Atatürk heykelini bir türlü yapamadılar

Samsun'da Atakum Belediyesi önündeki Atatürk heymeli 2 yıldır bir türlü düzeltilemedi. Yapılan ilk heykel, Atatürk'e benzemediği gerekçesiyle yeniden yapıldı. Yeni heykelde özellikle sanat severleri büyük hayal kırıklığına uğrattı. İddialara göre Atatürk

Atatürk heykelini bir türlü yapamadılar

Samsun'da Atakum Belediyesi önündeki Atatürk heymeli 2 yıldır bir türlü düzeltilemedi. Yapılan ilk heykel, Atatürk'e benzemediği gerekçesiyle yeniden yapıldı. Yeni heykelde özellikle sanat severleri büyük hayal kırıklığına uğrattı. İddialara göre Atatürk heykeli, ilkinden daha da kötü!

Samsun Kültür ve Sanat Platformu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Eker, Atakum Belediyesi önüne yapılan Atatürk heykellerinin farklı ama problemlerinin aynı olduğunu söyledi.

Samsun’da yapılan kültürel ve sanatsal etkinliklerin takipçisi ve destekçisi olacaklarını her platformda dile getiren Prof. Dr. Metin Eker, yeni yapılan heykelin de kendilerini büyük hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.

“ATAKUM BELEDİYESİ ÖNÜNDEKİ ATATÜRK HEYKELİ TEKNİK BAŞARISIZLIK”

Atakum Belediyesi önüne yapılan Atatürk heykelinde ikinci kez hayal kırıklığı yaşadıklarını belirten Eker, “Yaklaşık 1.5 yıl önce Atatürk heykelinin değiştirilmesini ve yerlerine daha estetik, doğru, saygın görüntü ve içerikli uygulamaların gerçekleştirilmesini istiyoruz’ şeklinde bir uyarıda bulunmuştuk. Bunlardan biri de, Atakum Belediyesi hizmet binasının önündeki Atatürk heykeli idi. Geçtiğimiz hafta bu heykelin yerine yenisinin yapıldığını medyadan öğrendik. Yeni heykeli birkaç gün önce inceleme fırsatım oldu ve doğrusunu söylemek gerekirse, ikinci kez hayal kırıklığı yaşadım. İkinci yapılan heykelin birinciden daha başarılı olmadığı ve her ikisinin de sanatsal, estetik, anıtsal ve üslupsal olmadığı gibi, teknik başarısızlıklar ve gereksiz kolajlar ile göz boyamaktan öte geçemediğine şahit oldum” diye konuştu.

“ŞİMDİKİ HEYKEL PORTRE OLARAK ATATÜRK’E BENZEMİYOR”

İki heykel arasındaki farkı anlatan Eker, “Hangi sanatsal seviye ve ehliyet ile kimin yaptığını henüz bilmediğimiz bu heykeller ile ilgili ilginç birkaç detay verelim; önceki heykel, portre olarak Atatürk’e benzemiyor. Yüz, kulaklar, gözler aslına uygun değil. Vücut oranları gerçekçi değil. Giysilerin sertleştirilip plastize edildiği izlenimi veren kıyafetler var ve sıvı kimyasallar uygulandıktan sonra dondurulmuş ve buruşmuş gibi. Atatürk, beli kambur ve kabadayı duruşlu işlenmiş. Kıyafetler doğru değil ve zamanın modasına da ait değil. Etüt ve araştırmadan yoksun. Teknik uygulamalar başarısız. Şimdiki heykel ise, portre olarak Atatürk’e benzemiyor, beden çok uzun, Atatürk’ün gerçek beden ölçülerinin abartılmış ve orantısız hali ile sunulmuş. Giysiler kolajlanmış, Atatürk giyiminde olmayan kıyafet kompozisyonu kullanılmış. Papyon varken yelek göbek hizasında olmalı, boğaz hizasında değil. Ceket smokin yakalı ancak günümüze ait bir ceket olarak sunulmuş. Cep dikişleri dışarıda, pantolon dar paça değil. Genel olarak kıyafet kodlamaları araştırılmadan ve doğru kodlamadan uygulanmış. Heykelin beden çamur çalışma tekniği ile kafa çalışma tekniği aynı değil. Muhtemelen kafa bir büstten kalıp alınarak çıkartılmış ve bedene monte edilmiş izlenimi veriyor. Zaten kalıp deformasyonu portrenin gerçeğine benzemesini engellemiş. Heykel kıvrımları doğru değil. Omuzlar sakat izlenimi veriyor. Gövdeye göre orantısız monte edilmiş gibi duruyor. Teknik olarak başarısız ve amatörce. Sonuç olarak Atakum Belediyesi önündeki Atatürk heykeli örneğine başkalarını da ekleyebiliriz. Temennimiz, şehrimizin önemli yerlerinde yer alan bu başarısız örneklerin yerlerine başarılı çalışmalar konuluncaya kadar ortadan kaldırılmasıdır” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler