Cerattepe davasında karar günü belli oldu

Artvin'in Cerattepe bölgesinde yapılması tartışma konusu olan maden davası için karar duruşması 19 Eylül'de görülecek.

Cerattepe davasında karar günü belli oldu

Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkii'nde madencilik faaliyetleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu' raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan Türkiye’nin en büyük çevre davasında karar duruşması 19 Eylül tarihinde, Rize İdare Mahkemesi’nde görülecek.

Cerattepe Bölgesi’ndeki madencilik faaliyeti için daha önce Rize İdare Mahkemesi'nce 'ÇED olumlu' kararı iptal edilen maden şirketi, 2 Haziran 2015’te yeniden ‘ÇED Olumlu’ kararı aldı. Bunun üzerine harekete geçen Yeşil Artvin Derneği öncülüğündeki 751 kişi ve 61 avukat, 8 Temmuz 2015'te Rize İdare Mahkemesi’nde, 'ÇED olumlu' raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Türkiye’nin en büyük çevre davasını açtı. Mahkeme, bölgede 14 Mart'ta bilirkişi heyeti ile inceleme yaptı. Mahkemeye ulaşan bilirkişi raporunda, yıllık 500 bin ton çıkartılacağı öngörülen cevherin kapalı kabinli teleferikle taşınması halinde çevreye zararlarının azalacağı ve ara katlı üretim yöntemi ile heyelan riski oluşmayacağı belirtildi. Rize İdare Mahkemesi, Cerattepe’deki madencilik faaliyetleri için tarafları son kez dinleyeceği karar duruşması için 19 Eylül tarihine gün verdi.



CERATTEPE’YE SANATÇI DESTEĞİ

Bu arada, 19 Eylül tarihinde yapılacak olan Cerattepe davası öncesi sanat ve siyaset dünyasından bazı isimler ile çeşitli gruplar Artvin halkına destek mesajları gönderdi. Yeşil Artvin Derneği tarafından sosyal medyada paylaşılan görüntülü mesajlarda, aralarında Müjdat Gezen, Volkan Konak, Edip Akbayram, Onur Akın, Şükriye Tutkun’un da aralarında bulunduğu sanatçılar ile siyasetçiler Aylin Nazlıaka, Melda Onur ve Alper Taş ve Çarşı Grubu’ yer aldı. ‘Cerattepe geçilmez, Artvin halkı yenilmez’ vurgusu yapılan mesajlarda, "Cerattepe doğmamış çocukların geleceğidir. Certtape’ye dokunmayın” ifadelerine yer verildi.



POLİS GRUPLARIN RİZE’YE GİRİŞİNE YASAK GETİRECEK

Bu arada, Rize ve Artvin polisinin duruşma için geniş güvenlik önlemleri alacağı  öğrenildi. Polis ekiplerinin, Cerattepe davasına müdahil olanların dışındaki kişi yada grupların Rize’ye girişine izin vermeyeceği öğrenildi. Artvin’den kaldırılacak otobüslerle duruşmayı izlemek üzere Rize’ye gelecek grupların önünün Rize il sınırında polis tarafından kesileceği ve davaya müdahil olmayan kişilerin geçişine izin verilmeyeceği belirtildi. Rize Emniyet Müdürlüğü'de dava günü çevre illerden takviye polis ekipleri istedi. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler