Bakan Van'da Sümela'yı anlattı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 19 Eylül'de Akdamar Kilisesi'nde yapılan dini ayin ve Van'da turizm alanında yaptığı başarılı çalışmalarından dolayı Van Valisi Müner Karaloğlu'na teşekkür ederek, fincan takımı hediye etti.Van Ticaret ve Sanayi Oda

Bakan Van'da Sümela'yı anlattı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 19 Eylül'de Akdamar Kilisesi'nde yapılan dini ayin ve Van'da turizm alanında yaptığı başarılı çalışmalarından dolayı Van Valisi Müner Karaloğlu'na teşekkür ederek, fincan takımı hediye etti.

Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda beraberindeki heyetle birlikte Van kahvaltısı yapan Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Van Valiliği'ni de ziyaret etti. Polis merasim mangası tarafından karşılanan Bakan Günay, valilik şeref defterini imzaladıktan sonra Vali Münir Karaloğlu'nun makamında ilin sorunları hakkında mini bir brifing aldı. Van'ın bugün tarihi günlerden birini yaşadığını belirten Vali Karaloğlu, "Bu yıl 17'ncisini yapmış olduğumuz Van-Asya İpek Yolu Turizm, Ticaret ve Sanayi Fuarı ve İzmir'deki
bakanımızın talimatlarıyla bu yıl ilk bir turizm fuarı yapıyoruz. Bugün aramızda olmanızla birlikte bize güç verdiniz, şeref verdiniz. Kentimize ekibinizle birlikte 'hoş geldiniz' diyoruz" dedi.

Vali Karaloğlu, daha sonra ziyaret anısına üzerinde Urartu medeniyetine ait motiflerin işlendiği ve altın işlemeli bir vazo ile Van'ın tarihi ve kültürel ören yerlerinin yer aldığı 'Van Güzel' kitabının İngilizce baskısı, emekli öğretmen Fevzi Leventoğlu'nun okuduğu 'Van türküleri CD'si ve Van lokumu hediye etti. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da Vali Karaloğlu'nun özellikle turizm alanında yaptığı başarılı çalışmalar ile 19 Eylül'de ilk kez Akdamar Kilisesi'nde yapılan ve tüm dünyanın gözünün
olduğu dini ayinin sorunsuz bir şekilde atlatılmasında önemli katkısı ve başarısı olduğu için bir fincan takımı hediye etti.
Karşılıklı hediyelerin verilmesinin ardından Bakan Günay, Van'ın turizm potansiyeli ve bundan sonra bakanlığının da destekleriyle yapılacak çalışmalar ve kentin turizm açısından kentte izlenecek olan yeni stratejilerle ilgili açıklamalarda bulundu. Van'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Günay "Daha önce Van'a çeşitli vesilelerle defalarca geldim. Van gerçekten benim Türkiye turizminde gelecek için büyük bir potansiyel gördüğüm bir vatan köşesi. Çevresinde büyük bir tarih zenginliği
var. Farklı kültürlerin çok önemli ayak izleri var. Ve müstesna bir tabiat bahçesi burası. Biz Türkiye'de, göl, su, açısından çok zengin bir ülke değiliz ama bir göller bölgemiz var bir de bu bölge. Sadece Van Gölü değil, gölün çevresinde başka güzel göller de var. En önemlisi de çok güzel bir damak tadı var. Folklor zenginliği var. Ve insanları güler yüzlü misafirperver" dedi.

 



"VAN'I BÖLGENİN ÇEKİM MERKEZİ YAPMAK İSTİYORUZ"
Bakan, "Van'ı bir çekim merkezi haline getirmek gerçekten çok önemli. Onun için geçen yıl İzmir'de beraberce kararlaştırdık Van'da bir turizm fuarı yapalım diye. Bu ticaret ve sanayi fuarı ile birleştirdik. Ama gelecek yıldan itibaren belki bir bağımsız fuar yapacağız. Bu fuarı da uluslararası yapmak istiyoruz. Doğumuzdaki ülkeler için, ülkenin doğusundaki ülkeler için Van bir hafta sonu destinasyonu olabilir. İran, Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan, Irak ve onların daha doğusundaki ülkeler, kolay bir
ulaşımla bu bölgeye gelebilirler, damak tadını, tarih ve coğrafya güzelliklerini, insan özelliklerini yakından tanıyabilirler. Van, bölgenin çekim merkezi. Burada bir konaklama merkezi oluşturabilirsek, Ahlat için, İshakpaşa Sarayı için, çevre için de aynı zamanda bir tur güzergahı ortaya çıkarabiliriz" diye konuştu.
"Bugün çok sevinçliyim. Çünkü benim bu niyetim sadece Vanlılar tarafından onları geliştirecek bir proje olarak kalmadı" diyen Bakan, "Turizmin tüm güç birimleriyle sahiplendi. Ankara, İstanbul, Antalya'daki otelciler federasyonları başkanları burada. Turizm yatırımcılar derneği, zaten TOBB bu işin ev sahibi. TÜRSAB zaten bu işi başta sahiplendi. TÜRSAB'ın Başkanı Başaran Ulusoy, seyahat acentelerinin başkanı ama yatırımcı olan ailesini de bugün buraya getirdi. Van milletvekillerimiz bugün buradadır.
Bütün bunların koordinasyonuna Van valimizin çok büyük katkıları var. Biz bu yaz Türkiye'de birkaç önemli iş yaptık. Türkiye'nin hoşgörüsünü tüm dünyaya tanıtmak açısından birincisi Trabzon da Sümele Manastırı'ndaydı, ikincisi Van'da Akdamar'daydı. Burada arkadaşlarımızın bizimle yaptığı iş birliği ülkenin demokratikleştiğini, Türkiye'nin sadece kendi içinde barışı bulmakla kalmayıp dünyaya da bu hoşgörüyü, çarpıcı bir şekilde sergileyebildiğini gösteren güzel örnekler yer aldılar.

 

Zaten arkadaşlarım, Atatürk'ün söylediği gibi 'Yurtta barış, dünyada barış', yurtta barış, dünyada barış olursa, bölgede barış olursa biz Van'ın da, Diyarbakır'ın da, Kars'ın da, Karadeniz'in de bütün bu zenginliklerini tüm dünyaya tanıtabiliriz. Bu yıl Türkiye turizmde 27-28 milyon ziyaretçiyi ağırlayarak ciddi bir gelir elde ediyor. Bu bereketi Türkiye sathına yayabiliriz. Ama bir daha söylüyorum. Tek şartımız. Mustafa Kemal Atatürk'ün önemli düsturu olan 'Yurtta barış, dünyada barış'ı aklımızdan
çıkarmamız lazım. Van halkı, doğu halkı, Türkiye insanı barışın sağlanmasında bizim elimizi kolumuzu, beraber olduğumuzu sağlamlaştırsın geri kalanı biz hükümet olarak, devlet olarak biz yapmaya hazırız" dedi.
Bakan Günay beraberindekilerle birlikte Van Kalesi'nde gezi ve incelemelerde bulunmak üzere valilikten ayrıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler