D. Karadeniz'de ihracat neden düşüyor?

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Doğu Karadeniz Bölgesi ihracatında uzun zamandan beri devam eden düşüş trendinin artarak sürdüğünü söyledi.Gürdoğan, Genel Sekreterlik yetki alanında bulunan Doğu Karadeniz Bölgesi T

D. Karadeniz'de ihracat neden düşüyor?

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Doğu Karadeniz Bölgesi ihracatında uzun zamandan beri devam eden düşüş trendinin artarak sürdüğünü söyledi.

Gürdoğan, Genel Sekreterlik yetki alanında bulunan Doğu Karadeniz Bölgesi Trabzon, Rize ve Artvin illerinden 2015 yılının ilk 5 ayında ayında 667.821.158 dolar tutarında gerçekleşen ihracatın bir önceki yılın aynı dönemine göre  % 0,4 gibi çok düşük oranda bir artış gerçekleştiğini söyledi.  

Gürdoğan, “Yılın ilk 5 ayında gerçekleşen ihracatta değer bazında %0,4 oranında düşük oranlı artış görülmesine rağmen, miktar bazında yani kg olarak ihracatta bir önceki yılın aynı dönemine oranla % 22 düşüş yaşanmıştır. Bir önceki yılın ilk 5 ayında 574.791 ton karşılığı ihracat gerçekleştirilmesine rağmen, 2015 yılı 5 ayında 448.243 ton karşılığı ihracat gerçekleşmiştir” dedi.

Gürdoğan şöyle konuştu:

İller bazında ihracatta Trabzon ili ihracatında görülen % 8,7 oranındaki artışın,  ürün rekolte düşüklüğüne bağlı olarak gelişen fındık ihraç fiyatlarının bir önceki yıla oranla artışından kaynaklanmakta olup, miktar bazında Trabzon ili ihracatı incelendiğinde % 23 oranında bir düşüş yaşanmıştır. Bu durum da açıkça Bölge ihracatının her geçen gün Ülkemiz geneli ihracatta yaşanan düşüşe paralel olarak düşüş trendini sürdürdüğü görülmektedir. 

Trabzon, Rize ve Artvin illerimizden 2015 yılı Ocak-Mayıs ayları ihracatının ürün sıralamasında; bir önceki yıla oranla % 34 artışla 395.756.784 usd tutarında ihracatla Fındık ve Mamulleri birinci sırayı, % 24 düşüşle 123.674.353 usd tutarındaki ihracatla Yaş Meyve Sebze Ürünleri ikinci sırayı ve % 27 düşüşle 69.752.368 usd tutarındaki ihracatla da Madencilik ürünleri üçüncü sırayı almaktadır. Ayrıca bu üç sektör ihracatında miktar olarak da düşüş yaşanmıştır.

Bölgemizden 2015 yılı Ocak-Mayıs aylarında 93 değişik ülkeye ihracat yapılmış olup, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; Rusya Federasyonu, Almanya, Gürcistan, Fransa ve İsveç olmuştur. Bölgemizin öncelikli pazarlarından olan Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatımızda %27’lik ve Gürcistan’a yönelik ihracatımızda %14’lük düşüş görülmektedir.”

BİZE GÖRE DÜŞÜŞ SİYASİ GERGİNLİKTEN KAYNAKLANIYOR

İhracattaki düşüşün ülke genelinde de düşüşte olduğuna işaret eden Gürdoğan, ihracatın hızla azalış trendini sürdürmesinin ileride telafisi imkânsız tahribatlara yol açacağını ifade etti. Küresel ticarette yaşanan durgunluğun söz konusu düşüşte en büyük etken olmadığını dile getiren Gürdoğan, “Bir çok ülkeye baktığımızda, küresel ticarette yaşanan durgunluk ve olumsuzluğa rağmen bu durumu fırsata çevirerek ihracatını artırdığı açıkça görülmektedir. Ülkemizde gerek ekonomideki düşük oranlı büyüme ve gerekse ihracatımızda hızla görülmeye başlayan düşüşün ana kaynağını içerde yaşanan siyasi gerginliklerden daha çok kaynaklandığını düşünmekteyiz” ifadelerini kullandı.

7 HAZİRAN SONRASI KISIR ÇEKİŞMELER BİR TARAFA BIRAKILMALI

7 Haziran 2015 seçim sonrası tüm kesimlerin artık kısır çekişme ve ortamı germe söylemlerini bir tarafa bırakarak, tüm kesimleri kucaklayarak ülkenin geleceğine odaklanması gerektiğine vurgu yapan Gürdoğan şunları söyledi: “Herkes ekonomiyi ön plana almalı, suni gerilim söylemleri bir tarafa bırakarak, artık Türkiye’yi hedef konulan dünyanın en büyük 10. ekonomisi düzeyine nasıl getirileceğine yönelmesini beklemekteyiz. Sürekli Pazar kayıpları yaşadığımız komşu ülke pazarlarında pazar payımızı tekrar artış trendine sürükleyecek politikaların devreye konulması, üretim ve ihracatın önündeki bürokrasi engellerini kaldıracak uygulamaların yürürlüğe girmesi, geçiş güzergâhlarındaki Ülkelerde lojistikte yaşadığımız sorunların hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulmasını sağlayacak üst düzey ikili görüşmelerin yapılmasını beklemekteyiz.

Unutulmamalıdır ki, ihracatımız artmadığı sürece ekonomimiz kalkınmayacak, halkın refah düzeyi yükselmeyecektir. Büyük bir Ülke olan Türkiye Cumhuriyetimizin, zengin kaynakları ve kazanımları yaşanan kısır çekişme ve basit konulara ait gerilimlerle heba edilmesi, dışarıya karşı Ülkemiz imajını zedelediği gibi, vatandaş olarak bizleri de üzmektedir. Bundan dolayı, her kesimi ama her kesimin Ülkenin can damarı olan ihracatta yaşanmakta olan bu düşüşü nasıl artışa dönüştürürüz ekseninde gayret sarf etmeye ve Ülke ekonomisini harekete geçirecek söylem ve eylemlere davet etmekteyiz.”  

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler