Çalınan tarihi şömine taşı,bulundu

Gümüşhane'de çalınan tarihi şömine taşı bulunarak, Gümüşhane Valiliği'nce yürütülen, "Gümüşhane Tarihine Sahip Çıkıyor" projesi sayesinde kente getirildi.  Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda,yaptığı açıklamada, tarihi ve kültürel zenginlikleri korumak ve turizm

Çalınan tarihi şömine taşı,bulundu

Gümüşhane'de çalınan tarihi şömine taşı bulunarak, Gümüşhane Valiliği'nce yürütülen, "Gümüşhane Tarihine Sahip Çıkıyor" projesi sayesinde kente getirildi.

  Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda,yaptığı açıklamada, tarihi ve kültürel zenginlikleri korumak ve turizme kazandırmak amacıyla, "Gümüşhane Tarihine Sahip Çıkıyor" projesi geliştirdiklerini söyledi.

 

Proje ile tarihi ve kültürel zenginliklerin gelecek kuşaklara aktarılmasının hedeflendiğini belirten Vali Mayda, "Öncelikle tarihsel varlığımızı korumayı amaçlıyoruz. Ayrıca, ilimizden her ne suretle olursa olsun başka illere götürülen kültürel varlıklarımıza sahip çıkarak, onları yeniden ilimize kazandırmanın çabası içindeyiz" dedi.

 

Proje çalışmaları kapsamında, merkeze bağlı Ballıca köyünde Keller ailesine ait olan ve 15 yıl önce çalınan tarihi şömine taşını kente getirdiklerini ifade eden Mayda, şunları söyledi:

 

"Tarihi değeri bulunan şömine taşı, ilimizden çalındıktan sonra İzmit'in Gölcük ilçesinde bir kuyumcuya satılırken ele geçirilmiş ve sonrasında Kocaeli'de bulunan müzeye konulmuş. Keller ailesinin durumdan haberdar olması ve bize müracaatları üzerine, tarihi eserin şehre geri getirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde çalışma başlattık. Yapılan yazışmalar sonrası eser, İl Özel İdaresi'nin tahsis ettiği araçla Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Kocaeli Müzesi'nden teslim alınarak, emniyet görevlileri eşliğinde ilimizde bulunan İkizevler Etnografya Müzesi'ne getirildi. Şehrimizin geçmişine ışık tutan tarihi eserlerden biri olan şömine taşı, böylece ait olduğu topraklara kavuşmuş oldu."

 

Osmanlı döneminde Gümüşhane'de bastırılan Gümüş sikkelerden 15 ilde bulunduğunu vurgulayan Vali Mayda, tespit edilen illerdeki Gümüş sikkelerin de kente getirilmesi için çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

 

-Şömine taşının özellikleri-

 

19. yüzyıldaki taş oyma sanatının nadir örneklerinden biri olan tarihi şömine taşı, 54 santimetre yüksekliğinde ve 85 santimetre genişliğinde. Şömine taşının üzerinde 4 adet üzüm salkımı ve bir adet ibrik bezemesi yer alıyor. Alt kısmı kemer şeklinde oyulmuş olan şöminenin alınlık kısmında, üst kısmı yarım daire biçiminde 4,5 santimetre uzunluğunda kabartmalar yer alıyor. Şömine taşı üzerinde yer alan üzüm salkımı kabartmasının zenginliği ve bereketi, ibrik motifi ise eşya sahibinin Müslüman olduğunu simgeliyor

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel