Aslında ÇAYKUR'da ne oldu?

Doğu Karadeniz Bölgesinin geçim kaynağı Çay sezonu bölgede açıldı. Bir süredir ÇAYKUR ile Tek Gıda İş sendikası arasında grev restleşmesi yaşandı ve yaşanana restleşme sonucu sendika grevin yolunu tuttu. Peki; bu restleşme neden doğdu nasıl gelişti Haber6

Aslında ÇAYKUR'da ne oldu?

Doğu Karadeniz Bölgesinin geçim kaynağı Çay sezonu bölgede açıldı. Bir süredir ÇAYKUR ile Tek Gıda İş sendikası arasında grev restleşmesi yaşandı ve yaşanana restleşme sonucu sendika grevin yolunu tuttu. Peki; bu restleşme neden doğdu nasıl gelişti Haber61 siz değerli okuyucuları için araştırdı.

SENDİKALAR ARASINDA ÜYE SAVAŞLARI

Altı yıl önce işçi sendikaları arasında ÇAYKUR işçilerini üye yapmak için büyük bir yarış vardı. ÇAYKUR’a ait paketleme fabrikaları da dahil olmak üzere 47 tane işletmede HAK İŞ’in Öz Gıda’sı ile TÜRK İŞ’in Tek Gıdası ÇAYKUR’da söz sahibi olabilmek için elinden gelen gayretleri gösterdiler. Bazı zaman polemikler oluştu ve oluşan polemikler bazı fabrikalarda yerini kavgaya kadar bıraktı. 2007’yılında başlayan üye savaşı 2008 yılında son buldu. Bu tarihten sonra Tek Gıda üye çoğunluğunu elinde bulunduran taraf oldu.

SAHTE İMZA ÖLMÜŞ İŞÇİ KRİZİ - Devamı safya 2'de - 

Tek Gıda işçi çoğunluğunu elinde bulundurduğunu açıklayınca Öz gıda bu duruma itiraz ederek üyeler arasında emekliler ve hayatını kaybetmiş işçiler olduğunu ifade ederek cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundu. Savcılık başlatmış olduğu inceleme ile Tek Gıda yetkililerini tek tek çağırarak ifadelerine başvurdu. Bunun üzerine Öz Gıda bir daha itiraz ederek sahte imzalar var şeklinde beyanatta bulundu. Bu beyanat üzerine Tek Gıda Üyeleri 2009 yılında sıra ile fabrikalarına yakın Jandarma kuruluşlarına giderek parmak izi vererek ifade verdi.

AYLARCA KONUŞTULAR BİR ŞEY ÇIKMADI

Öz gıda’nın bu başvurusu da söylediği gibi çıkmayınca durum tersine döndü ve Tek Gıda kazandı. Öz Gıda durumu Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay’da ÇAYKUR’da Türk İş Tek gıda’sına söz hakkını verdi. Eline almış olduğu söz hakkının vermiş olduğu öz güven ile ÇAYKUR genel Müdür İmdat Sütlüoğlu’nun kapısını çaldı. Günlerce; Haftalarca hatta aylarca süren görüşme bir türlü olumlu olmayınca sendika ÇAYKUR’da greve gitti.

SAHADA KAYBETTİLER - Devamı safya 3'de - 

Tek gıda başkanın vermiş olduğu grev çağrısı 14 binin aşkın işçinin sadece 500’nden olumlu cevap geldi. Tek gıda üyeleri işçiler yüzde 90’nı bu çağrıya kulak vermedi ve Tek Gıda masa başında kazandığı sendikal hakkını alanda kaybetti. Sendikanın bu grev direnişine kendisine üye işçilerden tepki almasının nedenlerine bakıldığı zaman ise işçilere hak vermemek elde değil.

İŞÇİ BU DURUMA NE DEDİ?

-         Sendika bize sormadı ve bizsiz genel Müdürle görüştü.

-         Görüşmüş olduğu içerikleri üyeleri ile paylaşmadı

-         ÇAYKUR ile ne pazarlığı yaptı! Bunu işçisine anlatmadı

-         Genel Müdürün söylemiş olduğu para miktarı bizi batırır sözüne                    dayanarak o para kaç lira?

-         Tek gıda genel başkanı hangi işçisi ile görüştü fabrikalara hiç geldi mi?

-         Sendika il temsilcileri okuma oranları ne? 

-         İşçi Genel Müdürü'nü sevdi 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel