ÇAYKUR işçisi refarandum istiyor

Haber61.Net – Haber Merkezi – Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nde  (ÇAY-KUR) bir süredir devam eden sendika krizi sonrası HAK – İŞ’e bağlı Öz Gıda işe yetkiyi almıştı. Bu durumun ardından DİSK’e bağlı Türkiye Gıda İşçileri Sendikası (TGİS) ÇAY-KUR’da bir

ÇAYKUR işçisi refarandum istiyor

Haber61.Net – Haber Merkezi – Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nde  (ÇAY-KUR) bir süredir devam eden sendika krizi sonrası HAK – İŞ’e bağlı Öz Gıda işe yetkiyi almıştı. Bu durumun ardından DİSK’e bağlı Türkiye Gıda İşçileri Sendikası (TGİS) ÇAY-KUR’da bir proje geliştirerek fabrikalardsa çalışan işçilerin neler istediklerini ve hangi koşullarda çalışmak istetiklerini yerinde analiz ettiler. Konu ile alakalı açıklama yapan TGİS, Rize İl Temsilcisi Ergin Ay, “ ÇAYKUR 2015 Toplu İş Sözleşmesi(TİS) taslağı, 2014 temmuz ayı içerisinde 1855 ÇAYKUR işçisi arasında yapılan anket sonuçlarından ortaya çıkmıştır. Taslak 2015 yılı TİS taslağı olarak adlandırılmıştır çünkü, ankete katılanların büyük çoğunluğu, % 76’sı yeni dönemde yetkili olacak sendikanın bir yıllık sözleşme imzalamasını istiyor. % 18 iki yılı kapsamasını isterken % 6 oranında üç yıllık cevabı işaretlenmiştir. Sütten ağzı yanan ÇAYKUR işçisi anlaşılıyorki yoğurdu üfleyerek yemek istiyor. Bu ankete katılan işçilerin, % 34’ü kadrolu, % 66’sı mevsimlik işçidir. ÇAYKUR’a bağlı 34 fabrikada, tüm engelleme çabalarına karşın  başarıyla yapılan bu ankete katılanların % 59’u Özgıda iş sendikasına,  %22’si  DİSK/Gıda iş sendikasına, % 15,5’i Tekgıda iş sendikasına üyedir. % 3,5’i ise hiçbir sendikaya üye olmadığını belirtmiştir.”ifadelerine yer verdi.

AY, “ Ankete katılan işçilerin hemen hemen tamamının birleştiği bir nokta var ki, o da Referandumdur. “işyerinizde yetkili sendikayı belirlemek için refarandum yapılmasını istermisiniz?” sorusuna %98 EVET cevabı işaretlenmiştir. Anketin en önemli sonuçlarından biri budur. Katılımcıların işyerlerindeki en önemli sorunları sıraladığı bölümde, sendika seçimi konusunda yapılan siyasi ve idari baskılar en üst sıralarda yer almaktadır. ÇAYKUR işçisi yapılan bu baskı ve tehditleri, kendi iradelerine yapılmış saygısızlık olarak görmektedir ve öfkesini bu ankete yansıtmaktan çekinmemiştir. Siyasetçilerin ve idaredekilerin işçinin sendika seçimine karışmaması talebi, birçok maddi talebin önüne geçmiştir. Kısaca ÇAYKUR işçisinin tamamına yakını, kendini temsil edecek olan sendikayı kendisinin özgür iradesiyle seçmek istiyor. Bu da işçinin en doğal, en demokratik ve yasal hakkıdır. “dedi. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler