Beşikdüzü'ne Hacı Çakmak Camii

 Trabzon'un Beşikdüzü ilçesinde ihtiyaca cevap veremediği için yıkılan Merkez Hacı Çakmak Camii'nin yerine yeni yapılacak caminin temeli düzenlenen törenle atıldı.Beşikdüzü İlçe Müftülüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı Beşikdüzü Şubesi tarafından düzenlenen tem

Beşikdüzü'ne Hacı Çakmak Camii

 

Trabzon'un Beşikdüzü ilçesinde ihtiyaca cevap veremediği için yıkılan Merkez Hacı Çakmak Camii'nin yerine yeni yapılacak caminin temeli düzenlenen törenle atıldı.

Beşikdüzü İlçe Müftülüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı Beşikdüzü Şubesi tarafından düzenlenen temel atma törenine, Beşikdüzü Kaymakamı Alaattin Aktaş, Belediye Başkanı Ramis Uzun, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Ali Özsağlam, Emniyet Müdürü Taner Ulutaş, İl Müftüsü Veysel Çakı, Beşikdüzü Müftüsü Ömer Tütüncü, çevre ilçe müftüleri, siyasiler ve vatandaşlar katıldı.

Törende açılış konuşmasını yapan İlçe Müftüsü Ömer Tütüncü, eski caminin tarihçesi ve yeni yapılacak cami inşaatıyla ilgili bilgiler verdi. Tütüncü, eski caminin ihtiyaca cevap veremediği için yıkılıp yerine yenisinin yapılmasının kararlaştırıldığını belirterek, yeni yapılacak caminin yapımını üstlenen işadamı Ahmet Gün ve inşaata destek veren ve verecek olan herkese teşekkür etti.

Yeni caminin cemaat kapasitesinin 2000 kişi olduğunu belirten Müftü Tütüncü, Selçuklu ve Osmanlı mimarisi karışımı, iç kısmı kubbe altına kadar meşe kaplama, ahşap oyma ve çini mozaik serpiştirilerek, dış kısmının ise özel taş ile kaplanacağını; çift minare ve çift şerefeli, alt katında bay- bayan WC'ler ile yine bayanlara özel dinlenme odası, cami girişinin sağ tarafında ise abdest alma yerleri yapılacağını belirtti.

Camiye yapılacak yardımlarla ilgili bilgi veren Türkiye Diyanet Vakfı Beşikdüzü Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Sakin Terzi, "Beşikdüzü'nün medarı iftiharı olan Ahmet Gün her ne kadar bu camiyi yapmayı taahhüt etmişse de, bu gün burada bizler, İlçe Müftülüğü, Türkiye Diyanet Vakfı şubesi ve ilçe halkı olarak bir araya geldik. Beşikdüzü nasıl içerisinden Ahmet Gün'ü çıkarmışsa, yine Ahmet Gün gibi bu camiye yardım edecek gönül sahibi, hayırsever insanlarımız vardır. Onlara da bir fırsat verelim ve onların da katkılarını bu camiye alalım düşüncesiyle camimizi sizlerin yardımına açmış bulunuyoruz." şeklinde konuştu.

Beşikdüzü Belediye Başkanı Ramis Uzun, ilçenin ihtiyacına cevap veremez duruma gelen caminin yıkılarak yerine yenisinin yapılması için İlçe Müftülüğü'nün hayırlı bir çalışmayı başlattığını ifade ederek, eski caminin yapımında emeği geçenlerden ebediyete intikal edenleri rahmetle andı, kalanlara ise uzun ömürler diledi.

Trabzon İl Müftüsü Veysel Çakı ise Beşikdüzü'nde görev yaptığı yıllar içerisinde unutamadığı güzel hatıralarından bahsetti. İl Müftüsü Veysel Çakı, ilçede görev yaptığı yıllarda arsası belediyede olan Çakmak Camii ve Merkez Eski Camii'nin yerinin, Türkiye Diyanet Vakfı'na devrinin zamanın belediye başkanı merhum Mehmet Gözaçan tarafından kendi dönemlerinde yapıldığını hatırlatarak, kendisini rahmet ve minnetle andıklarını ifade etti. Mabetlerin Müslümanın hayatındaki yeri ve öneminden de söz eden Müftü Çakı, şunları dile getirdi: "Cami sadece namaz kılma yeri değildir. Cami halk mektebidir. Camideki dindarlığımızı sokağa ve sosyal hayattaki davranışlarımıza yansıtamazsak bizim namazımız güdüktür, meyvesiz ağaç gibidir. Camide namaz kılıp da caminin dışında sorumsuzca hareket edersek, biz aslında eğilip doğrulduk ama İslamiyet'in istediği gibi bir namaz kılmadık. Her zaman söylerim; namaz kılınıyor ama namaz yaşanmıyor. Namaz nasıl yaşanır? Sokağa çıktığın zaman Allah'ın kabul etmeyeceği bir davranış senden çıkmayacak. Dürüst olacaksın, adil olacaksın, yaptığım işi Allah görüyor, O'na hesap vereceğim şuuru içerisinde olacaksın. İşte o zaman namaz kılıyorsun demektir."

Konuşmaların ardından kesilen kurbanın kanı Hacı Çakmak Camii'nin temeline akıtıldı. İl Müftüsü Veysel Çakı'nın yaptığı duanın ardından protokol tarafından camiin temeline ilk harç atıldı.

1962 yılında temeli atılan ve yarım asır ilçeye hizmet veren Beşikdüzü Merkez Hacı Çakmak Camii'nin, 2014 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel