Büyükelçi Spasojevic özrü değerlendirdi

 Sırbistan Büyükelçisi Dusan Spasojevic, Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nokoliç'in Srebrenitsa'da yaşananlardan dolayı özür dilemesine ilişkin soruları cevaplayarak "Bizim devlet, hükümet olarak verdiğimiz siyasi mesaj, bundan sonra bu tür katliamların

Büyükelçi Spasojevic özrü değerlendirdi

 

Sırbistan Büyükelçisi Dusan Spasojevic, Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nokoliç'in Srebrenitsa'da yaşananlardan dolayı özür dilemesine ilişkin soruları cevaplayarak "Bizim devlet, hükümet olarak verdiğimiz siyasi mesaj, bundan sonra bu tür katliamların olmaması yönündedir. Hangi etnisiteden gelirse gelsin, toplumun barış içinde birlikte yaşamasının yolunu bulmaktır, temin etmektir" dedi. 
 
 
Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Sırbistan Büyükelçisi Dusan Spasojevic’i makamında kabul etti. Valilik şeref defterinin imzalanmasının ardından yapılan görüşmede Vali Kızılcık, Sırp Büyükelçi’ye Trabzon’da görmekten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, yapılan bu görüşmelerin iki ülke arasındaki ilişkileri geliştireceğini söyledi. Büyükelçi Spasojevic, ziyarette gazetecilerin, Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nokoliç'in Srebrenitsa'da yaşananlardan dolayı özür dilemesine ilişkin sorularını, Vali Kızılcık'ın tercümesi yardımıyla yanıtladı.
 
Eski Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'e danışmanlık yaptığını hatırlatan Spasojevic, "O dönemde Tadiç ile Srebrenitsa'ya gittim. Tadiç, katliamın 10'uncu yıl dönümünde ilk özrü diledi. Tadiç, 2010 yılında, yani katliamın 15'inci yıl dönümünde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile beraber Srebrenitsa'ya gidip, orada katledilen insanların ailelerine başsağlığı diledi. Burada politik olarak verilmek istenen mesaj, bundan sonra tüm etnisitelerin, tüm toplumun barış içinde yaşama mesajıdır. Yeni Sırbistan Cumhurbaşkanı da aynı şekilde bu özrü tekrarlayarak, barış ve huzur içinde yaşama arzusunu yenilemiş oldu" dedi.
 
Spasojevic, bir gazetecinin, Sırbistan'ın, Srebrenitsa'da yaşananlar dolayısıyla ailelere tazminat ödenmesi gibi bir durumun söz konusu olup olmadığını sorması üzerine şunları söyledi: 
 
"O dönemde suça karışan ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanan komutanların bir kısmı cezaevine konuldu, bir kısmının yangılanması devam ediyor. Bu katliamla ilgili uzun yargılamalar devam etti. Bunun sonucunun ne olacağı, tazminat ödenip ödenmeyeceğinin kararını mahkeme verecektir. Bizim devlet, hükümet olarak verdiğimiz siyasi mesaj, bundan sonra bu tür katliamların olmaması yönündedir. Hangi etnisiteden gelirse gelsin, toplumun barış içinde birlikte yaşamasının yolunu bulmaktır, temin etmektir."
 
Kızılcık ise Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nokoliç'in Srebrenitsa mağduru ailelerden özür dilemesine ilişkin olarak, "Nokoliç'in, Srebrenitsa mağdurlarının ailelerinden özür dilemesi insanlık barışı, dünya barışı için fevkalade önemli bir gelişme" diye konuştu.
 
 
Vali Kızılcık, Spasojevic'e gümüş telkariden hazırlanmış kahve fincanı, Büyükelçi ise Kızılcık'a ülkesini tanıtan kitap armağan etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel