Bal arılarının sırrı !

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Recep Sıralı, bal arılarının sebze üretiminde çok önemli bir yeri olduğunu belirterek, “Bahçe sahipleri çiçekleme döneminde bağ - bahçesinde arı kolonisi bulundurmak isteyen arıcılar

Bal arılarının sırrı !

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Recep Sıralı, bal arılarının sebze üretiminde çok önemli bir yeri olduğunu belirterek, “Bahçe sahipleri çiçekleme döneminde bağ - bahçesinde arı kolonisi bulundurmak isteyen arıcılara fırsat versinler, hatta sebzelerinin tozlaşmalarını sağlamaları için kovan başına belli bir ücret ödesinler” dedi. 


Sebze üretim ve kalitesinin yüksek olabilmesi için bal arısının çok önemli bir görev üstlendiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Recep Sıralı, koloninin yaşamını sürdürebilmek için doğadan toplamak zorunda olduğu nektar ve poleni almak için çiçeğe giden bal arısının, insan yaşamı açısından büyük önem taşıyan yüzlerce bitki türünde tozlaşmayı sağladığını belirtti.

Tozlanmanın bitki türünde ürün miktarı kadar meyvenin şeklini ve büyüklüğünü de belirleyen önemli bir faktör olduğuna da dikkat çeken Sıralı, “Dünyada gıda maddelerinin yüzde 90’ı, 82 bitki türünden elde edilmektedir. Bu bitki türlerinin 63’ü arı tarafından tozlaşmaya ihtiyaç duymaktadır. Özellikle 39 bitki türü için arı tozlaşması mutlaka gereklidir. İnsan gıdasının 3’te 1’i doğrudan veya dolaylı olarak arı tozlaşmasına ihtiyaç duyan bitkilerden oluşur. Bu nedenle yeterli düzeyde tozlaşmayı sağlamak için çiçeklenme dönemlerinde arı kolonilerine ihtiyaç duyulmaktadır” diye konuştu.


“ARICILARA KOLAYLIK GÖSTERİLMELİ”


Türkiye’nin bazı yörelerinde üreticilerin bal arısının bitki çiçeklerine zarar verdiği görüşü ile arı yetiştiricilerini üretim alanları dışında tuttuğunu vurgulayan Sıralı, bu davranışın ürün kaybına sebep olabileceği gibi bitkisel üretimin nitelik ve nicelik artışında da önemli ölçüde kayba neden olarak ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyebileceğini kaydetti. Sıralı, “Sebze üretimini nicelik ve nitelik olarak arttırmak için bahçe sahiplerinin çiçeklenme döneminde arı kolonisi bulundurmaları, arıcılara yardımcı olmaları, gerekirse kovan başına belli bir ücret ödeyerek sebzelerinin tozlaşmasını sağlamaları gerekmektedir” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel