Başbakan'dan Trabzon'a evler!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Elazığ'da meydana gelen depremde evleri hasar gören vatandaşlar için yaptığı bin 270 konutu, 8 ay gibi rekor bir sürede tamamlayarak teslim ediyor. Depremde evleri tahrip olan bin 270 aile, yeni evlerinin

Başbakan'dan Trabzon'a evler!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Elazığ'da meydana gelen depremde evleri hasar gören vatandaşlar için yaptığı bin 270 konutu, 8 ay gibi rekor bir sürede tamamlayarak teslim ediyor. Depremde evleri tahrip olan bin 270 aile, yeni evlerinin anahtarını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden alacak.

Elazığ deprem konutları, 7 Kasım Pazar günü Kovancılar ilçesinde yapılacak törenle sahiplerine verilecek. Başbakan Erdoğan'ın da katılacağı törende bin 270 konutun anahtarları teslim edilecek ve 32 derslikli ilköğretim okulu ile bir caminin açılışı yapılacak.

İlçe merkezinde yapılan konutlar çok katlı olurken, köylerde yapılan konutlar altı Ahırlı ve tek katlı olarak planlandı. TOKİ tarafından Elazığ'ın Kovancılar ilçesine 958 konut 32 derslikli ilköğretim okulu ile bir cami, Palu ilçesine toplam 352 konut, Okçular köyüne 140 konut (altı ahır) ile bir cami, Demirtepe köyüne 64 konut (altı ahır), Beyhan köyüne 48, Seydili köyüne 50, Karakoçan köyüne 144, Karakoçan-Yüzevler 38, Karşıyaka 36 konut ile Demirtepe'ye bir cami, Kovancılar'a spor salonu ile Okçular'a 8 derslikli ilköğretim okulu yapıldı.

Elazığ'da 8 Mart günü meydana gelen, merkez üssü Karakoçan ilçesinin Başyurt Beldesi olan, Richter ölçeğine göre 6 büyüklüğündeki depremde, 6 köyde evler yıkılmış, 5 köyde 42 kişi hayatını kaybetmiş, 73 kişi yaralanmıştı.

40 YILDA BİTMEYEN KONUTLAR 8 AYDA BİTER OLDU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı konut seferberliği çerçevesinde 8 yılda toplam 460 bin konut üreten TOKİ, Türkiye genelinde 13 bin 139 afet konutu yaptı. 1960 yılında Rize'de meydana gelen sel ve toprak kayması sonrası temeli atılan afet konutları aradan geçen 40 yıla rağmen teslim edilemeyince TOKİ tarafından kısa sürede tamamlandı.

İdare, Bingöl'de 2003 yılında meydana gelen depremde zarar gören aileler için 2 bin 432, Batman'da 2006 yılında meydana gelen sel felaketinde İluh çayının taşması sonucu evsiz kalanlara bin 237, Ankara'nın Bâlâ ilçesi ve köylerinde 2007 yılında meydana gelen deprem sonrası evleri hasar görenler için 741, Bursa'da 2006 yılında meydana gelen yangın felaketinde zarar görenler için 329, Şanlıurfa'da sel felaketinden zarar gören aileler için 96, Tunceli'de 2003'de meydana gelen deprem sonrası 148, Erzurum'da sel ve deprem felaketlerinden zarar gören vatandaşlar için 983, İzmir'de 2003 yılında meydana gelen depremde zarar görenler için 211, Kastamonu'da 148, Gümüşhane'de 176, Hakkari'de 344, Trabzon'da 432, Rize'de 920, Çankırı'da 63, Kocaeli'de 706, Tokat'ta 31, Muş'ta 144, Van'da 80 ve Mersin'de 63 afet konutunu tamamladı.

Türkiye genelinde değişik dönemlerde meydana gelen deprem, toprak kayması, orman yangını, sel baskını ve kasırga gibi felaketler sonrası evleri yıkılanlar için TOKİ tarafından, 80 bölgede toplam 13 bin 139 afet konutu uygulaması başlatıldı.

TOKİ, AFET KONUTU ANLAYIŞINI TAMAMEN DEĞİŞTİRDİ

TOKİ'nin Türkiye genelinde yeni anlayışla yaptığı konutlar, alışılmış afet konutundan çok 'prestij konutları'nı çağrıştırıyor. Afet konutu denildiğinde akla gelen 'dört duvar, kapı ve pencere' kavramını kökten değiştiren TOKİ, Türkiye genelinde yaptığı konutlarda merkezi ısıtma sisteminden merkezi uydu alıcısına, yangın alarmından pvc kapı pencerelere, laminat mutfak dolaplarından kapıcı telefonuna kadar rahat bir yaşam imkanı sunuyor. TOKİ'nin afet konutların binaların yanında; ana sınıfları, modern laboratuarları, spor ve yemek salonu bulunan okullar, her türlü dükkanın faaliyet gösterebileceği alışveriş merkezleri, sağlık ocağı ve cami de yer alıyor. Konutlarda ayrıca çocuklar için parklar, bayanlar için kamelyalar, çevre ve yeşil alan düzenlemesi bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler