Böyle olur Karadenizli otomobili

Trabzonlu mobilya ustası Mustafa Kaya, gürgen ve ladin kerestesinden 'yüzde yüz Karadenizli' bir otomobil yaptı.1.3 motoruyla asfaltta 100 km hıza ulaşan araç, Ankara´daki Trabzon Günleri´nde sergilenecek.Trabzon´nun Köprübaşı ilçesinde mobilya ustası Mus

Böyle olur Karadenizli otomobili

Trabzonlu mobilya ustası Mustafa Kaya, gürgen ve ladin kerestesinden 'yüzde yüz Karadenizli' bir otomobil yaptı.

1.3 motoruyla asfaltta 100 km hıza ulaşan araç, Ankara´daki Trabzon Günleri´nde sergilenecek.

Trabzon´nun Köprübaşı ilçesinde mobilya ustası Mustafa Kaya (30) birkaç yıl önce Ankaralı bir işadamına işyerinde sergilenmek üzere 3 buçuk metre boyunda ahşaptan bir maket otomobil yaptı.

450.20120217111743.jpg

Mustafa Kaya´nın bu çalışmasından haberdar olan ilçe kaymakamı Erdinç Dolu, mobilyacıdan 24 Şubat´ta Ankara´da gerçekleştirilecek Trabzon Günleri´nde sergilenmek üzere bir otomobil maketi yapmasını istedi. 15 yıllık mobilya ustası Kaya, 1900´lü yıllardaki klasik modellerden esinlenerek bir otomobil dizayn etti. Ancak geçen yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın 'yerli oto' çağrısı, Kaya´nın projesini farklı bir yöne kaydırdı. Kaya, tamamen tahtadan, ama gerçek bir otomobil yapmaya karar verdi. Kaymakam da bu fikri onayladı.

Çamurluk, basamak, kaput bölümü ve tekerlekler gürgenden, motor ve tavan bölümleri de ladin kerestesinden yapıldı.

Ekim ayı sonunda yapımına başlanan otomobil, 1973 model bir Anadol hurdası üzerine kuruldu, araçta gürgen ve ladin kerestesi kullanıldı.

4500.20120217111815.jpg

Otomobil tahtadan olduğu için herhangi bir yanma riskine karşı motorun içi 300 derece ısıya dayanabilen malzeme ile kaplanarak izole edildi. Elektrik aksamı da tamamlandıktan sonra sıra deneme sürüşüne geldi. Benzinle çalışan araç asfaltta 100 km hıza ulaştı. Test sürüşü sırasında, aracı görenler gözlerine inanamadı.

Araç, verniklenip boyatıldıktan sonra Ankara´ya götürülmek üzere atölyeye çekildi. Mustafa Kaya, eseriyle gurur duyduğunu belirterek, 'Sayın Başbakanımın çağrısına kulak veren o babayiğit benim. Hiç kimse başaramadı, ben başardım. Her ne kadar araç tahtadan olsa da yüzde 100 Türk ve Karadeniz yapımıdır. Kereste ama hiçbir riski yok. Bırakın yanmayı, duman bile çıkmaz. Ama tedbiri elden bırakmadık. İki tane yangın tüpü koyacağım. Başbakanım beğenir ve destek verirse örnek olsun diye 20 ya da 30 tane yapabilirim. Diğer türlü, düğünlerde gelin arabası olarak kullanılabilir.' dedi.

Köprübaşı Kaymakamı Erdinç Dolu da Kaya´nın çok farklı ve üretken bir insan olduğunu kaydederek 'Çok farklı ve yöreye özgün bir araç oldu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler