Bayraktar Valiler toplantısına katıldı

Ankara’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen ve birçok bakan ile üst düzey bürokratların katıldığı Valiler Toplantısı’nda başbakanın Türkiye’de değişimin, idarecilik anlayışının yeniden yorumlanması doğrultusunda

Bayraktar Valiler toplantısına katıldı

Ankara’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen ve birçok bakan ile üst düzey bürokratların katıldığı Valiler Toplantısı’nda başbakanın Türkiye’de değişimin, idarecilik anlayışının yeniden yorumlanması doğrultusunda verdiği mesajların ana gündem maddesini oluşturduğu İstişare Toplantısı Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın başkanlığında Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Valilik A Toplantı Salonundaki toplantıya üniversite rektörleri, Sivil Toplum Kuruluş temsilcileri, ilçe kaymakamları, bölge müdürleri ve il müdürleri katıldı.

 
Bayraktar, ‘Türkiye Gelişiyor’
 
Toplantıya katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye’nin son 10 yıldır her alanda önemli gelişmeler kaydettiğini belirterek, “İçerden ve dışarıdan tarafsız bir gözle baktığımız zaman Türkiye’nin son 10 yılı aşkın bir süredir bir istikrar, bir güven yakaladığını, çok ciddi bir kalkınma ve gelişme mücadelesi verdiğini görüyoruz.
 
Türkiye’nin verdiği büyük fotoğraf budur. Tabi henüz gelişmiş bir ülke değiliz. Kişi başına düşen milli gelir 10 bin dolar seviyesindedir. Fakat Türkiye’nin, cumhuriyetin kurulduğu günden buyana yıllarca biriken, halının altına süpürülen problemleri halledilmeye çalışılıyor” dedi.
 
Halkla Devletin Bütünleşmesi Gerekir
 
Bir ülkenin kalkınması için o ülkede bulunan tüm dinamiklerin takım ruhu içinde çalışması gerektiğini söyleyen Bakan Bayraktar, “Bir ülkenin kalkınmasında devlete rağmen bir şey yapamazsınız. Halka rağmen de bir şey de yapamazsınız. Bu yüzden halkla devletin, devletle milletin bütünleşmesi esastır.
 
Demokrasiyle idare edilen ülkelerde yine kalkınmanın gelişmenin ana dinamikleri devlet sektörüdür, bürokratlardır. Bürokratlar olmadan olmaz. Onlar yatırım iklimini oluşturmak için halkın refahını geliştirme noktasında ciddi şekilde yaptıkları işe sarılmazsa mesafe alamayız” diye konuştu.
 
Devlet Kapısı Şefkat Kapısı Oldu
 
Türkiye’de bürokratik yapının değiştiğine vurgu yapan Bayraktar, “Eskiye göre ‘bugün git yarın gel anlayışı’, ‘Allah hastaneye, devlet kapısına düşürmesin’ ibaresi artık azaldı. Devlet kapısını şefkat kapısı vatandaşın problemlerini çözme yolunda çok ciddi mesafeler aldık. Bu doğrultuda tüm Türkiye’nin illerine olduğu gibi Trabzon’a da çok ciddi görevler düşmektedir. Türkiye konum itibariyle çalkantılı bir coğrafyanın merkezinde bulunuyor. Türkiye’nin gelişmesi ve kalkınması şarttır” dedi.
 
Bürokrasiye Mesaj Verdi
 
Bayraktar bürokrasinin rutin bir anlayıştan mutlaka kendini arındırması gerektiği üzerinde durarak, “Bürokrasi olmadan olmaz ama bürokrasi de rutin olmaktan çıkmalıdır. Sıradanlıkla bu iş olmaz, mutlaka kendini aşan işler yapmak zorundayız. Farkındalık yaratmalıyız. Mesela biz ne yapmalıyız. Trabzon’un özellikleri nedir. Trabzon sağlık, turizm, eğitim, spor kentidir diyoruz. Bu özellikler paralelinde neler yapmamız gerektiğine kafa yormalıyız. Kendimizi aşmalıyız. 
 
Yatırımcıyı buraya çekmek için çok çalışmalıyız. Üniversiteler sadece ilim adamı değil o ülkenin aydınlarını yetiştirir, işadamlarının önünü açar. Hayatın içine girmeliler. Askeriyemiz halkla bütünleşmeli ki bunu artık yapıyor. Ekip olmalıyız, istişare yapmalıyız.  Bilgili, ahlaklı, namuslu, cesur, sabırlı, güvenilir, çalışkan ve yardımsever olmalıyız. Bu özellikleri taşıyan insanımızın savaşçı olması lazım. Böyle olursak bizi kimse tutamaz.
 
Çalışacak ekiplerimizi de torpille değil, liyakat, ehliyet kurallarına göre belirlemeliyiz.  Ahbap çavuş ilişkisini bitirmemiz lazım. Herkesin bulunduğu konumda yapacağı çok şey var. Kuşun konmasını beklememeliyiz, uçarken nişan almalıyız. En büyük kalkınma en zor zamanlarda olmuştur. Trabzon’da vali olmak her babayiğide nasip olmaz, bölge müdürü, il müdürü bakan olmak herkese nasip olmaz” dedi.
 
Bürokratlar Kafa Yormalı
 
Trabzon’un marka şehir olduğunu belirten Bayraktar, “Trabzon tarihi derinliği olan bir şehir. Bu bakımdan Trabzon’u ileriye taşımamız lazım. Trabzon 29  büyükşehir arasına girdi. Bunu başka özelliklerle, güzelliklerle, gayretlerle öne çıkarmamız lazım  Burada Karayolları bölge müdürümüz, kendisi özel bir gayret göstermesi lazım. Kanuni bulvarının kamulaştırmasını nasıl bir an evvel yaparım.  diye müsteşarı, valiyi sıkıştırması lazım.
 
Oradan güney çevre yolunu nasıl yaparım, ya da Maçka yolunu, Sümelaya giden yolu nasıl iyileştiririm,  Akyazı spor kompleksinin yapılacağı yerdeki köprü kavşaklarını nasıl yaparım diye düşünmesi lazım. Böyle olursa ancak bereket olur. Başka türlü emir gelsin, ödenek gelsin ihale talimatı gelsin öyle yaparım diye bir şey yok. Bu düşünce inanın insanı yormaz bilakis dinlendirir” dedi.
 
Tarihi Alanları Restore Ederek Daha Çok Turist Çekebiliriz
 
Geçtiğimiz günlerde Ankara’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 81 ilin valisiyle gerçekleştirdiği toplantıya atıfta bulunarak sözlerine başlayan Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık ise, “Bu toplantıda başbakanımız bizlere bazı talimatlar verdi. Biz bu talimatları sizlerle paylaşmak istiyorum. Bunların bir kısmı medyada yer aldı ama medyada yer almayan hususlarda vardı. Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşması için başbakanımızın bize verdiği talimatlar bizler için fevkalade önem arz ediyor.  
 
Başbakanımız bize her şeyden önce valilerin sivil toplum kuruluşlarıyla, yerel yöneticilerle ve üniversitelerle işbirliği içinde çalışması gerektiğini söyleyerek ancak bu şekilde şehrin vizyonunun oluşturulacağına işaret etti.  Bu durumun Türkiye’nin 2023 hedefine ulaşmasında çok önemli olduğunu vurgulayarak ‘İsterim ki Mardin mimari anlamda dünyaya örnek olsun, isterim ki Bursa tabii kaynaklarıyla turizmin ve gelişmenin merkez i olsun’ dedi.
 
Başbakan Erdoğan’ın valilere Türkiye’nin turizm anlamında geldiği noktayı hatırlattığını belirten Vali Kızılcık, “Başbakanımız  toplantıda 32 milyon turist ve 23.5 milyar dolarlık gelir ile şuanda turizmde dünyada parlayan yıldız ülke konumuna geldiğimizi, özellikle tarih ve kültür turizmi anlamında tarihi yapıların restorasyonu, aynı zamanda kadim medeniyete beşiklik eden Anadolu’ya daha fazla turist çekmek için tarih alanına yoğunlaşmamız gerektiğini ifade ettiler” diye belirtti.
 
Vali Yumruğunu Masaya Vuran Değil, Devletin Gülen Yüzü Olmalı’
 
Başbakan Erdoğan’ın valilerin devletin gülen yüzü olması gerektiğini de söylediğini ifade eden Vali Kızılcık, toplantıda ayrıca Vali’nin yumruğunu masaya vuran, cezalandıran veya azarlayan değil, devletin vatandaşına karşı gülen yüzü olması gerektiğini söyledi.
 
Devletimizin uzun yıllar terör fitnesi ile karşı karşıya kaldığını, onunla mücadelede yürütülen politikaların vatandaşla çok iyi paylaşılması gerektiğini, bu anlamda hayatını veren şehit yakınlarımıza ve gazilerimize daha fazla ilgi göstermemiz gerektiği talimatını verdi.
 
Hedeflere Ulaşmamız İçin Gerekeni Yapın
 
Vatandaşın kamuya başta valiye, kaymakamlarımıza ve müdürlerimize 24 saat ulaşabilmesi gerektiğini de söyleyen başbakanımız bu şekilde istediğimiz başarıyı yakalayabileceğimizi ifade ettiler. Vatandaşımız gece gündüz demeden sizlere ulaşsın, sıradancılığı bırakalım dediler. Durumu idare etme, günü kurtarma, sabah 08.’de geldim, Akşam 17’de gidiyorum.
 
İşadamı bir konu için geldiğinde bakarız ederiz diyerek topu taca atma değil, tam tersine kafamızı gerektiğinde taşın altına koymalıyız diye mesaj verdi. Başbakanımız ayrıca 2023-2071 hedeflerine ulaşmamız için gerekeni yapınız diye talimat verdi. Bizde elçi olarak tabi ki buradaki temsilcisi ve hükümetin işlerini koordine eden birisi olarak bunların uygulanmasını da bakanımızın koordinesinde gerçekleştirmiş olacağız” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel