Bayramda keneye dikkat!

Kurban Bayramı'nda yeşil alanlara gidecek olanlar kenelere dikkat etmeli.

Bayramda keneye dikkat!

Samsun İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle özellikle kurban kesimi ve piknik yapmak amacıyla yeşil alanlara gidecek olanları kene konusunda uyardı.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının hayvanlardan insanlara keneler aracılığıyla taşındığını hatırlatan Dr. Kasapoğlu şöyle dedi:

"Ülkemizde ilk kez 2002 yılında görülen ve 2003 yılında tanımlanan hastalık, her yıl Mart-Kasım ayları arasında görülmekte ve Haziran- Temmuz aylarında pik yapmaktadır. İçinde bulunduğumuz aylarda bağ bahçe işlerinin artması, hayvanların meralara çıkmaya başlaması ve aynı zamanda havaların ısınması nedeniyle vatandaşlarımızın kenelerle teması artmaktadır. Kenelerin yaşamaları için ülkemiz coğrafi açıdan oldukça uygun bir yapıya sahiptir. Keneler özellikle hayvancılığın yapıldığı; orman kenarı, parçalı arazi yapısına sahip çalı ve çırpılı alanlar ile otlakların bulunduğu yerlerde yoğun olarak bulunurlar. Özellikle bu tür alanlarda ve kırsal bölgelerde kurban kesecek vatandaşlarımızın keneler konusunda daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Yine bayram tatili nedeniyle vatandaşlarımız piknik yapmak amacıyla park ve bahçeleri yeşil alanları tercih ediyorlar. Bu tür alanlarda kenelerin bulunma ihtimali fazla olduğu için vatandaşlarımız daha dikkatli olmalılar. Bu tür yerlere gidildiğinde korunmak için mümkün olduğunca vücutta açık kısım kalmamasına özen gösterilmeli. Örneğin pantolon paçalarının çorap içine alınması, çizme giyilmesi gibi. Kenelerin daha kolay fark edilebilmesi amacıyla açık renkli elbiseler tercih edilmeli ve kenelerin vücuda girebileceği yerlerin kapatılması gerekmektedir."   

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel