Çaycılara çaycılık kursu verilecek

RTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, ülke genelinde çay ocaklarında gelişigüzel çay demlendiğini, çaycılık yapanların da hiçbir eğitimden geçmediklerini vurguladı. Bunun sonucunda çoğu zaman güzel çay demlenemediğini

Çaycılara çaycılık kursu verilecek

RTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, ülke genelinde çay ocaklarında gelişigüzel çay demlendiğini, çaycılık yapanların da hiçbir eğitimden geçmediklerini vurguladı.

Bunun sonucunda çoğu zaman güzel çay demlenemediğini ve içenlerin hoşnut olmadıklarını dile getiren Erdoğan, ''Bu sorunların önüne geçebilmek amacıyla borsa olarak çalışma yapmaya karar verdik. Ülke genelinde yapmayı planladığımız proje ile Türk çay kültürünün oluşturulması hedefleniyor'' dedi.

Projenin Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa geliştirileceğini kaydeden Erdoğan, şunları söyledi:

''Çıraklık Eğitim Merkezlerinde çay ocağı işletmecilerine yaklaşık 1 haftalık eğitim verilmesi düşünülüyor. Bu eğitimlerde çay ocağı işletmecilerine çay demleme, sunma, davranış gibi konularda eğitim verilecek. Ayrıca bardak seçimi, çay ocağının ortama gibi konulara da dikkat çekilecek. Çay ocağı işletmecilerine, eğitim sonucunda 'çay demleme sertifikası' verilecek. Eğitimlere ilk olarak Rize'den başlamayı planlıyoruz. Ardından Türkiye genelinde bu eğitimler verilecek. Bundan böyle çay ocağı açacak kişilerde bu sertifikanın olması şartı aranacak. Eski işletme sahiplerine de sertifikayı alma zorunluluğu getirilecek.''

-TARİHİN EN YÜKSEK ÇAY REKOLTESİ-

Mehmet Erdoğan, bu yıl yaş çayda yaş çay rekoltesinin tarihin en yüksek düzeyinde olduğunu bildirerek, ''Daha önce en yüksek yaş çay üretimi 2005 yılında bir milyon 205 bin ton olarak gerçekleşmişti. Bu yıl ise üçüncü sürgün sonunda bir milyon 286 bin tona ulaştık. Dördüncü sürgünde alınan yaş çayın miktarı henüz netleşmedi. Ancak ilk üç sürgündeki alımlar tarihinin en yüksek rekoltesi oldu. Dördüncü sürgünün eklenmesiyle rekoltenin 1 milyon 300 bin tonu geçeceğini tahmin ediyoruz. Alınan bu yaş çaydan ise yaklaşık 235 bin ton civarında kuru çay üretildi'' diye konuştu.

Erdoğan, Türkiye'de yıllık ortalama kuru çay tüketiminin 220 bin ile 240 bin ton arasında olduğunu belirterek, ''Yılda ortalama kişi başına tüketimin 3,2 kilogram civarında. Doğu Karadeniz'deki illerde bu ortalamanın üzerine çıkılıyor'' dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel