'Cezasız sonuçsuz kalamaz'

Suriye’nin Türk jetini düşürmesinin ele alındığı Bakanlar Kurulu toplantısı 7 saat sürdü.Hava Kuvvetleri Harekat Daire Başkanı Tümgeneral Ateş Mehmet İrez’in konuyla ilgili detaylı brifing verdiği toplantı sonrası Hükümet Sözcüsü Arınç, şu açıklamayı yapt

'Cezasız sonuçsuz kalamaz'

Suriye’nin Türk jetini düşürmesinin ele alındığı Bakanlar Kurulu toplantısı 7 saat sürdü.

Hava Kuvvetleri Harekat Daire Başkanı Tümgeneral Ateş Mehmet İrez’in konuyla ilgili detaylı brifing verdiği toplantı sonrası Hükümet Sözcüsü Arınç, şu açıklamayı yaptı: “İlk kurtarma çalışmaları sırasında İncirlik ve Malatya gibi en yakın üslerden 4 helikopter, 2 gemi ve bir de helikopter taşıyan gemimiz olay mahalline koşmuşlardır. Arkasından da bir CASA uçağı ve başka yardım ekipleri de yola çıkmıştır. Maalesef CASA uçağımıza yerden atış yapılmıştır. Olayın duyulması üzerine Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığımız, Suriye yetkililerini aramış ve bu taciz derhal kesilmiştir.

Suriye’nin Türk jetini düşürmesinin ardından gerçekleştirilen ve 7 saat süren kritik Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç açıklamalarda bulundu. İşte Arınç’ın mesajları...

 

‘Rutin bir testten ibaret’

KEŞİF YAPMIYORDU: Düşürülen uçağın o gün icra edilen görev keşif değildi. Uçağımızın görevi bölgedeki radarlarımızın imkan ve kabiliyetlerinin rutin olarak test edilmesinden ibaretti. Görevini tek başına ifa eden uçak silahsızdı. Eğer iddia edildiği gibi Suriye’ye karşı bir keşif görevi söz konusu olsaydı uçağımızın mutlaka başka savaş uçaklarıyla korunması gerekir, bu da radar ekranlarında açıkça görülebilirdi.

UÇAKSAVAR DEĞİL, FÜZE VURDU: Hiçbir uçaksavar 13 mil mesafede etki gösteremez, uçaksavarlar en fazla 1-2 kilometre mesafede etkili olur. Bu bakımdan Suriye’nin ileri sürdüğü argümanların gerçekle bir ilgisi yoktur. Keza uçağımız kıyıya yakın bir mesafede vurulmuş olsaydı enkazının da çok daha sığ bir mevkide bulunması gerekirdi. Suriyelilerin uçağımızı kasıtlı olarak uluslararası hava sahasında hedef aldıklarına hiçbir kuşku yoktur. Eldeki veriler uçağımızın lazer ya da ısıya güdümlü yerden havaya bir füzeyle vurulduğu istikametindedir. Uçağımızın radarının erken uyarı vermemiş olması radar güdümlü bir füze kullanılmadığı intibaını vermiştir. Tabiatıyla bu hasmane bir eylemdir.

‘Hukuk Türkiye’den yana’

ADIMLAR ATILACAK: Suriye soğukkanlılıkla uluslararası hava sahasında tek başına seyreden silahsız bir uçağımızı hedef alıp düşürmüştür. Bu hasmane eylem tarafımızdan elbette gereken yapılacaktır. Uluslararası hukuk ve teamül Tükiye’nin yanındadır. Türkiye bu meşru sınırlar içinde gereken adımları atmakta tereddüt etmeyecektir.

 

NATO’YA BAŞVURU: 4. madde konusunda Türkiye NATO’ya gerekli müracaatı yapmıştır. 5. madde için başvuru yapılmamıştır. Hukuki meşruiyet içerisinde uluslararası hukukun bize tanıdığı bütün imkanları sonuna kadar kullanacağımızın elbette bilinmesi gerekir. Bunun içerisine meşru müdafaa da girer. Bunun içerisine mukabele-i bilmisil de girer. Bunun içerisine uluslararası hukukun mütecaviz devlete yöneltebileceği bütün müeyyideler de girer. Türkiye bu konuda hiçbir şeyi eksik bırakmayacaktır. Kamuoyu müsterih olsun.

‘Cezasız, sonuçsuz kalamaz’

KABİLE DEVLETİ DEĞİLİZ: Türkiye Cumhuriyeti’nin güçlü bir devlettir, kabile devleti değildir. Bütün bunların uluslararası hukuk çerçevesinde mutlaka bir karşılığı vardır. Bu karşılığı da en kısa zamanda yerine getireceğiz. Böyle bir davranışın cezasız, sonuçsuz kalmayacağını herkes bilmelidir. Ama biz bir hukuk devleti olduğumuz kadar uluslararası hukukun da bu alanda geçerli kurallarını argümanlarına müracaat etmekten başka bir yolumuz yoktur.

SURİYE 5 KEZ İHLAL ETTİ: Son dönemde Suriye hava unsurları 5 defa ülkemiz hava sahasını ihlal etmiştir. Tüm bu olaylarda Türkiye tarafı diplomatik yollar işletilerek askeri önlemlere gerek kalmaksızın meseleler sulh içinde sonucu bağlanmıştır.

MUKABELE HAKKI: Uluslararası hava sahasında gerçekleşen söz konusu olay karşısında ülkemiz mukabelede bulunma hakkı dahil olmak üzere uluslararası hukuktan kaynaklanan tüm haklarını mahfuz tutmaktadır. Tabiatıyla Suriye’nin mütecaviz saldırısına karşı tarafımızdan tayin edilecek zaman ve yöntemlerle de tüm adımlar dikkatle atılacaktır.

‘Nota elden ulaştırıldı’

SURİYE’YE NOTA: Konuya ilişkin notanın Suriye’nin İstanbul Başkonsolosluğu’na elden ulaştırıldı. Suriye’nin İstanbul Başkonsolosluğu 24 Haziran 2012 tarihinde cevabi nota vererek bir uçağın Suriye kıyılarına 1-2 kilometre uzaklıkta uçaksavar ateşiyle düşürüldüğünü, olayın Suriye’nin egemenliğine saldırı niteliğinde olduğunu iddia etmiştir.

PİLOTLAR: Pilotlarımızın Suriye tarafının veya bir üçüncü ülkenin elinde bulunduğuna dair hiçbir bilgi doğru değildir. Keşke öyle olsaydı, hayatta olduklarını bilir ve bir şekilde kendilerine ulaşırdık.

‘Farklı şeyler talep edilebilir’

ÖZÜR VE TAZMİNAT: Bunu yapanlardan şüphesiz özür, şüphesiz tazminat ama belki daha da farklı şeylerin talep edilmesi gündeme gelecektir.

ORTAK KOMİSYON: Olaydan hemen bir gün sonra Suriye tarafından bu konu üzerinde karşılıklı bir çalışma yapılması iradesi ihsan edilmiştir. Bu, bizim tarafımızca memnuniyetle karşılanmış ve kendileri Ankara’ya davet edilmişlerdir. Fakat onlar Ankara’ya gelmek yerine bu ortak çalışmanın Lazkiye’de olmasını istemişlerdir. Talep fevkalade yanlış bir talep olunca biz Lazkiye’ye gitmek yerine kendi çalışmalarımızı yürütmek durumunda kaldık.

‘CASA’ya ateş edildi’

 

KURTARMA UÇAĞINA SALDIRI: Düşen uçağı kurtarmak üzere bölgeye giden bir diğer uçağa da ateş açıldı. Bir CASA uçağı ve başka yardım ekipleri yardım için yola çıkmıştır. Maalesef CASA uçağımıza yerden atış yapılmıştır. Olayın duyulması üzerine Dışişleri Bakanlığımız ve Genelkurmay Başkanlığımız Suriye yetkililerini aramış ve bu arayış üzerine de bu taciz derhal kesilmiştir. Kısa süreli CASA uçağını taciz eden böyle bir olaydan bahsedebiliriz.

 

TEZKERE YOK: Sınırötesine operasyon imkanı sağlayan tezkere kararımız yok, buna ihtiyacımız da yok. 

‘Hamasetle yola çıkmıyoruz’

SAVAŞ NİYETİMİZ YOK: Savaş çığırtkanlığı yapanlar var. Tamtam çalmaktır, çağlık atmaktır. Biz bu tarafta değiliz. Biz savaş çığırtkanlığı yapmanın veya üst perdeden konuşarak kitleleri tahrik etmenin doğru olmadığına inanıyoruz. Gereken her şey hukuk çerçevesinde mutlaka yapılacaktır. Ama kimseye savaş ilan etmek, kimseyle de savaşmak niyetinde değiliz. Böyle bir iddiamız da yok. Türkiye’de bazı kişiler bazı gruplar keyifleri, canları istediği için böyle bir çığırtkanlık yapabilirler. Biz ciddi bir hükümetiz. Bir de Türk uçağını haksız çıkarma gayreti içerisinde bulunanlar var. Uçağımızın orada ne işi vardı diyenler var. Bu nasıl bir düşüncedir. Biz hamasetle yola çıkmıyoruz. Türkiye mağdur, Suriye mütecavizdir. Bunun karşılığında ne yapılabileceğini çok iyi biliyoruz.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel