Balıkçıların çoğu sezonu kapattı

Karadeniz’de, balıkçılar sezonu erken kapadı. Az miktardaki büyük balıkçı tekneleri Gürcistan karasularında avlanırken hamsi bakımından son 10 yılın en verimli sezonunun geçtiği belirtildi.Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu,

Balıkçıların çoğu sezonu kapattı

Karadeniz’de, balıkçılar sezonu erken kapadı. Az miktardaki büyük balıkçı tekneleri Gürcistan karasularında avlanırken hamsi bakımından son 10 yılın en verimli sezonunun geçtiği belirtildi.

Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, her sezon genellikle Ekim ayı ortalarında görülen hamsinin bu sezon Eylül ayında avlanmasının balıkçıyı fiyat anlamında memnun ettiğini belirterek, bu yıl son son 10 yılın en verimli sezonunu geçirdiklerini söyledi.

Sezon başında palamutun erken geldiğini ancak erken gittiğini belirten Mutlu, şöyle konuştu: “Bu sezon hamsi dışında pek verimli geçmedi. Sezon başında erken görünen palamut sonraları kayboldu. Dolayısıyla balıkçımız umut olarak hamsiye bağlandı. Hamsi avı bakımından son 10 yılın en verimli sezonunu yaşadık. Çünkü son 10 yılda ilk kez hamsi 3 aylık bir sürede devamlılık sağlıyarak avlandı. Yani daha önceki sezonlarda hamsi bir görünüp bir kaybolduğu için bu sezon kadar verimli olmamıştı. Palamut ve istavrit bekleneni vermedi.”

YASAK AV KONUSUNDA HERKES BİLİNÇLENDİ

Hamsi avının son günlerde azaldığını ve bu nedenle çoğu balıkçının sezonu kapatarak teknesine bakıma aldığını belirten Mutlu, az miktadaki balıkçının da Gürcistan karasularında avlandığını söyledi.

Balıkçıların ince hamsi konusunda bilinçlendiğini belirten Mutlu, şöyle konuştu: “Çoğu balıkçımız artık sezonu kapatarak teknesini bakıma aldığını söyleyebiliriz. Çünkü hamsi artık ince olduğundan avlanma yapılmıyor. Samsun’dan Hopa’ya kadar bize kayıtlı 100 kadar büyük balıkçı teknesi bulunuyor. Bunlardan 20-25 kadar balıkçı teknesi Gürcistan karasularında avlanıyor. Bu sezon Ege ve Marmara’dan bile tekneler Karadeniz’e gelerek hamsi avı yaptı. Karadeniz’de bu günlerde hamsi artık ince olduğundan avlanma yapılmıyor. Balıkçılarımız artık bilinçlendi. ince hamsi avlamıyor. Fabrikalarda ince hamsi istemiyo. Yani yasaklara duyarlılık daha da arttı."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel