Atatürk'ün hediyene yoğun ilgi

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonra 24 Eylül 1924'te Havza ilçesine gerçekleştirdiği ziyaret sırasında, Havzalılar adına dönemin Havza Belediye Başkanı İbrahim Efendi'ye hediye ettiği "cumhurbaşkanlığı forsu"nun yer

Atatürk'ün hediyene yoğun ilgi

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonra 24 Eylül 1924'te Havza ilçesine gerçekleştirdiği ziyaret sırasında, Havzalılar adına dönemin Havza Belediye Başkanı İbrahim Efendi'ye hediye ettiği "cumhurbaşkanlığı forsu"nun yer aldığı Atatürk Evi'ni, bu yılın ocak ayından itibaren 8 bin 500 kişi ziyaret etti.

İlçede muhafaza edilen ve 1994 yılından itibaren de müze olarak hizmet veren Atatürk Evi'nde sergilenen cumhurbaşkanlığı forsu, 2012 yılı eylül ayında Samsun Müze Müdürlüğü tarafından İstanbul’da bulunan TBMM Genel Sekreterliği Restorasyon ve Teknik Uygulamalar Başkanlığı Tekstil Restorasyon Atölyesine gönderilerek, restore edildi.

Havza Atatürk Evi'ne getirilen forsun müzede saklanması ve muhafazası için gerekli şartlar oluşturulduktan sonra yaklaşık bir yıl önce sergilenmesine başlanıldı.

- "İlk cumhurbaşkanlığı forsu"

Samsun Büyükşehir Belediyesi Havza Atatürk Evi görevlisi Rukiye Yücel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Havza Atatürk Evi'nin, Mustafa Kemal Atatürk'ün, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a geldikten 6 gün sonra Havza'ya gelerek kaldığı o dönemin Mesudiye Oteli olduğunu söyledi.

Atatürk'ün, cumhurbaşkanı olduktan sonra 1924, 1928 ve 1930 tarihlerinde Havza'yı ziyaret ettiğini aktaran Yücel, "1924 yılındaki ilk ziyaretinde Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanlığı forsunu armağan etmiştir Atatürk Evi'ne. En son restorasyon 2012 yılında yapıldı. Restorasyondan sonra ziyarete açıldı. Bu yıl ocak ayı itibarıyla 8 bin 500 civarında kişi ziyaret etti. Forsun nemden korunması için özel çaba harcıyoruz" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler