CHP'nin belde belediye tepkisi

  Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu gündemde yer tutan 13 ilin Büyükşehir olmasıyla kapanacak belde belediyeler hakkında basın açıklaması düzenledi.Canalioğlu Hükümetçe ülkemizde nüfusu 750.000 üzerinde olan illerimizin

CHP'nin belde belediye tepkisi

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu gündemde yer tutan 13 ilin Büyükşehir olmasıyla kapanacak belde belediyeler hakkında basın açıklaması düzenledi.

Canalioğlu Hükümetçe ülkemizde nüfusu 750.000 üzerinde olan illerimizin Büyükşehir yapılması ile "Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile bazı kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı" TBMM Başkanlığına sevk edilerek İçişleri Komisyonunda ele alınmış ve komisyonda AKP'nin oyları ile kabul görmüş, TBMM genel kurulunca görüşülecektir söyledi.

Canalioğlu, “Kanun tasarısıyla Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van İl Belediyeleri ki 13 İl Büyükşehir Belediyesine dönüştürülmekte, bunlara ilaveten 16 İldeki Büyükşehir Belediyelerinin sınırları İl Mülkü sınırı haline getirilmektedir. Böylece yeni Büyükşehir olacak 13 İl ile Büyükşehir hüviyetinde olan İller ile birlikte toplam 29 ilin mülki sınırları il sınırları olmaktadır. Böylelikle sınırlarındaki beldeler mahalleleri ile köyler ise mahalle olarak ilçe belediyelerine katılmaktadır. 29 ilin dışında kalan 52 ilde de tüzel kişiliği sona eren, yani nüfusu 2000 altına düşen beldeler de köye dönüştürülmektedir. Yine bu tasan ile 1023 belde mahalleye, 559 belde de nüfusları 2000 altına düştüğü için mahalleye dönüşüyor.”dedi.

Toplam  da 1582 belde mahalleye dönüşeceğinin altını çizen Canalioğlu, “ Böylece ülkemizde köylerin yüzde 47'st, belediyelerin yüzde 54’ü kapanmış Bu tasan kanunlaşınca da 56 milyon vatandaşımız Büyükşehir sınırlan içinde yer alacaktır. Bu kanun tasana? ile Büyükşehir olacak olan iller arasında Trabzon ilimizi de var.  Biz CHP olarak Büyükşehir'e hiçbir zaman karşı olmadık.. Trabzon'umuz Büyükşehir olsun istedik.. Hatta benim Belediye Başkanlığım döneminde de kentimizdeki bir sivil toplum kuruluşumuz "Trabzon’un Büyükşehir Olsun" adı altında topladıkları 16 bin imzalı dilekçeyi bize teslim ettiler, biz de TBMM'ye ve İçişleri Bakanlığına gerekçeli olarak göndermiştik. Ancak o dönemin iktidar milletvekilleri hiçbir girişim yapmadılar, ya da yapamadılar. Şimdi gelinen noktada bu anlamı ile Büyükşehir "BUTUNŞEHIR" olacak Trabzon'umuzu çok büyük sorunlar beklemektedir.”şeklinde konuştu.

Kağıt üzerinde bakıldığında BUYUK kelimesi insanları heyecanlandırdığını ifade eden Canalioğlu, “.Ancak yasa incelendiğinde uygulama aşamasında bunun oylamayacağı gerçeği ortaya çıkmaktadır. İçişleri Bakanlığınca illerin coğrafi, fiziki şartlan dikkate alınmadan masa başında sınırlan belirleyen, ulaşım, alt-yapı, üst-yapı, gelenek ve görenekler dikkate alınmadan belde ile köylerin mahalleye dönüştürülmesi, bu belde ve köylerde yaşayan vatandaşlarımızın görüşlerinin alınmaması tamamen hukuksuzluk ve dahası saygısızlıktır. Her fırsatta milli iradeyi dilinden düşürmeyen sayın Başbakan, tüzel kişilik unvanlarını halk oyu ile alan belde ve köylerimizin tüzel kişiliklerini ellerinden masa başında alırken, bu kez niçin referanduma, yani milli iradeye başvurmamıştır. Oysa sınır değişikliklerine ilişkin düzenleme Türkiye'nin 1992 yılında onayladığı ve kabul ettiği Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartının maddeleri arasında yer alan "YEREL YÖNETİMLERİN SINIRLARININ KORUNMASI" başlıklı 5. nci maddesine aykırı niteliktedir.”dedi

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel