Başkan haber61'e konuştu

Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu Haber61 net’e konuştu. Başkan Gümrükçüoğlu su zammı, ‘Ortahisar Kentsel Yenileme Projesi'Lojistik Merkez ve Trabzon’un büyükşehir olması ile  ilgili olarak Haber61.net’e önemli açıklamalar yaptı.Trabzon Be

Başkan haber61'e konuştu

Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu Haber61 net’e konuştu. Başkan Gümrükçüoğlu su zammı, ‘Ortahisar Kentsel Yenileme Projesi'Lojistik Merkez ve Trabzon’un büyükşehir olması ile  ilgili olarak Haber61.net’e önemli açıklamalar yaptı.

Trabzon Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu 2010-2011 futbol sezonunun şampiyonunun Trabzonspor olduğunu tüm Türkiye’nin’de bildiğini ifade ederek Trabzonspor’un kupasının verilmesi gerektiğini açıkladı.

İşte Gümrükçüoğlu röportajı ;

03.20121119105902.jpg1- Sn Başbakan’a Rusya’da tutuklu bulunan Trabzon'lu vergi rekortmeni İşadamı Mevlüt (Baykal) Bulut bey’in durumunu aktardım. En azından tutukluluk hali kaldırılsın yargılanmasına tutuksuz devam edilsin. Başbakan Erdoğan Rus yetkililere konuyu aktaracağını söyledi.

 

 

 

 

 

Suya neden zam yapma gereği duydunuz zam oranları ne kadar ?

Belediyelerin en önemli gelir kaynaklarından biri su paralarıdır. Bizde iki yıldır suya zam yapmıyorduk.  Yeniden değerlendirme oranları maliye bakanlığınca ilan edildikten sonra 2013 yılı bütçesi hazırlanırken, bizde tam olarak 7.8 oranında olan bu yeniden değerlendirme oranını suya yansıttık. Bilindiği gibi Trabzon Belediyesi'nin maliyeden yasal olarak edindiği kaynağın dışında ana gelirin dışında tüm belediyelerin en büyük gelir kaynağı sudur. Trabzon'lulara  hizmetlerimizi devam ettireceksek o hizmetlerimizin en azından makul olan bir kısmını da Trabzon’dan karşılamamız gerekir. Geçtiğimiz yıl (2011) suya bu yeniden değerlendirme oranını aksettirmediğimizde 2 yılı birleştirerek  yeniden değerlendirme oranının da zam yaptık.

Yani 2010-2011 değerlendirme oranı arttı. 2011-2012 değerlendirme oranını toplam yüzde 17 olarak su fiyatına yansıttık. Ancak  bu konuyu istismar etmek isteyenler neden bir anda yüzde 17 zam yaptınız diye tenkite yönelmişlerdir. Halbuki 2010-2011' in yeniden değerlendirme oranını 2011'in sonunda ilave etmiş olsaydık oluşacak olan o fiyatın üzerine 2011-2012 yılında 2011'in sonunda o fiyatın üzerine tekrar yeniden değerlendirme oranını ilave etmiş olsaydık bu reel değer olarak yüzde 17'yi geçecekti. bu konuyu istismar etmek isteyenler, neden bir anda yüzde 17 zam yapıldı diye toplumu yanlış bilgilendirmeye yöneldiler.

Biz 2012-2013'e gelmekte olduğu Kasım ayında bütçemizi hazırlarken bizde aynı yılın yeniden değerlenme oranını yansıtmayı tercih ettik.

Bu oran yüzde 7.8'dir. Söylediğim gibi de Belediye'lerin ana gelir kalemi Maliye'den intikal eden Türkiye'deki her Belediye'ye nüfusu oranında intikal eden paranın dışında ana gelir kaynağı su hizmetlerinden aldığı paradır. Konutlarda 5.07 alınmakta olan rakam 5.46 ya yine resmi kurumlarda 5.07 olan rakam yine 5.46 ya toplu su abonelerinde 1.35 olan 1.45 e resmi ve özel spor tesislerinde 2.47 olan rakam 2.66 ya okullar,hastanelerde 5.07 olan rakam 5.46 ya fabrika,banka,gemi suyunda 9.64 olan 10.39 a inşaatlar,briket taş imalatı gibi yerlere 8.02 olan rakam 8.64 yükseldi. Tamamen yeniden değerlenme katsayılarına uyularak zam yapılmıştır.

Bizi bu yönde bin internet sitesinde eleştiren  “Belediye olarak sudan gelir beklemek,  gelir umudunu su  zammına bağlamak iş bilmezliktir”diyor  .

Bunu söyleyenin işin  zerresinden haberi olmadığı belli.Yani belediye olarak sudan gelir beklemeyi eleştiriyor.

Türkiye'deki Belediye'ler başka nerden gelir bekleyecek ?

1-Maliye'den ona intikal eden parayı bekleyecek

2-Su gelirini bekleyecek

Bunun dışında 3 yılda bir kez aldığı Emlak Vergisi'ni ve yılda bir kere aldığı Çevre Temizlik Vergisi'ni bekleyecek.  Belediye'lerin önemli gelir kaynağının 3 kalem olduğunu Haber61 net'e anlatan Gümrükçüoğlu bunun dışında işte projelerin tasdikinden onayından bir geliri vardır ki o bu dediğim gelirlerin yanında ufak kalır. Birde eğer bir gayrimenkulü varsa, kiraya vermişse, ondan bir geliri vardır. O da çok az bir gelir sağlar.

Büyükşehir olduk,gelirlerimiz artacak diyen Belediye yönetimi gelirlerini vatandaşın cebinden mi alacak şeklinde eleştiriler var.  Bunu söylemek cesaretini gösteren insana , Büyükşehir Belediyesi olduk gelirlerimiz artacak söyleminin  neler ifade ettiğini öğrenmesi için kanunlaşan tasarıyı okumasını tavsiye ederim. Bu yönde bizi eleştirenlerin kanunlaşan tasarıyı görmesini istiyorum.

2.20121119105107.jpg2- Suya neden yüzde 17 zam yaptın diyorlar. Geçtiğimiz yıl (2011) suya bu yeniden değerlenme oranını aksettirmediğimizde 2 yılı birleştirerek  yeniden değerlenme oranının da zam yaptık. Belediyemizin iki önemli geliri var.Biri Maliyeden gelen diğeri  ise Su

 

 

 

 

 

 

Trabzon Büyükşehir oldu,ancak tereddütler hatta eleştiriler var. Bu eleştiriler maksatlı mı  size göre”

Burada şunu ifade edeceğim.  Kanunlaşan tasarıda Büyükşehir Belediye'sinin o ilde toplanan Vergi gelirlerinden aldığı yüzde 6  payla gelirlerinin daha da artacağını okusun öğrensin. Trabzon Belediyesi'nde böyle bir gelir kaynağının olmadığı ve bunu sadece Büyükşehirler de olduğunu biliyor mu  bizi eleştirenler. Gelecek payın yüzde5  den 6 ya çıkarılmasının yanı sıra İlçe belediyelerine ve büyük şehir belediyelerine verilen genel bütçe payının da yüzde 2.50 den 4.50'ye çıkarıldığını o yasa tasarısının kanunlaşan şeklinde okuyup öğrensin.

Kendisini eleştirenle için Haber61 net aracılığı ile halkı da kandırmamasını tavsiye ediyoruz diyen başkan Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu “ Büyükşehir Belediye'lerinin gelirlerinde ortalama diğer kalemdeki gelirlerle birlikte yüzde 20'ye yakın artışın sağlandığını bunun içinde su parası diye bir hesabın hiç olmadığını öğrenmesini istiyoruz. Başka bir yerde ise "Trabzon Halkına maliyetinin 2 katına su içiriliyor" diyor.

Gerçek dışı konuşmak insanın inandırıcılığını kaybettirir. Maliyeti hangi kalemlerle hesap etmiş. Hangi toplama çıkarma ile hesap etmiş. Toplama çıkarma biliyorsa bir Atasu Barajının bir Değirmendere suyunun bir harcanan enerjinin hesabını yapsın. Yani Maliyetinin 2 katına su içiriliyor diye insanları kandırmaya yönelmesin, çünkü  inandırıcılığı kaybolur.

Birde bize “Halkın tepkisinden korkmuyorsunuz Muhalefeti dinlemiyorsunuz Allah'tan da korkmuyor musunuz?diyorlar.

Biz Allah'tan en çok korkan en çok ibadette bulunan bir dünya görüşünün sahibiyiz. O onu ölçmeye kalkmasın"Elinizi vatandaşın cebinden çekin diyor"

Belediye olarak ,bizim elimiz vatandaşın cebinde hiç olmadı. Bunu vatandaş biliyor. “

“Emekliye işçiye ne verdiniz de suya bu kadar zam yapıyorsunuz" şeklinde internet sitesinde bizi eleştiriyorlar

Hesap ortada toplama çıkarma ortada emekliye vatandaşa işçiye 2002 den beri verilenlerin değerini vatandaş yaşayarak biliyor. İkinci husus da suya ne kadar zam yapıldığını da az önce ifade ettim. Yeniden değerlendirme enflasyon oranında yapılıyor. Trabzon'daki suda Türkiye diğer Belediye'lerde incelendiğinde makul kullanılabilen sudur.

Sn Başbakan Rize ziyaretinden dönerken havalimanında uzun süre baş başa bir görüşmeniz oldu.Burada Başbakan'la hangi konular üzerinde konuştunuz.Başbakan 'dan talebiniz oldu mu ?

5084 nolu yasanın (İstihdam teşviki hakkında kanun ile ilgili sağlanan Gelir Vergisi ve Stopaj uygulaması) getirdiği  konular için görüştük. Sn Erdoğan Bayraktar Bakanı'mızın takip ettiği  Milletvekilleri'mizin talep ettiği gibi kent ve bölge adına da Teşvik’in devam ettirilmesini talep ettim.Çalışanlarımız açısından ve müteşebbisler açısından bu isteğimizi yineledik.

Bu talebimizi arz ederken kendileri de  Biz bölgeyi ve Trabzon'u hiç zaman mağdur etmeyiz ihmal etmeyiz, bunun üzerinde çalışmaktayız” dedi .

Bizde Teşvik konusunda Trabzon için yeniden ümitlendik .

İkinci olarak Rusya'da tutuklu olan bir şehrimiz evladının tutukluluğunun kaldırılması konusunda yardımcı olmasını istediklerini de Haber61net’e açıklayan Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu “Başbakan'ımıza .Rusya’da  tutuklu olan ihracat şampiyonu  Trabzon'lu bir Şirket  Yönetim Kurulu Başkanı'nın durumunu aktardım. Biz mutlaka kent olarak serbest bırakılmasını istemedik,en azından yargılamasının tutuklu olarak değil de  serbest olarak devam edebileceğini talep ettik

Sn Başbakan'da  bu konuya da büyük ilgi gösterdiler ve benim bu konudaki hazırlamış olduğum dosyayı bizzat teslim alarak takip edeceklerini ifade ettiler.Üçüncü olarak da bizim şehrimizin gelişmesiyle ilgili olan yatırımların durumunu kendilerine bir kaç cümle ile ifade edip özellikle Kanuni Bulvarımız için ayrı bir desteğini arz ettik. Oda bu desteği vereceğini  söyledi. Sn Erdoğan Trabzon’dan ayrılırken konuyu uçakta sayın bakan Erdoğan Bayraktar'a aktardığını biliyorum. Bu konuda bakanımız Erdoğan Bayraktar uçaktan indikten sonra Ankara'dan beni aradığında da Sayın Başbakanı'mızın vaat ettiği gibi desteği sağlayacağı müjdesini verdi. Bakan'ımız Sn Erdoğan Bayraktar Başbakan Erdoğan’ın bu işin takibiyle kendisini görevlendirdiğini bana iletti.

Böylece Sayın Başbakan'ımızın bu arz ettiğimiz konuların tümünde pozitif yaklaşımını görmemiz bizim motivasyonumuzu moralimizi hizmet aşkımızı daha da arttırdı.

Lojistik Merkez konusunda yurtdışında incelemeleriniz oldu.Lojistik merkez Trabzon’a kurulacak mı ,yeri belirlediniz mi ?

Trabzon’un  bütün dinamikleriyle  tarihi olarak bir kavşak ve ticaretin ve malların devir dayım merkezi olması münasebetiyle çok gelişmiş bir lojistik merkeze sahip olması hepimizin amacıdır ve en elzem olan amaçlardan birisidir.

 

4.20121119110342.jpg3-Teşvik yasasının uzatılması talebimizi kent adına  Sn Başbakan’a ilettim o da sn Bakan'ımızı bu işi takip etmekle görevlendirdi. Bakanımız Erdoğan Bayraktar Başbakan'ımızın teşvik in takibi için talimat verdiğini bana söyledi.

 

 

 

 

 

 

Bizim Almanya'da Singapur'da dünyanın diğer ülkelerinde  kişisel olarak bildiğimiz ve incelediğimiz lojistik merkezler münasebeti ile söyleyeceğimiz  şudur” Lojistik merkez , şehrimiz için elzem bir önemli bir gelişmedir. Daha öncede belirttiğimiz gibi  Lojistik merkezin kurulacağı yer  teknik ve mühendislik çalışmaları neticesinde belli olur. Şehrimizin Beşikdüzü ilçesi ile  Of ilçemiz sınırına kadar her yer olabilir. Burada yapılacak teknik ve mühendislik çalışmalarının yanı sıra  sanayicilerin istekleri sonucu neresi uygun olacaksa oraya kurulabilir.

Trabzon tarihi itibariyle bunu hak eden bir kenttir. Tarihi ipek yolunun kavşak noktalarından birisi olan Trabzon'da Uluslararası gümrük giriş kapısı olan deniz limanı mevcuttur. Uluslararası gümrük giriş kapısı olan hava limanı mevcuttur. Şuan Sarp Samsun karayolunun olması Trabzon'dan 8 saatte Ankara'ya 13-14 saatte İstanbul'a ulaşımı temin etmiştir.  Trabzon'un yarın yapılacak olan Ovittüneliyle  Erzurum,Erzincan, Doğuya ve GAP bölgesine İran,Afganistan bölgesine  ulaşabiliriz.Otoyolla Gürcistan ve Kafkasya'ya en büyük kavşak noktası olduğumuz açıktır.

Neresi en uygunsa oraya yapılmasının bizzat takiptarıyız,taleptarıyız.Şu veya bu diye bizim ayrımımız Belediye olarak yoktur. Bu şehrin içindeki bu şehrin sınırlarındaki her yer olabilir.Sayın Başbakan'ımızın en son Trabzon ve Rize ziyaretinde Trabzon ve  Rize'nin lojistik merkez , yatırımından birlikte istifade edeceğini işaret etmiştir.

Lojistik merkezden  2 ilinde istifade edeceği, daha doğrusu bütün bölgenin istifade edebileceği ve gerek Türkiye'nin Güneyindeki iç bölgelerine GAP'a Irak,Suriye,İran hattına, gerekse Kafkasya hattına uygun bir noktada gerçekleştirilmesinin çalışmalarının sürdürüldüğünü düşünmüş olduk.Bu daha büyük bir proje olur.

6.20121119110712.jpg4- Bizi eleştirenler” Büyükşehir olmakla birlikte Maliye'den aktarılacak  payın  yüzde 5  den 6 ya çıkarılmasının yanı sıra İlçe Belediye'lerine ve Büyükşehir Belediye'lerine verilen genel bütçe payının da yüzde 2.50 den 4.50'ye çıkarılacağını okuyup öğrensin.

 

 

 

 

 

 

Bugün Trabzon Belediye'sinin yaptığı  dev projelerin yanı sıra tarihsel projeleridevar.Bunlar çok gündeme gelmiyor.Mesela Ortahisar kentsel yenileme projesinde son durum ne ?

Ortahisar Projesi aslında bir komplesk. Ortahisar Projesi Kompleksi Güneyde İçkale Camii yani tarihi hisar üzerinde, hisarın ortası,hisarda şehrin ortası. Bu proje onu amaçlayan bir projedir. Güney ucu İçkale Camiinin olduğu yer.Doğu tarafı ise Tabakhane surlarının olduğu yer,Batı tarafı Zağnos surları Doğu tarafı ise Pazarkapı deniz kenarıdır. Bu aslında bir tarihe saygı projesidir. Ama bir komplekstir.Ortahisarın “Kentsel Yenileme ‘dikkat edin Kentsel Dönüşüm demiyorum,Kentsel Yenileme Projesinin birlikte kompleks olduğu iki proje vardır. Birisi Zağnos'un kentsel dönüşümü. Burdada bakın “Kentsel Yenileme” demedim ‘Kentsel Dönüşüm’ dedim diğeri ise Tabakhane'nin Kentsel Dönüşümü her iki vadide kentsel dönüşümler bitirilecektir.Burası denize kadar uzanacaktır.Bu her iki vadinin Kentsel Dönüşüm Projesi ikisinin ortasındaki Ortahisarın Kentsel Yenileme Projesiyle bir kompleks oluşturacaktır.  Bunu zaman uygulaması farklıdır. Kentsel dönüşüm zaten sürüyor. Kentsel Yenileme ise Ortahisar projesidir ve çalışmalar TOKİ ile birlikte sürüyor. Kentsel yenileme 2 yıl önce bakanlar kurulu kararı ile devreye girdi. Kentsel yenileme Sn Vali Dr Recep Kızılcık'ın olağanüstü  çabaları bu şekle geldi. Sn Vali Kızılcık'a Trabzon halkı adına buradan teşekkür ediyorum.

Proje için İstanbul Büyükşehir Belediye'sinin bu konudaki en tecrübeli kurumu olan BİMTAŞ çalışıyor. Kasım yada 2012 Aralık sonu Kentsel Tasarımı ortaya koyacak çalışmayı bize teslim edecekler. Kentsel Yenilemenin özelliği gereği, sokaklara hangi şeklin verileceğini belirleyecekler. Yani BİMTAŞ’ın yapacağı çalışma sonunda  herşey netleşecek. O alanda ne nereye yapılacak bunları göreceğiz. Yani , butik oteller mi, yerel ürün satan yerler mi kazaziye mi yöresel yemek lokantaları mı bakır işletmeciliğimi nostaljik bölgeler tarihi mekanlar mı yada farklı bir şey mi her neyse bu çalışma önümüze gelecek.

Örneğin;Biz Belediye olarak bir bina satın alarak oradaki projeye göre uygun olarak yapacaktır. Herhangi bir kamu kurum kuruluş bir bina alarak oradaki projeye göre gerçekleştirecektir. Hatta kişiler de TOKİ'den 0 faizli kredi alarak bu projeyi uygun bina yapabilecek. Kendi binasını da aynı Toplumsal ve birlikte katılım sağlayacaktır.

Kentsel yenilenme yaşanmasını istiyoruz. Bizim yaptığımız kentsel dönüşümden farklı olan  Kentsel Yenileme’nin benzerini Ankara Altındağ belediyesi yaptı. Eskişehir Belediyesi de Odun Pazarında aynı şeyi yaptı. Burası 5 ya da 6 yıl sürecek. Tarihe saygı içerisinde tarihi yaşatan bir kentsel yenileme olacaktır. Bu kompleks bittiğinde  Tabakhane vadisi, Zağnos Vadisi ve Tabakhane  Ortahisar bölgesi kompleksi dünya şaheseri bir yaşam alanı olacaktır.

Bakın Trabzon’da yapılan Şehircilik kurultayında Zağnos projesi Tarihe Saygı ödülünü aldı. Biz tarihimize saygı duyarak orda kentsel dönüşüm gerçekleştirdik. Bu ödül tüm komplekse verildi. Bu dünyaya kazandırıldı.

Akyazı projesi gecikti,insanlar artık buranın yapılıp yapılmayacağı konusunda çeşitli iddialar ortaya atmaya başladı.Siz Akyazı ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?

AKYAZI projesi bildiği gibi zamanın yönetimi ortaya koydu. Başbakan'dan talep edildi. Zağnos'ta konuşan Başbakan yasal düzenlemeyi yaptı. Sonra buranın yapılması için işadamlarını çağrıda bulundu teşvik etti. Ancak olmadı. Sonra kendisi bizzat da benim olduğum bir ortamda TOKİ’yi arayarak burayı yapmasını istedi. Zamanın TOKİ Başkanı şimdinin Çevre ve Şehircilik Bakanımız Erdoğan Bayraktar ‘da elini taşın altına soktu.

5.20121119110525.jpg5-Ortahisar Yenileme Projesi Kompleksi  yada 6 yıl sürecek. Tarihe saygı, ve Tarihi yaşatan bir kentsel yenileme olacaktır. Bu kompleks bittiğinde  Tabakhane vadisi, Zağnos Vadisi ve Tabakhane Ortahisar bölgesi kompleksi dünya şaheseri bir yaşam alanı olacaktır.

 

 

 

 

 

 

Akyazı bu güne geldi.Başbakan da olayı takip etti.Dolgu ihalesi yapıldı.Mimarlar odasının itirazı üzerine Danıştay yürütmeyi durdurdu ve orada çalışma bir süre durdu. Dev projenin birinci aşaması şimdi bitti gibiAkyazı’da .40 bin kişilik stat olacak. Kongre merkezi olacak.Yüklenici firmanın 2012 yılı sonuna kadar yasal süresi var.Dolguyu yapan firmanın dava nedeniyle yaşanan gecikmeden dolayı 5 aya yakın bir süre talep etme hakkı da var.Yüklenici firma yıl sonuna kadardolguyu  bitirecek. Buranın 4 ayağı var.Biri TOKİ .biri Karayolları diğeri GSG Müdürlüğü ve Trabzon Belediyesi.

Hani bazılarıTrabzon Belediyesi ne yaptı diyorlar ya.Yürütmeyi durdurma kararı çıktığında yeni planın Akyazı Belediye'si ile birlikte biz yaptık. Belediye o işin sahiplerindendir.TOKİ ile yaptığımız temaslarda Akyazı’da ki Stat projesinin hazırlanmak olduğunu öğrendim.  Müteahhit yasal süresini talep eder etmez bilmem.

Ben her zaman söyledim, bugün de söylüyorum 2010-2011 futbol sezonu şampiyonu Trabzonspor’dur. Bunu tüm Anadolu biliyor, Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş’da biliyor. Trabzonspor o sezonun şampiyonudur ve kupasını da en kısa sürede alacaktır. Bu inancımı hiç kaybetmedim

Trafik konusunda hala sıkıntı var,özellikle dolmuş minibüsler çok eleştiriliyor

Evet bu eleştiriler bana da geliyor.Ancak size şunu söyleyebilirim. Trabzon trafiğinin önündeki engel dolmuşlar değil özel plakalı araçlardır. Dolmuşlar trafiği engellemiyor. Normal taksiler bunu daha çok yapıyor. Vatandaş yol kenarına gelişi güzel park ediyorlar.Yolu trafiğe kapatıyorlar.Bu konuda benim Emniyet Müdürlüğü'ne de herkese de talebim oldu.Eğer Belediye'mizin araçları gelişi güzel, yada işi olmadığı bir saatte trafiği engeller yanlış park eder se hiç tereddüt etmeden cezayı yazın dedim.

1.20121119104842.jpg

6-Trabzon’da trafik sorunu dolmuş minibüsler nedeniyle yaşanmıyor. Özel taksiler gelişigüzel park ediyorlar. Eğer Belediye'mizin araçları gelişigüzel, yada işi olmadığı bir saatte trafiği engeller yanlış yere park eder ise hiç tereddüt etmeden cezayı yazın dedim.

 

 

 

 

 

 

 

Ayrıca şunu söyleyeyim dolmuşlar en fazla iki araçla durakta bekleyecek. Üçüncü araç geldiğinde ilk araç duruktan ayrılacak

Trabzon’da 780 e yakın dolmuş var. Her birinin iki ortağı var. birde çalışanı ekleyin,  Bu esnafın her birinin 4 er kişilik aileleri olsa 7 -8 bine yakın insan buradan ekmek yiyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel