Çocuk istismarı Trabzon'un değil dünyanın...

 Karadeniz İlleri Kadın Platformu Derneği Başkanı Nilgün Turan, hedeflerinin çocuk istismarının önlenmesi amacıyla toplumda farkındalık oluşturmak ve ülke genelinde istismara uğramış çocukların rehabilite edilebileceği merkezler kurulmasını sağlamak olduğ

Çocuk istismarı Trabzon'un değil dünyanın...

 Karadeniz İlleri Kadın Platformu Derneği Başkanı Nilgün Turan, hedeflerinin çocuk istismarının önlenmesi amacıyla toplumda farkındalık oluşturmak ve ülke genelinde istismara uğramış çocukların rehabilite edilebileceği merkezler kurulmasını sağlamak olduğunu söyledi.

KİKAP'ın, ülke genelinde çocuk istismarlarının önlenmesi için Trabzon, Rize, Ordu, Samsun, İstanbul, İzmir, Aydın ve Antalya'da çalışan ve Amerika'daki Iowa State Üniversitesi bünyesinde hizmet veren Çocuk Koruma Merkezi ile iş birliği yapan sivil toplum örgütü olduğunu söyledi.

KİKAP'ın Trabzon'da geçen yıl şubat ayından itibaren faaliyet gösterdiğini belirten Turan, ''Cinsel istismar nedir, nasıl farkına varılır ve yaşanabilecek böyle bir durumda devlet kurumlarının görevlerinin neler olduğuna ilişkin farkındalık oluşturulması çok önemli. Bu kapsamda ülke genelinde çocuk istismarının önlenmesi için sürekli farkındalık çalışmaları yapıyoruz'' diye konuştu.

Turan, çocuk istismarının bugün veya gelecekte çocuğa zarar veren her türlü davranış olduğunu ifade ederek, ''Çocuk istismarı geniş bir alanı kapsıyor. Bu istismar cinsel, fiziksel, duygusal veya ihmal şeklinde olabilir'' dedi.

Çocuk istismarının, fark edilmesinin önemli olduğunu anlatan Turan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ailelerin çocuklarının davranışlarına dikkat etmeleri gerekiyor. Çocuk mutsuz olabilir, anormal, saldırgan davranışlar sergileyebilir, içine kapanabilir, okuldaki başarısında ani düşüş olabilir. Çocukta bu tarz bulgular varsa ailelerin hassas davranması gerekiyor. Bu davranış çocuk istismarı bulguları olabilir.''

- "Çocuk istismarı sadece Türkiye'nin değil dünyanın sorunudur"

Turan, çocuk istismarının sadece Türkiye'nin değil, dünyanın sorunu olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Çocuk istismarı, Türkiye'de yaşanan olgular nedeniyle daha sık konuşulmaya başlandı. Hedefimiz çocuk istismarının önlenmesi amacıyla toplumda farkındalık oluşturmak ve ülke genelinde istismara uğramış çocukların rehabilite edilebileceği merkezler kurulmasını sağlamak. Bu kapsamda istismara uğramış çocukların hayata tutunmasını sağlayacak, ailelerine psikolojik destek verecek sosyal rehabilitasyon merkezleri oluşturmak için vakıf kurmak istiyoruz. Bu yönde de çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Adalet Bakanlığının verilerine göre, Türkiye'de istismara uğrayan çocuk sayısının yüzde 400 arttığına da dikkati çeken Turan, ''Ülkemizde istismara uğramış çocukların rehabilite edileceği merkezlerin yanı sıra şiddetle madde bağımlısı çocuklar için de rehabilitasyon merkezlerine ihtiyaç var. Bu kapsamda ülkemizde çocuk rehabilitasyon merkezlerinin, çocuk AMATEM'lerin yaygınlaşmasını, sosyal hizmetler yüksekokullarının açılmasını istiyoruz" diye konuştu.

Turan, kız çocukları dışında erkek çocuklarının da istismara uğradığını işaret ederek, erkek çocuklar için de rehabilitasyon merkezlerinin kurulmasını talep ettiklerini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel