Av sezonu balıkçılar için kötü bitti

 Türkiye’de 1 Eylül’de başlayan ve 15 Nisan tarihi itibariyle sona eren denizlerdeki balık avı Doğu Karadenizli balıkçılar açısından istenildiği gibi geçmedi.  Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahme

Av sezonu balıkçılar için kötü bitti

 

Türkiye’de 1 Eylül’de başlayan ve 15 Nisan tarihi itibariyle sona eren denizlerdeki balık avı Doğu Karadenizli balıkçılar açısından istenildiği gibi geçmedi. 
 
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, bu sezon palamut ve istavrit avındaki bereketi hamsi avında göremediklerini söyledi.
 
Palamut avı ile başlayan sezonun kendileri için her yıl olduğu gibi umutla başladığını kaydeden Mutlu “Palamut avı fena değildi. Bol av oldu, vatandaşımız da bu yıl palamuta doydu. İstavrit avı da istediğimiz gibi geçti. Nispeten palamut avına göre daha bereketliydi. Bu iki balık her zaman bizim için hamsi avının habercisi oldu. Ancak denizlerimizde bol hamsi olmasına rağmen avlanan hamsileri inceydi ve ekonomik değeri yoktu. Özellikle ekim ayı sonundan Şubat ayına kadar süren hamsi avı iyi geçmedi. Mazotta ÖTV desteği almamıza rağmen giderlerimiz fazlalaştı ve kötü bir sezon geçti.
 
Çünkü balıkçıların ödemeleri hep hamsi avı düşünülerek 10., 11., 12. ve 1. aylar arasındadır. Bu nedenle balıkçılar hamsi sezonu iyi geçmediği için ödemelerinde zorluk yaşadı. Verimsiz bir hamsi sezonu geçirdik” dedi.
 
Hamsinin 1,5 yılda olgunlaşan ve irileşen bir balık olduğuna dikkat çeken Mutlu, önümüzdeki sezondan umutlu olduğunu vurgulayarak “Denizde bu yıl hamsi çoktu ancak ince olduğu için bu balıkların ekonomik değeri yok. Hamsi bolluğunu ve önümüzdeki sezona kadar ekonomik değere ulaşacağını düşünürsek önümüzdeki yıldan umutluyuz” ifadelerini kullandı.
 
Ahmet Mutlu, bu yıl geçtiğimiz yıllara oranla kalkan avı yasağının da 15 gün önceye çekildiğine dikkat çekerek “1 Mayıs itibariyle sona eren kalkan yasağı bu yıl 15 gün önceye çekilerek 15 nisan da sona erdirildi. Bu nedenle özellikle küçük balıkçının umudu olan kalkan avı başlamadan sona erdi. Balıkçıların hazırlıkları da boşa gitti” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler