Çayan Birben toprağa verildi

 Yalova'da, arkadaş grubunun karıştığı kavganın ortasında kalan ve polisin sıktığı biber gazından etkilenerek hayatını kaybeden Çayan Birben (31) memleketi Rize’nin Pazar İlçesi Subaşı (Haçapit) Köyü’nde toprağa verildi. Annesi sinir krizi geçirdiBirben’i

Çayan Birben toprağa verildi

 

Yalova'da, arkadaş grubunun karıştığı kavganın ortasında kalan ve polisin sıktığı biber gazından etkilenerek hayatını kaybeden Çayan Birben (31) memleketi Rize’nin Pazar İlçesi Subaşı (Haçapit) Köyü’nde toprağa verildi.

 Annesi sinir krizi geçirdi

Birben’in evinde cenaze öncesi gözyaşı vardı. Birben’in annesi Güzel Birben sinir krizleri geçirirken, anne Birben yakınlarının desteği ile güçlükle yürüyebildi. Birben’in cenaze törenine ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Demokratik Halkların Kongresi üyesi İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, avukatı Melike Korkmaz, HAS Parti İstanbul İl Başkanı Mehmet Bekaroğlu, CHP İl Başkanı Mehmet Aslankaya, AK Partili Pazar Belediye Başkanı Ahmet Basa’da katıldı.

'Bu kalles bir ölüm'

Cenaze Namazı öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan, Birben ile aynı köylü olan ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Birben’e beyin ölümü gerçekleştikten sonra yüksek oranda oksijen verilerek ciğerlerinin temizlenip delillerin yok edilmek istendiğini savundu. Taş, “Hepimiz ölümlüyüz. Bunun bilincindeyiz. Bu gerçekten çok erken bir ölüm. Adil olmayan bir ölüm. Kalleş bir ölüm. Buna isyan ediyoruz. Yalova Emniyeti kasten adam öldürdü. Bir genç ısrarla astım hastasıyım demesine rağmen biber gazından kim ölmüştür diyerek Çayan kardeşimize biber gazı sıkılmaya devam edildi. Bunun sonucunda Çayan kardeşimiz yere yığıldı. Yere düştü sağ iken hayatta iken ambulans değil de olay yeri incelemesi geldi. Hayatını kaybetmiş gibi olay yeri incelemesi inceleme yaptı. Hastaneye geldiğinde beyin ölümü gerçekleşmişti. Doktorlar bize böyle bilgi verdiler. Daha sonraki süreçte doktorlar üzerinde büyük bir baskı oluşturulduğunu gördük. Olayın üstünü örtmek için çeşitli girimlerde bulundular. Hayatını kaybetmiş bir insana oksijen vererek biber gazının yarattığı sonuçları silmeye çalıştılar“ şeklinde konuştu.
Avukat Melike Korkmaz ise açıklamasında, “Bu olay polisin orantısız güç kullanmasından ve ihmalinden kaynaklanıyor. Beyin kanamasının nedeni bu bizce. Beyin kanamasının nedeninin araştırılması gerekiyor. Adli Tıp Kurumu kararından biber gazı sonucunun çıkacağını düşünmüyoruz. Çok fazla oksijen verildiği için ciğerleri temizlenmiş durumda. Polisin ihmali ve ambulans çağırmamasının da göz önünde bulundurulması gerekiyor.”dedi.

'O iki polis bana verilsin her şeyi bitirelim burada'

Acılı baba Ahmet Birben ise açıklamasında, “O iki polis bana verilsin her şeyi bitirelim burada. Hastanenin önünde polis ekipleri bekletildi. Amaçları bizi suçsuz iken suçlu duruma düşürmekti. Başbakandan bir hemşerisi olarak şunu bekliyorum. O mevkii terk etsin. Oraya yakışmıyor. O bir Naim Şahin midir nedir. Türkiye’yi terk etsin o” diyerek tepkisini dile getirdi.

Birben’in cenaze namazı Cuma namazı sonrasında Subaşı Camisi’nde kılındı. Ardından tabutu yakınlarının ve sevenlerinin omuzlarında aile kabristanlığına kadar taşındı. Bu sırada üzerinde Birben’in fotoğrafının bulunduğu pankart açılarak, hükümet ve polis aleyhinde sloganlar atıldı. Birben’in aynı zamanda tutuklu bulunan Mehmet Haberal ile de akraba olduğu öğrenildi.

Bursa'da  Çayan Birben anıldı

Yalova'da hayatını kaybeden Çayan Birben önceki gün  Bursa'da anıldı.

Kent Meydanı'nda toplanan yaklaşık 200 kişilik grup, ellerinde pankartlarla Şehreküstü Meydanı'na yürüyüp, "Metin Lokumcu ve Çayan Birben ölümsüzdür" yazılı pankart açan grupta çocuklar da yer almıştı.

Şehreküstü Meydanı'nda basın açıklaması yapan grup, polisin geniş güvenlik tedbirleri altında olaysız bir şekilde dağılmıştı.


HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel