Çözüm süreci Karadenizli arıcılara yaradı

Doğu Anadolu'daki yaylalara göç için gün sayan Karadenizli arıcılar, "Çözüm Süreci" sayesinde bölgeye daha huzurlu gitmenin mutluluğunu yaşıyor. Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli, yörede yaklaşık bin 800 ailenin arıcılıkla uğraştı

Çözüm süreci Karadenizli arıcılara yaradı
Doğu Anadolu'daki yaylalara göç için gün sayan Karadenizli arıcılar, "Çözüm Süreci" sayesinde bölgeye daha huzurlu gitmenin mutluluğunu yaşıyor.
 
Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli, yörede yaklaşık bin 800 ailenin arıcılıkla uğraştığını, arıcıların büyük bölümünün Kars, Erzurum, Ağrı, Muş ve Sivas gibi şehirlere gitmeye hazırlandığını söyledi.
 
Bölgedeki arıcıların ilkbahar hazırlıklarını tamamladığını ifade eden Elevli, ''Arıcılarımız barakalarını yeniledi ve eksiklerini giderdi. Yeni kovan, çerçeve, temel petek gibi ihtiyaçları tamamladılar, ilkbahar bakımlarını yaptılar. Varova ile ilgili mücadelelerini de sürdürüyorlar. Arıcılarımız, ovalara gitmek için hazırlıklarının yüzde 98'ini tamamladı. En geç Mayıs ayının 15'ine kadar tüm arıcılarımız ovalara yerleşmiş olurlar" dedi.
 
Kubilay Elevli, Karadeniz'in sahil kesiminde kestane alanlarının sınırlı olduğunu dile getirerek, "Türkiye, coğrafyası çok büyük bir alan. Bu ballı bitkilerin en fazla olduğu bölgeler, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleridir. Gittiğimiz yerler en az 2 bin 200 rakıma sahip. Karadeniz sahilindeki gibi mevsim çok hızlı geçmiyor. Mevsim geç geliyor ve uzun sürüyor. Bundan dolayı Doğu'yu tercih ediyoruz" diye konuştu.
 
"Çözüm Süreci" ile kardeşlik havası oluştuğunu vurgulayan Elevli, "Kardeşlik projesi bizim için çok önemli. Çünkü her yıl, rakımı 2 bin 200'den aşağı olmayan Doğu Anadolu'daki ıssız ova ve dağlarda arıcılık yapıyoruz. Özellikle 'Çözüm Süreci' başladıktan sonra dağlara daha rahat, daha güvenli ve daha gönül rahatlığıyla gidiyoruz. 'Çözüm Süreci' öncesinde birçok bölge, terör ve can güvenliği nedeniyle arıcılığa yasaklanmıştı. Konaklama sıkıntısı vardı. Yasaklanmamış olsa bile arıcılarımızın çoğu bu bölgeye giderken tedirgindi" şeklinde konuştu.
 
Karadenizliler ile Doğu Anadolu bölgesinde yaşayan vatandaşlar arasında karşılıklı güzel ilişkiler olduğuna da işaret eden Kubilay Elevli, "O bölgedeki Kürt vatandaşlar, kışlamayı Karadeniz'de yapmışlar. Biz yazın oraya gitmişiz. Bizim zaten bir problemimiz yoktu. Biz hep misafir olarak gittik, misafir olarak ağırladık" ifadesini kullandı.
 
Elevli, bal üreticilerinin yakın zamanda göç etmeye başlayacağını, Eylül ayına kadar Doğu'da misafir olacaklarını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel