Belediyeler platformuna Trabzon damgası

Türkiye Belediyeler Birliği tarafından yürütülen toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarına Trabzon damgası.  Kadın yerel politikacıların bir araya gelerek birlikte çalışma yürüttükleri  ve iki gün süren ilk platform olma özelliğini taşıyan “Kadın Yerel Po

Belediyeler platformuna Trabzon damgası

Türkiye Belediyeler Birliği tarafından yürütülen toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarına Trabzon damgası.  

Kadın yerel politikacıların bir araya gelerek birlikte çalışma yürüttükleri  ve iki gün süren ilk platform olma özelliğini taşıyan “Kadın Yerel Politikacılar Platformu” toplantıları dün sona erdi. 
 
Platformda Trabzon Belediye Meclis Üyesi   Trabzon Belediyesi Kadın - Erkek Eşitliği Birimi başkanı Sezgin Yılmaz  büyük beğeni toplayan bir sunum yaptı. 
İlki geçtiğimiz Mart ayında Antalya’da gerçekleşen platform toplantılarının ikincisi kadın belediye başkanı ve belediye meclis üyelerinden oluşan yaklaşık 300 kişinin katılımı ile 24-25 Aralık tarihlerinde Kızılcahamam’da yapıldı.
 
Platformun açılış konuşmaları Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı hemşehrimiz Doç.Dr. Aşkın ASAN ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Genel Sekreteri Hayrettin GÜNGÖR tarafından gerçekleştirildi.
 
Bakan yardımcısı Trabzonlu hemşehrimiz Aşkın Aşan açılışta şunları söyledi
 “Kadın, yaşamın her alanında, ekonomide, kültürde olduğu gibi siyasette de varlığı ile toplumumuza güç katacaktır” diyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç.Dr. Aşkın ASAN; kadına yönelik pozitif ayrımcılığın Anayasa ile de desteklendiğini ve devletin bu eşitliği sağlamakla görevli olduğunu söyledi.
 
 Dünyada parlamentoda kadınların temsilinin yüzde 17 sevilerinde olduğunu kaydeden Doç.Dr. Asan, TBMM’deki 79 kişilik kadın milletvekili sayısı ile Türkiye’nin dünya sıralamasında 88. sırada yer aldığını belirtti.
 
Belediyelerde Kadın - Erkek Eşitliği Birimi
 
Platformun son oturumunda  “Belediyelerde Kadın- Erkek Eşikliği Birimi” konusu masaya yatırıldı. Biirim kurulması, yapısı, çalışma koşulları, işlevsellik, iyi uygulamalar ve karşılaşılan zorluklar üzerine bir sunum yapan Trabzon Belediye Meclis üyesi Sezgin Yılmaz’ın sunumu büyük taktır topladı
 
Kadın Yerel Politikacılar Platformunda Trabzon Belediyesi adına söz alan Trabzon Belediyesi Meclis Üyesi   ve Trabzon Belediyesi Kadın- Erkek Fırsat eşitliği komisyonu başkanı Sezgin Yılmaz  Trabzon’da  Trabzon valisi Dr Recep Kızılcık ve Trabzon Belediye başkanı Dr Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun  üstün gayretleri ile inanılmaz destekleri ile Türkiye ölçeğinde zirvede olduklarını söyledi .
 
Trabzon belediyesi Meclis üyesi Yılmaz  Ankara’da yapılan platformda yaptığı sunum  slaytlarla da desteklendi. 
 
Yılmaz Trabzon’da  Başkan Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun inanılmaz çabaları ve desteleri sonucu  Belediye olarak yaptıkları çalışmaları şöyle sıraladı
 
İL KADIN KOORDİNASYON KURULU oluşturduklarına değinen Yılmaz , Kentin eşitlik politikalarının belirlendiği uygulanmasının ve izlenmesinin yapıldığı bir kurul, ve Yerel Eşitlik Eylem Planlarının uygulanması ve izlenmesinden sorumlu kurul oluşturduk. Bunların yanı sıra  Trabzon Belediyesinin de  kurulun doğal üyesi olduğunu belirtti.
İl Kadın koordinasyon kurulunun Trabzon’da radikal  kararlar aldığının da altını çizen Yılmaz  kararları şöyle anlattı
 
 Öncelikli kurumlarda kadın-erkek  eşitlik masalarının oluşturulması
 
 Mesleki eğitim kurslarında müfredata toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları eğitimlerinin yerleştirilmesi
 
 Öğretmenlere yönelik hizmet için eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları eğitimlerinin yerleştirilmesi
 
 Toplumsal Cinsiyet Kent Profilinin hazırlanması amacıyla çalışma grubu oluşturulması 
 İzleme Komisyonu oluşturulmasını kararlaştırdık dedi.
 
Yılmaz diğer kentlere örnek olacak projeleride şöyle anlattı
 
BELEDİYE KADIN-ERKEK EŞİTLİK MASASI BİRİMİ
 
KURULUŞ: Trabzon’da ilk 2007 yılında, Birleşmiş Milletler Kadın Dostu Kentler programı  Kapsamındaki çalışmaların katkısıyla oluşturuldu, Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından başkanlık makamına gönderilen yazının mecliste görüşülüp onaylanması sonucu, oluşturuldu. 2009 yılında yerel seçimlerde sonra yeni bir personel atanmakla birlikte  yer sağlandı. Şu an belediyeden bağımsız bir binada hizmet veriyor. 
 
Belediye Kadın Erkek Fırsat eşitliğine bakış açısının Türkiye’nin önünde olduğunun da altını çizen Trabzon Belediye Meclis üyesi Sezgin Yılmaz  Trabzon Belediyesi bu yöndeki çalışmalarına 2007 yılında başladı.  Kadın erkek fırsat eşitlik komisyonunun  2007 yılında Trabzon’da kuruldu. Komisyonun. 2009 yılında yenilenirken  komisyonumuz 4 kadın  1 erkek üyeden oluşmakta. 
 
Komisyonun Görevleri ise : Toplumsal cinsiyet eşitliğini(TCE) sağlamaya yönelik sorunların ve gereksinimlerin meclislere taşınmasını sağlamak TCE’nin alınan kararlara ve uygulamalara yansıtılması Yürütülecek çalışmaların toplumsal cinsiyet eşitliğine uygunluğunun denetlenmesini sağlamaktır dedi
 
Komisyonunu bu güne kadar yaptığı çalışmalara değinen Yılmaz :  Trabzon Yerel Eşitlik Eylem Planı’nın  revize edilmesi , Belediye  meclisine sunulması ve onaylanması sağlandı. Kadın Kuruluşlarıyla düzenli toplantılar  yapıldı. TCE(toplumsal cinsiyet eşitliği)’ nin kentte sağlanması  ve kadınların güçlendirilmesi için kampanyalar  yapıldı.
 
BELEDİYE PERFORMANS PLANINA TCE GİRMESİ İÇİN ÇALIŞMALAR YÜRÜTTÜ
 
 Trabzon Belediyesinin performans planına girmesi için bir dizi çalışmalar sürdürdüğününde altını çizen Trabzon Belediye Meclis üyesi Yılmaz Trabzon Belediyesinin yaptığı çalışmaları dinleyicilere  şu sözlerle aktardı
BÜTÇE’DE EŞİTLİK
 
 BELEDİYE KADIN-ERKEK EŞİTLİK MASASI BİRİMİ
GÖREVLERİ
 
Belediye kadın-erkek eşitlik komisyonu ve belediye birimleri arasında hizmetlerin cinsiyet eşitliğine göre tasarlanması ve uygulanmasını sağlamak amacıyla koordinasyon sağlamak 
Cinsiyete duyarlı veri toplamak
Yerel eşitlik eylem planının belediyede uygulanması ve izlenmesi
Kadın örgütleriyle işbirliği yapmak 
 
İYİ UYGULAMALAR
 
Trabzon Belediyesi tarafından “KADINA KARŞI ŞİDDETE 0 TOLERANS” kampanyası  yapıldı. Kampanya kapsamında tüm belediye çalışanlarına yönelik TCE  eğitimi verildi. Trabzon Valilik Yerel Eşitlik Birimi tarafından “Kahvelere Beyaz Kurdele” kampanyasına Trabzon Belediyesi  de ortak olmuştur. 
Trabzon'da ilk olarak 2010 yılında   uygulanan ev kadınlarına yönelik  mikro kredi uygulamasından bu güne kadar 2006 kişi faydalanmıştır .Bu çalışmalar sonucu da 15 kişi iş yeri sahibi olmuştur.
 
Trabzon Belediyesi tarafından yapılan, TBMM Kadın ve Erkek Fırsat Eşitliği Komisyon Başkanı ve eski bakanlardan Gürdal Akşit'in konuşmacı olarak katıldığı, "Kadının Toplumdaki Yeri ve Önemi" konulu panel gerçekleştirilmiştir.
 
MESLEK EDİNDİRME KURSLARI DÜZENLEDİK
 
İlde mesleği ile ilgili çalışma imkanı bulamayan ,farklı işlerde meslek sahibi olmak isteyen veya hiç mesleği olmayanlara kadınlara ve genç kızlarımıza çeşitli mesleklerde eğitim verilerek istihdam alanında yer almaları sağlanmıştır. 
 
SOSYAL KÜLTÜREL ETKİNLER
 
Mahalle ve kent ölçeğinde kadınlara sosyal ve kültürel etkinlikler yapıldı.
TRABZON BELEDİYESİ kadınların SOSYAL VE HUKUKSAL HAKLARI  KONUSUNDA panel düzenledi.
 
EV EKSENLİ ÇALIŞANLAR  KADINLARA YÖNELİK OLARAK İLDE  EL ÜRÜNLERİNİN SATIŞINA YÖNELİK BELEDİYEMİZ TARAFINDAN   YER TAHSİS EDİLMİŞTİR
Ev Eksenli Çalışan Kadınlar İçin Hanımeli Pazarı Kuruldu
Alışveriş Merkezlerinde Stantlar Ücretsiz Stantlar Verildi
 
Doç.Dr. Asan; “Kadına yönelik pozitif ayrımcılık yapılmalıdır”
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel