Artvin’de halk direndi heyet geri çekildi!

Artvin’in Arhavi ilçesinde yapımı planlanan ve ilçe belediyesinin imar değişikliğiyle önünü açtığı hidroelektrik santral projesinin iptali istemiyle açılan dava kapsamında yapılmak istenen bilirkişi incelemesini halk engelledi.HES firması yetkilileri ve b

Artvin’de halk direndi heyet geri çekildi!

Artvin’in Arhavi ilçesinde yapımı planlanan ve ilçe belediyesinin imar değişikliğiyle önünü açtığı hidroelektrik santral projesinin iptali istemiyle açılan dava kapsamında yapılmak istenen bilirkişi incelemesini halk engelledi.

HES firması yetkilileri ve bilirkişi heyetini eylemle karşılayan Arhavi halkı sloganlar ve halaylar eşliğinde tepki gösterdi. Heyet yöre sakinlerinin yürümesi ve tepki göstermesi üzerine araçlarına binerek bölgeden uzaklaşmak zorunda kaldı.

9.20140129114112.jpg

Kamilet Vaidisi'nde geçen yıl yapımına başlanan 14 megavatlık Kavak Hidroelektrik Santral projesinde, Çifteköprü ve Kapisre derelerinin suları 5 kilometre boyunca tünel ve borularla ilçenin Cumhuriyet Mahallesi’nde yapılacak olan Kavak Hidroelektrik Santrali'ne taşınacak, üretilen elektrik aynı bölgede kurulacak santralle dağıtılacak. Geçen yıl HES yapımı için ÇED olumlu raporu alan Arhavi Elektrik Üretim Şirketi, imar mevzuatı uygun olmadığı için belediyeye başvurdu. Arhavi Belediyesi de, 4 Eylül 2013 günü imar değişikliği kararı aldı. CHP’li Belediye meclis üyelerinin karşı çıkmasına rağmen AKP’li üyelerinin oy çokluğu ile daha önce tarım alanı olan Cumhuriyet Mahallesi'nin bir bölümü konut dışı kentsel çalışma alanı ilan edilerek HES projesine onay verildi. Bölge halkı bunun üzerine HES projesinin iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi’ne dava açtı.

BİLİRKİŞİ HEYETİ BÖLGEYİ İNCELEDİ
Dava kapsamında bilirkişi incelemesi için Rize İdare Mahkemesi hakimi Nihat Koçak, Ankara Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Fakültesi Öğretim Görevlisi Kamil Kayabalı, Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Hüseyin Atar ile Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Fakültesi Öğretim Görevlisi Gülen Güllü ile bölge halkı adına avukat Yakup Şekip Okumuşoğlu ve HES firması temsilcileri bölgeye geldi. Heyet HES inşaatının yapılacağı alanları gezdi, fotoğraflar çekerek notlar aldı.

HEYETİN ÜZERİNE YÜRÜDÜLER

hes.jpg


Bilirkişi heyeti inceleme yaparken grup sloganlar atarak heyetin üzerine doğru yürüyüşe geçti. Bu sırada bilirkişi heyeti ile onları koruyan polis ve görüntü almaya çalışan gazeteciler arasında gerginlik yaşandı. Vatandaşların yuhaladığı heyet kalabalığın üzerlerine geldiğini fark edince araçlarına binerek bölgeden uzaklaştı. Kalabalığa seslenen avukat Yakup Şekip Okumuşoğlu, mahkemenin bilirkişi heyetinin raporu ile lehlerine karar vereceğine ve HES projesinin iptal edileceğine inandığını söyledi.

‘ARHAVİLİLER OLARAK DİRENECEĞİZ’

Burada Arhavi Doğa Koruma Platformu adına açıklama yapan Fatih Güney, Arhavililer olarak sularına dokundurtmayacaklarını belirterek, "Su hayatın vazgeçilmez temel taşı olup, suyun bu şekilde doğadan koparılması, suya adeta el konulması hem biz insanlar için, hem de bir parçası olduğumuz doğanın diğer canlıları için kabul edilemez. Arhavililer olarak direnmeceğiz ve HES’lere geçit vermeyeceğiz” dedi.
Vatandaşlar sloganlar eşliğinde ilçe merkezine giderek yürüyüşlerini tamamladı.
2 BİN KİŞİ TOPLANDI
İstanbul Artvinliler Vakfı, Trabzon Artvinliler Derneği, Ankara Artvin Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği gibi çok sayıda derneğin de destek verdiği basın açıklamasına Artvin, Hopa, Fındıklı ve Rize’den de destek geldi.Miting olmamasına rağmen basın açıklamasına 2 bine yakın katılım oldu
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel