Ayasofya gün yüzüne çıkıyor

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenecek olan 'Kentsel Dönüşüm' konulu toplantı, dönüşüm projelerinin yoğun olarak yürütüldüğü Trabzon'da yarın yapılacak.Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Trabzon Belediye

Ayasofya gün yüzüne çıkıyor

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenecek olan 'Kentsel Dönüşüm' konulu toplantı, dönüşüm projelerinin yoğun olarak yürütüldüğü Trabzon'da yarın yapılacak.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Trabzon Belediyesi işbirliğiyle yürütülen 8 ayrı kentsel yenileme projesi, iş çevrelerinin de dikkatini çekti. MÜSİAD tarafından 4 Aralık Cumartesi günü Nov Otel'de düzenlenecek olan 'Kentsel Dönüşüm' konulu toplantıya TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Ş. Önder Kıraç, VARYAP Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş ve MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan ile iş adamları katılacak.

Toplantının Trabzon'da yapılmasında ise TOKİ tarafından yürütülen çalışmalar etkili oldu. Zağnos Kentsel Dönüşüm Projesi'ni hayata geçirerek şehre nefes aldıran TOKİ, Tabakhane, Çömlekçi, Pelitli, Çağlayan, Ortahisar ve Yomra kentsel dönüşüm projeleri ile Ayasofya Müzesi çevresi yenileme çalışmalarıyla Trabzon'u modern bir çehreye kavuşturuyor. Karadeniz Bölgesi'nin en önemli merkezlerinden biri olan Trabzon, yılların yorgunluğunu üzerinden atıyor. TOKİ'nin yürüttüğü 'tarihi Kentleri Ayağa Kaldırma

Projesi'ne 8 ayrı projeyle dahil edilen Trabzon, modern bir yüze kavuşuyor. Zağnos Vadisi, 111 milyon liralık kamulaştırma bedeli ödenerek, yeşil alan ve açık hava tiyatrosu olarak düzenlendi. Proje kapsamında oturulamaz durumdaki eski binalar yıkılarak, yerine 870 modern konut yapıldı. Zağnos Vadisi'ne benzerliğiyle dikkat çeken Tabakhane bölgesi de TOKİ-Belediye işbirliğiyle yıkılarak yerine yeni bir yaşam alanı kurulacak. 131 milyon lira kamulaştırma bedeli ödenecek olan proje sonunda alandaki gecekondu

ve çarpık yapılaşma ortadan kaldırılarak, rekreasyon alanları ile konut ve ticaret alanları oluşturulacak. Tabakhane Kentsel Yenileme Projesi'nde zemin etüt çalışmaları tamamlanırken, projelendirme çalışmaları devam ediyor.

Trabzon Belediyesi ve TOKİ arasında yürütülen ortak çalışmalardan biri de Çömlekçi Mahallesi'nin tamamı, Boztepe, Esentepe, Değirmendere, Kaymaklı ve Sanayi mahallelerinde kısmen gerçekleştirilmesi düşünülen Kentsel Dönüşüm ve Toplu Konut Projesi oldu. Ön protokolü imzalanan proje, "Kentsel Yenileme Alanı" ile "Kentsel Yenileme Etkilenme Bölgesi" olmak üzere iki bölgeye ayrıldı.

Çağlayan Belediyesi ile TOKİ tarafından ortaklaşa yürütülen Çağlayan Kentsel Yenileme (Gecekondu Dönüşüm) Projesi kapsamında yapılması düşünülen 96 konut ile sağlık ocağının ihalesi ise TOKİ tarafından 14 Aralık 2010 günü gerçekleştirilecek.

AYASOFYA GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Trabzon'un tarihi kimliğini yansıtan en önemli yapılardan biri olan Ayasofya Müzesi'nin bulunduğu bölge de TOKİ-Belediye işbirliğiyle yenileniyor. Ayasofya Müzesi etrafındaki tarihi doku korunarak, bölgedeki eskiyen yapılar ortadan kaldırılacak. 34 milyon lira kamulaştırma bedeli bulunan proje, bölgede oturanlarla varılacak uzlaşma neticesinde başlatılacak.

Trabzon'a nefes aldıracak projelerden biri de Pelitli Kentsel Yenileme ve Gecekondu Dönüşüm Projesi. Bölgede oturanlarla yürütülen 'uzlaşma ve konut tipi belirleme' süreci devam ederken, belediye ile TOKİ arasında ön protokolü imzalanan 183 hak sahibini kapsayan Yomra Kentsel Yenileme ve Gecekondu Dönüşüm Projesi'nde ise proje alanı ile ilgili zemin etüt raporları ve değerleme raporları inceleniyor.

Suriçi'nde pek çok anıtsal ve sivil mimari örneği barındıran Ortahisar, Pazarkapı ve Gülbahar Hatun mahallelerini kapsayan yaklaşık 16 hektar alanda yenileme çalışması başlatan TOKİ, yenileme alanı dahilinde kalan yapıların bölgenin gelişimine uygun olarak yeniden inşa ve restoresi için belediye ile ön protokol imzaladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel