Artvin'de hırsızlığa ilginç çözüm

Artvin'in Hopa İlçesine Bağlı Başoba Köyünde Yaşanan Hırsızlık ve Dolandırıcılık Olaylarına Karşı Köy Halkı Aralarında Topladıkları 2 Bin 700 Lira ile 6 Kameralı Güvenlik Sistemi Kurdu  Bayram Sarayoğlu - Artvin'in Hopa ilçesine bağlı Başoba köyünde yaşan

Artvin'de hırsızlığa ilginç çözüm

Artvin'in Hopa İlçesine Bağlı Başoba Köyünde Yaşanan Hırsızlık ve Dolandırıcılık Olaylarına Karşı Köy Halkı Aralarında Topladıkları 2 Bin 700 Lira ile 6 Kameralı Güvenlik Sistemi Kurdu

 

Bayram Sarayoğlu - Artvin'in Hopa ilçesine bağlı Başoba köyünde yaşanan hırsızlık ve dolandırıcılık olaylarına karşı köy halkı aralarında topladıkları 2 bin 700 lira ile 6 kameralı güvenlik sistemi kurdu.

 

Başoba Köyü Muhtarı Ertan Yenigül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçe merkezine 10 kilometre mesafede, 12 mahalleden oluşan, 330 haneli köyde son yıllarda hırsızlık ve dolandırıcılık olaylarının arttığını belirtti.

 

Göç nedeniyle kış aylarında bin dolayına kadar gerileyen nüfusun, yazın 2.5 kat artığını ifade eden Yenigün, engebeli arazi nedeniyle evlerin dağınık olduğunu, bu durumun hırsızlık amacı güdenlerin işini kolaylaştırdığını öne sürdü.

 

Hopa'nın en büyük köylerinden biri olan Başoba'da halkın çoğunluğunun, Doğu Karadeniz'in diğer yerlerinde olduğu gibi ekomonik nedenlerden dolayı göç ettiğini belirten Yenigün, şunları söyledi:

 

'Göç edenlerin bazıları köye hiç uğramıyor, bazıları ise yazdan yaza tatil amacıyla köye geliyor. Yazın 2 bin 500 dolayındaki nüfus, kışın bin kişiye kadar geriliyor. Köy halkının çoğunluğu sonbaharla birlikte evlerinin kapılarına kilit vurup Hopa'ya, Artvin'e, çevre illere ya da büyük şehirlere gidiyor. Böylece zaten dağınık yerleşime sahip köy, iyice ıssız hale geliyor. Bu da hırsızların iştahını kabartıyor.'

 

Köylerinde son yıllarda başta hayvan hırsızlığı olmak üzere çeşitli hırsızlık olayları yaşandığını, seyyar satıcı gibi davranarak köylerine gelen bazı kişilerin ise dolandırıcılık olaylarına karıştığını anlatan Yenigün, şöyle devam etti:

 

'Köyümüzde birkaç kez büyük ve küçükbaş hayvan hırsızlıkları yaşandı, hatta bazı köylülerin tavukları bile çalındı. Ayrıca, seyyar satıcılar, çeyiz eşyalarını satmak için köyümüze gelen bazı bohçacılar, özellikle yaşlı kadınlarımızı kandırarak ziynet eşyaları ve paralarını çaldılar. 'Size hediye çıktı' diyerek senet imzalattılar, kimlik kartlarının fotokopilerini aldılar ve dolandırıcılık yaptılar. Şikayetler artınca ihtiyar heyetini toplayarak bu tür olaylara karşı alabileceğimiz önlemleri konuştuk.'

 

Görüşmede köye mobil elektronik sistem entegrasyonu (MOBESE) kurmaya karar verdiklerini, kararı köylülerle de paylaştıklarını anlatan Yenigün, 'Köylülerden topladığımız 2 bin 700 lira ile yaklaşık 5 ay önce köyümüze 6 kameralı MOBESE kurduk. Kameraları köyün giriş çıkış noktalarına, bazı kavşaklara ve mahallelere yerleştirdik' dedi.

 

 

Muhtar Ertan Yenigün, MOBESE'nin kurulmasının ardından hırsızlık olaylarının kesildiğini dile getirerek, 'Kameraların kayıt sistemi köyümüzdeki ilköğretim okulunda bulunuyor. Sistem 60 gün süreyle kayıtları saklayabiliyor. MOBESE sayesinde hırsızlık ve dolandırıcılık olayları önlendi, köylülerimiz de rahat bir nefes aldı' diye konuştu.

 

- TAVUKLARI BİLE ÇALMIŞLAR-

 

Köylülerden Yaşar Cinkaya (45) ise geçmiş yıllarda köyde inek, koyun hatta tavukların bile çalındığını, tanımadıkları, şüpheli kişilerin köyde rahatça dolaştığını, bundan son derece tedirgin olduklarını ifade ederek, 'Muhtarımız sayesinde sistemi kurduk. Hırsızlar bunu duymuş olacaklar ki artık tercihlerini bizden yana kullanmıyorlar. Böylece tedirginliğimiz ortadan kalktı ve huzura kavuştuk' dedi.

 

Yaşar Cinkaya'nın eşi Havva Çetinkaya (40) ise kamera sistemi kurulmadan önce bir komşusunun ineklerinin çalındığını, şüphelilerin ise yakalanamadığını belirtti.

 

Özellikle bazı yaşlı kişilerin, seyyar satıcı gibi davranarak köye gelen kişiler tarafından dolandırıldığını dile getiren Çetinkaya, 'Yaz mevsimi ile birlikte tarlaya, çay bahçelerine çalışmaya giderken evimizin soyulacağı endişesini taşıyorduk. MOBESE ile bu endişemiz ortadan kalktı. Artık hayvanlarımızı da rahatça arazide otlamaya bırakabiliyoruz' dedi.

 

Köylülerden Ayşe Çetinkaya (56) ise birkaç yıl önce gece yarısı ahırdaki ineğinin çalındığını, dedesinin fark edip şüphelileri kovalamasıyla ineği bırakıp kaçtıklarını anlattı. Çetinkaya, 24 saat kayıt yapan sistem sayesinde artık geceleri bile rahatlıkla uyuyabildiklerini söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel