Bu da fındıklı çiğ köfte

Giresun'da yeni proje başlatıldı

Bu da fındıklı çiğ köfte
Giresun mutfağına fındıklı yeni lezzetlerin kazandırılması için yapılan çalışmalar kapsamında, İl Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açılan aşçılık kursunda kursiyerlere fındıklı çiğ köfte yapımı öğretilmeye başlandı. 

Yöre mutfağının yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması kapsamında çeşitli çalışmalar yürüten Giresun Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, bölgenin önemli tarım ürünlerinin başında gelen fındığı bu sefer de çiğ köfte ile buluşturdu.

Müdürlük tarafından düzenlenen aşçılık kursunda katılımcılara fındıklı çiğ köftenin yapımı öğretiliyor. 

Merkez müdürü Harun Karabürk, yaptığı açıklamada, düzenledikleri aşçılık kursları kapsamında yöre mutfağının yaşatılması, gelecek nesillere aktarılması ve yeni tatlar kazandırılması projesini de gerçekleştirdiklerini söyledi. 

Bugüne kadar başta fındık ve ısırgan olmak üzere birçok yöreye özgü üründen yeni tatları ortaya çıkardıklarını ifade eden Karabürk, son olarak fındıklı çiğ köfte tarifini geliştirdiklerini aktardı. 

Aşçılık kursu kapsamında isteyen katılımcılara fındıklı çiğ köfte yapımıyla ilgili eğitim programı gerçekleştirdiklerini aktaran Karabürk, "Giresun mutfağımızın yanı sıra ulusal lezzetlerimizi yöreye özgü ürünlerimizi de birleştirerek yeni tatlar ortaya çıkarmak için araştırmalar yapıyoruz. Bu yeni lezzeti Giresun halkı başta olmak üzere ülke geneline duyurmak amacıyla da aşçılık kursumuz içerisinde bir program hazırladık. İsteyen katılımcılara bu bizce eşsiz tadın yapımını öğretiyoruz" dedi. 

- Fındık köfteye farklı bir aroma veriyor

Müdürlük bünyesinde açılan aşçılık kursunun öğreticisi Semiha Top ise fındıklı yeni lezzetlerin ortaya çıkarılması projesi kapsamında uzun sürendir fındıklı çiğ köfte üzerinde araştırmalar yaptıklarını söyledi. 

Fındık ile çiğ köftenin birleşiminden güzel bir lezzet ortaya çıkardıklarını belirten Top, "Fındığımızın yeni lezzetlerle birleşmesi, yeni tatlar elde edilmesi projemiz kapsamında araştırmalarımız var bir süredir. Bugüne kadar yeni yeni lezzetler ortaya çıkarttık. Araştırmalarımız devam ediyor. Bir süre önce ülkemizin önemli yiyecekleri arasında yer alan çiğ köfte ile fındığımızı birleştirirsek nasıl bir tat ortaya çıkar sorusundan yola çıkarak araştırmalarımız başladı. Değişik tarifler denedik. Araştırmalar sonucunda da istediğimiz tadı yakaladık. Gerçekten çok güzel bir tat elde ettik." diye konuştu. 

Etin yerine fındığın kullanıldığı çiğ köftenin yapılışını da anlatan Top, "Köftemiz etsiz. Et yerine fındık kullanıyoruz. Fındık dışındaki tüm malzemeler çiğ köfte tarifinde kullanılanlarla birebir aynı. Etli çiğ köfte gibi fındıklı ürünümüz de saatlerce süren emek sonucu elde ediliyor. Servisi de birebir aynı. Dediğim gibi iki lezzet arasındaki tek fark fındık ürünü kullanmamız." ifadelerini kullandı. 

Ürettikleri çiğ köfteye doğal olmayan hiçbir ürün katmadıklarını, yapılışının da etli köfte gibi saatler sürdüğüne işaret eden Top, şöyle devam etti: 

"Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde nasıl hazırlanıyorsa aynı şekilde biz de fındıklısını yapıyoruz. Bulgurundan içerisine kattığımız salçalarına kadar tüm malzemeleri o bölgelerden getirttik. Fındık köftemize farklı bir aroma ve tat verdi. Doğal oluşu ve içerisinde fındığın yer alması nedeniyle çiğ köftemiz gerçekten çok sağlıklı." 

- İlk kez tadanlar beğendi

Müdürlükte görevli eğitici Furkan Kaplan da ilk kez fındıklı çiğ köfte ismini duyduğunu ve merak ederek tadına baktığını söyleyerek, "Daha önce çiğ köfte yemiştim. Güzel bir tat. Ama fındıklısını ilk kez duydum ve tattım. Hiç bilmediğim bir lezzet. Yoğun bir fındık tadı var. Bence çok güzel bir lezzet." dedi. 

Programa katılan Hanife Aydın ise ilk kez bu lezzeti tattığını ve çok beğendiğini aktararak, şöyle konuştu:

"İlk kez duyduğumda çok merak ettim. Öğrenmeye karar verdim ve devam ettiğim kurs bünyesinde açılan bu programa da katıldım. Çok güzel ve değişik bir tat. Yapımını öğrenerek ilerleyen dönemlerde ben de evimde sık sık bu lezzeti yapacağım."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler