Boyundan büyük kemençe yaptı

Giresunlu kemençe ustası Temel Karademir, üzerinde Karadeniz insanının yaşamını anlatan desenlerin yer aldığı 2 metrelik dev kemençe yaptı.56 santimetreden 2 metreye kadar değişik boylarda kemençe yapan Karademir, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e hediye etmek

Boyundan büyük kemençe yaptı

Giresunlu kemençe ustası Temel Karademir, üzerinde Karadeniz insanının yaşamını anlatan desenlerin yer aldığı 2 metrelik dev kemençe yaptı.

56 santimetreden 2 metreye kadar değişik boylarda kemençe yapan Karademir, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e hediye etmek için yaptığı kemençe üzerine ''gül'' figürü işledi.
Giresunlu kemençe ustası Temel Karademir, üzerinde Karadeniz insanının yaşamını anlatan desenlerin yer aldığı 2 metrelik dev kemençe yaptı. 
     
Görele ilçesinde 4 yıldır kemençe ustalığı yapan Karademir, aynı tipte olmasını istemediği için farklı boyutlarda kemençe üretmeye karar verdiğini söyledi. 
     
Karademir, 56 santimetreden 2 metreye kadar değişik boylarda kemençe ürettiğini, dev kemençeleri sipariş üzerine yaptığını belirterek, ''Daha önce dev boyda 3 kemençe yaptım. Biri Diyarbakır'a, biri Van'a, biri de Giresun merkeze gitti. Müşteriler bu kemençeleri çalmak için değil de süs eşyası olması için satın alıyor. Üç sipariş daha var. Beş adet de 1 metre uzunluğunda sipariş geldi'' dedi. 
     
Farklı boyutlarda yaptığı kemençelerin üzerlerine, zihninde canlandırdığı figürleri işlediğini anlatan Karademir, sözlerini şöyle sürdürdü: 
     
''El becerimle kemençelerin üzerlerine figürler işlemeye çalışıyorum. 2 metrelik dev kemençenin üzerine işlediğim desenlerle Karadeniz insanının yaşamını yansıtmaya çalıştım. Kimseden pek bir şey görmedim, kendi kendime kemençe yapmasını öğrendim. Kemençelerin daha iyi ses vermesi amacıyla farklı yöntemler de deniyorum. Daha önce yaptığım kemençenin içerisine yumurta kabuğu koydum, daha güzel ses aldım. Şimdi yaptığım 1 metrelik kemençenin güzel ses vermesi için içerisine tahta parçaları koyuyorum.'' 
     
Boyu 1,68 metre olan Karademir, çevresindekilerin kendisine ''boyundan büyük kemençe'' yaptığı yönünde esprili söylemleri olduğunu kaydetti. 
   
Karademir, 2 metrelik kemençeyi 700 liraya satışa sunduğunu söyledi.     
   
Cumhurbaşkanı Gül için kemençe yaptı    
     
Görele'deki yeni Adalet Sarayı'nın açılışına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün geleceğini duyduğunu, bunun üzerine Gül'e hediye etmek için özel bir kemençe yaptığını anlatan Karademir, ''Cumhurbaşkanımız için yaptığım kemençenin ön ve arka yüzüne 'gül' figürü işledim. Cumhurbaşkanımızın Görele'ye gelmesini ümit ediyorum. İnşallah ilçemize gelirse bu kemençeyi ona hediye edeceğim'' ifadelerini kullandı. 
     

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel