekili Mustafa Mollaoğlu ise, "Bizler balıkçı bölgesinde yaşıyoruz ve burası çok nemli bir bölge. O yüzden romatizma hastalıkları çok fazla oluyor. Eski başkanımız müthiş bir projeyle bu tepeyi keserek insanlarımızı romatizma hastalığından kurtardı. Şu an bölgede güneş daha fazla kalıyor. Ancak 30 metre daha burayı kısaltabilirsek beldemizin romatizma hastalığı sorununu tamamen çözmüş olacağız" dedi.

 

PROJENİN MİMARI ESKİ BAŞKAN: "DAĞI 30 METRE KESTİK VATANDAŞIN ROMATİZMA ŞİKAYETİ AZALDI"

Yalıköy eski Belediye Başkanı ve projeninin mimarı Yusuf Ziya Şen, "Yalıköy beldesi 3 tarafı dağlarla çevrili ve bir tarafı ise denize bakıyor. Halkın yüzde 70'i ise geçimini balıkçılıkla sağlıyordu. Bölge çok nemli. Akşam batmaya başladığında güneş tepe nedeniyle beldeye vurmuyordu. Güneş beldeye az vurunca beldede yaşayan vatandaşların da romatizma hastalığı yüzünden şikayet ettiğini gördük.

Bunun üzerine nasıl bir çözüm yolu arayacağımızı düşündük ve belediye imkanlarıyla dağı 30 metre kestik. Biz bu çalışmayı yaptıktan sonra güneşin Yalıköy üzerinde 45 dakika daha fazladan durduğunu gördük ve vatandaşlarımızın da romatizma şikayetleri azaldı. Şimdiki başkanımız burayı biraz daha kısaltmak istiyor, eğer bu gerçekleşirse, Yalıköy halkının romatizma hastalığından tamamen kurtulacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler