Çay bahçeleri sonbaharını yaşıyor

 Uluslararası tecrübelerin, çay bitkisinin ticari ömrünü '100 yıl' olarak ortaya koyduğunu belirten Unilever Gıda Pazarlamadan Sorumlu Başkanı Yardımcısı Mustafa Seçkin, Türkiye'deki bahçelerin büyük bölümünün önemli ölçüde eskidiğini vurguladı. 12-15 YIL

Çay bahçeleri sonbaharını yaşıyor

 

Uluslararası tecrübelerin, çay bitkisinin ticari ömrünü '100 yıl' olarak ortaya koyduğunu belirten Unilever Gıda Pazarlamadan Sorumlu Başkanı Yardımcısı Mustafa Seçkin, Türkiye'deki bahçelerin büyük bölümünün önemli ölçüde eskidiğini vurguladı. 

12-15 YIL GEREKİYOR

 

Bugün'ün haberine göre, hem bahçelerin verimli ömrünü uzatmak hem yeni bir çay bitkisi geliştirilmek için çalışmalar yaptıklarını açıklayan Seçkin, “Çay Türkiye'de yüz binlerce üreticiyi ilgilendiriyor. Yeni bitki yetiştirilmesi, ekimi ve ürün alınması 12-15 yıllık uzun bir süreç olacak. Bu tek başımıza yapabileceğimiz bir şey değil. Sektör tümü konuya el atmalı" dedi.

 

ÇAYKUR'LA PAYLAŞTIK

 

Bu noktada en büyük üretici Çaykur'un tutumuyla ilgili soruları da yanıtlayan Seçkin şunları söyledi: “Çaykur ve diğer üreticilere bilgi veriyoruz. Birbirimizi dikkatle dinliyoruz. Ancak Çaykur'un ajandasında yeşil çay, organik çay var. Biz ise geniş proje peşindeyiz."

 

DENEME BAHÇESİ

 

Yaptıkları çalışmaları da anlatan Seçkin, eğitimler kapsamında 2011'de 8 bin üreticiye ulaştıklarını, bu yıl ise 15 bin kişiye eğitim vereceklerini söyledi. Toprak analiz laboratuvarında 262 numune incelendiklerini açıklayan Seçkin, yanlış gübre kullanımının yaygın olduğunu söyledi. Analiz sayısını bu yıl 1000'e çıkaracaklarını da ifade eden Seçkin, ayrıca 8 hektarlık bir deneme bahçesinde uygulamalı dikim ve kesimle yapacaklarını söyledi.

 

Lipton, sürdürülebilir çay üretimi kapsamında Yağmur Ormanları Birliği'den (Rainforest) sertifika almak için çalışmalarını hızlandırdı. Temmuzda başvuruyu yapacak olan şirket, ilk olarak Pazar'daki fabrikası için kasım ayında belge almayı hedefliyor. Rainforest Yönetim Kurulu Üyesi Annemieke Wijn, Kaçkarlar'ın Avrupa'nın son yağmur ormanlarından olduğunu hatırlatarak, bölgenin korunması için sürdürülebilir üretimin önemli olduğunu vurguladı.

 

STOKLAR FİYATLARI DÜŞÜRDÜ

 

İlk sürgün çay fiyatlarıyla ilgili tartışmaları değerlendiren Mustafa Seçkin, kendilerinin alımı kesmediğini ama birçok özel sektör şirketinin stoklarını nedeniyle bu tür bir uygulama yaptığını söyledi. Bunun fiyatları düşürdüğünü de anlatan Seçkin, üreticinin mağdur olduğunu vurguladı. Üreticilerin verdiği bilgiye göre prim desteğiyle birlikte 120 kuruş olarak açıklanan yaş çay fiyatı, bu tür sıkıntılar nedeniyle 60 kuruşa kadar düştü.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel