Cankurtaran Tüneli bitiyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından 29 Ekim 2010'da temeli atılan, iki tüp halinde inşa edilen, bitirildiğinde toplam 10 bin 400 metre uzunluğuna sahip olacak Cankurtaran Tüneli'nde çalışmalar, Borçka ve Hopa ilçelerinden

Cankurtaran Tüneli bitiyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından 29 Ekim 2010'da temeli atılan, iki tüp halinde inşa edilen, bitirildiğinde toplam 10 bin 400 metre uzunluğuna sahip olacak Cankurtaran Tüneli'nde çalışmalar, Borçka ve Hopa ilçelerinden çift taraflı sürdürülüyor.

 
Borçka tarafından 2 bin 700, Hopa tarafından ise 4 bin 900 metrelik kısmı delinen tünelin 2014 yılında hizmete girmesiyle Hopa-Borçka kara yolu 30 kilometreden 18 kilometreye düşecek.
 
Vali Necmettin Kalkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Artvin halkının hayallerinden olan Cankurtaran Tüneli'nin, aynı zamanda yapımı devam eden en uzun tünellerden biri olduğunu söyledi.
 
Cankurtaran geçidinin özellikle kış aylarında ağır vasıtalar için sorun oluşturduğuna işaret eder Kalkan, şunları söyledi:
 
''Yolda can ve mal güvenliği açısından sıkıntılı zamanlar yaşanabiliyor. Bu tünel sayesinde birçok olumsuz olayın da önüne geçilecek. Kış mevsiminde bölgede yoğun kar yağışı oluyor. Karayolları ekiplerimiz, yolu trafiğe açık tutmak için çaba sarf ediyor ve bu da maliyetli oluyor. Dolayısıyla projeye bu taraftan da bakmak lazım.''
 
Tünel bittiğinde hem paradan hem de zamandan tasarruf edileceğini vurgulayan Kalkan, şöyle devam etti:
 
''Artık şoförlerimiz buzlanmaya maruz kalmayacak, sürücüler oldukça emniyetli bir güzergahta seyahat edecek. Projeyi sadece Artvin'in Karadeniz'e açılan ayağı olarak görmek yanlış olur. Tünel, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'mızın kuzey ile güney hattındaki bağlantı yollarından birinin üzerinde bulunuyor. Dolayısıyla kuzeyi güneye bağlayacak ve daha da ötesinde Karadeniz'i Erzurum üzerinden İran'a bağlayacak karayolu üzerinde bulunuyor.''
 
Tır geçişlerinde avantaj sağlayacak
 
Vali Kalkan, çift tüpten oluşan tünelin toplam uzunluğunun 10 bin 400, tek tüpün uzunluğunun ise 5 bin 200 metre olduğunu dile getirerek, ''Bugün itibarıyla 7 bin 600 metre delmelindi. Her iki tarafta da çalışmalar devam ediyor. Betonlama işlemi de gerçekleştiriliyor. Maddi olarak bir engelle karşılaşmazsak bu yılın sonuna doğru delme işleminin bitmesini bekliyoruz. Tüneli 2014'de ülkemizin hizmetine sunmayı planlıyoruz'' dedi.
 
Sarp Sınır Kapısı'ndan geçen yıl bir milyon 26 bin aracın giriş çıkış yaptığına da değinen Kalkan, şunları kaydetti:
 
''Gürcistan, Tiflis ile Kobuleti güzergahından gelen tırlar, Muratlı geçişini kullanmak istiyorlar. Bu bizim de arzumuz. Dolayısıyla hükümetler arası varılan mutabakat da zaten Resmi Gazete'de yayınlandı. Biz iç hukukumuzda ve fiziki anlamda gerekli hazırlıkları yapıyoruz. Tünel aslında Muratlı Kara Hudut Kapısı'nın da yardımcı unsuru olacak. Gürcistan ile vardığımız mutabakat sonucu tır trafiğinin Muratlı üzerinden Cankurtaran Tüneli'ni kullanarak Karadeniz'e ulaşmasını planlıyoruz.''
 
Tünelin ulaşıma kolaylık getirmesinin yanı sıra doğa turizmine de katkı sağlayacağına dikkati çeken Kalkan, ''Artvin'e gelmek için Cankurtaran'ı geçmek oldukça sorun teşkil ediyordu. Bu yönde Karadeniz'e biraz uzak kalıyorduk. Cankurtaran Tüneli bu açıdan büyük bir fayda sağlayacak'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel