Bu ağaca dokunan hapse gider!

Ordu'da gövde çevresi 10 metre, yüksekliği 30 metre olan ve Orman Genel Müdürlüğü tarafından "anıt ağaç" ilan edilerek koruma altına alınan ıhlamur, 550 geçmişiyle tarihe tanıklık ediyor Çatalpınar ilçesi Ortaköy Mahallesi'nde bulunan 550 yıllık ıhlamur a

Bu ağaca dokunan hapse gider!

Ordu'da gövde çevresi 10 metre, yüksekliği 30 metre olan ve Orman Genel Müdürlüğü tarafından "anıt ağaç" ilan edilerek koruma altına alınan ıhlamur, 550 geçmişiyle tarihe tanıklık ediyor 

Çatalpınar ilçesi Ortaköy Mahallesi'nde bulunan 550 yıllık ıhlamur ağacı, nesilden nesile şifa kaynağı olmanın yanında, zaman içerisinde çocukların oyun oynadığı, mahalle halkının altında buluştuğu bir konuma geldi. 

Bölge halkı tarafından yıllardır korunarak zarar verilmesi engellenen ıhlamur ağacı, Çatalpınar Kaymakamlığınca yapılan başvuru üzerine geçen yıl Orman Genel Müdürlüğü tarafından "anıt ağaç" ilan edildi. 

Kaymakam Cüneyt Caner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, en az 550 yıllık tarihe sahip olduğu tespit edilen ıhlamur ağacının Türkiye'nin önemli değerlerinden biri olduğunu söyledi.

Mahalle halkının, asırlardır sahip çıkarak koruduğu ıhlamur ağacına bundan sonra da gözü gibi bakacağına inandığını ifade eden Caner, şöyle konuştu:

"Bu ağacımız Çatalpınar'ın, ülkemizin onlarca, binlerce değerinden biri. Biz buraya geldiğimiz zaman yöre halkının bilmesinin yanında ağacın bilimsel olarak incelenmediğini fark ettik. Bunun üzerine 2012 yılında ağacın tescillenmesi için yetkililere başvurduk. Yaptığımız başvuru sonrası ise ağacımız en az 550 yıllık olduğu tespit edilerek devletimiz tarafından koruma altına alındı. Devlet koruması derken zaten insanlarımız bugüne kadar ağacı korumuş. Biz sadece açıkçası yaptığımız başvuru ile tescilini yaptırmış olduk. Yani çok da fazla bir şey yapmadık."

- "İstanbul'un fethinde bir fidandı"

Caner, tarihe bakıldığında İstanbul fethedilirken ıhlamur ağacının bir fidan olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Düşünün ki o fidan halen ayakta. Tarihe, çağlara tanıklık ediyor. Avrupa'da birçok yerde bu yaştaki ağaçlardan iklimler inceleniyor. O açıdan bu ağaç son derece önemli. Bundan sonraki hedefimiz ecdadımızdan bize yadigar olan bu eseri gelecek nesillere, çocuklarımıza bırakmak. Bugün ağacın etrafında 5 yaşında çocuklar görüyoruz, bu ağaç ise 550 yaşında. Nereden baksanız 7-8 insan ömrü. İnsan etkileniyor." 

- "Yasakla değil sevgiyle bugünlere getirildi"

Ağaca zarar verenlerin ilgili yasa gereği hapis cezasıyla karşı karşıya kalabileceklerini belirten Caner, "Bizim insanlarımız yasakla değil sevgiyle bu ağaçları bugünlere getirdiği için biz böyle bir şeye ihtimal vermiyoruz. Zaten insanlarımız çok bilinçliler. Gelecek nesillerimiz olan çocuklarımıza da aynı bilinci ve ağaç sevgisini aşılamaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel