Bir yılda 35 ton kivi üretidi

 Araklı Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla yapılan kivi yetiştiriciliği projelerinde fayda sahipleri ürün almaya başladı.Hasat öncesi kivi üreticileriyle bir araya gelen ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılı

Bir yılda 35 ton kivi üretidi

 

Araklı Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla yapılan kivi yetiştiriciliği projelerinde fayda sahipleri ürün almaya başladı.

Hasat öncesi kivi üreticileriyle bir araya gelen ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Bayrak ve ziraat mühendisi Mustafa Hacısalihoğlu, kivide hasat zamanının belirlenmesi ve pazarlama konularında üreticilere bilgi verdi.

Kivide erken hasadın, kuru madde birikiminde yetersiz olacağını belirten Bayrak, şunları söyledi:

"Meyve suyundaki çözünebilir kuru madde miktarı refraktometre ile ölçülür, bunun da en az yüzde 6,5 ve yukarısı olması gerekir. Bölgemizde söz konusu kuru madde birikiminin yaklaşık kasım ayı ortalarına denk geldiği tespit edilmiştir. Kivide kuru madde miktarının belirlenen oranların altında olması ile yapılacak erken ürün hasadı sonucunda meyvedeki kuru madde miktarının istenilen düzeye gelememesine, meyvede sulanmaya, meyvenin dış yüzeyinde buruşmaya, meyvede hızlı yumuşamaya, renk bozulmalarına, depolama süresinin kısalmasına, Tat ve aromanın istenilen düzeyde olmamasına, dolayısıyla meyvenin raf ömrünün azalmasına neden olur."

Üreticilerin hasat konusunda acele etmemeleri, hasat yapmadan önce İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüyle irtibata geçerek hasat zamanı hakkında bilgi almaları gerektiğini ifade eden Bayrak, ilçede 2012 yılı kivi üretiminin yaklaşık 35 ton gerçekleştiğini de kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel