Artvin'de doğa koalisyonu bozuldu

 Artvin, Arhavi İlçesi  Kamilet Vadisi’ne yapımı planlanan HES için ‘Vadide HES istemiyoruz’ deklarasyonuna imza atarak örnek bir birliktelik sergileyen AKP, CHP, MHP ve Saadet Partisi ilçe yöneticilerinin oluşturduğu ‘doğa koalisyonu’ bozuldu.Vadiye yapı

Artvin'de doğa koalisyonu bozuldu

 Artvin, Arhavi İlçesi  Kamilet Vadisi’ne yapımı planlanan HES için ‘Vadide HES istemiyoruz’ deklarasyonuna imza atarak örnek bir birliktelik sergileyen AKP, CHP, MHP ve Saadet Partisi ilçe yöneticilerinin oluşturduğu ‘doğa koalisyonu’ bozuldu.

Vadiye yapımı planlanan Taşlıkaya Hidroelektrik Santrali’nin imar planı İl Genel Meclisi’nde onaylandı. CHP’li üyeler plana ret oyu verirken, AK Partili 9 üyenin olumlu oyu, planın geçmesini sağladı. HES’e karşı yayınlanan ortak deklarasyona imza atan Meclis’in AK Parti’li üyesi Hakkı Aytolan, verdiği kabul oyuyla ilgili olarak, “13 kamu kurumu olumlu görüş bildirince biz de onay vermek durumunda kaldık. Bana kalırsa doğa tahrip edilmesin” dedi. Arhavi’nin AK Parti’li Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu da, verilen izni yerinde bulmadığını söyledi.

HEKİMOĞLU: ‘KARARI YERİNDE BULMADIM’

Karadeniz Teknik Üniversitesi, Çoruh Üniversitesi ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın Kamilet Vadisi’nin koruma kapsamına alınması yönünde hazırlanan raporlarına rağmen proje imar planının onaylanması, vadiye HES yapılmasının da önünü açmış oldu. Projeye ilişkin son sözü, imar planına CHP’li meclis üyelerinin koyduğu şerhi değerlendirecek olan Artvin Valiliği söyleyecek. Valilik projeyi onaylarsa, askı sürecinde hukuk mücadelesi başlayacak. Doğa için kurulan siyasi koalisyonun bozulması bölgede huzursuzluk yarattı.

Daha önce Milliyet’e, “Söz konusu doğa olunca hangi partinin kimliğini taşıdığımızın bir önemi yok” diyen Arhavi’nin AKP’li Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu, imar planının onaylanmasını şu sözlerle değerlendirdi: “Taşlıkaya projesi, ilçemizdeki HES projeleri içerisinde en çok duyarlı olduğumuz ve bence en yapılmaması gereken, sorunları olan bir projedir. Bu konuda Yusufeli Barajı’nın temel atma töreninde Orman ve Su İşleri Bakanımıza bizzat konuyu ilettim. Arkasından valimizin başkanlığında bir komisyon kuruldu ve arka arkaya 3 toplantı yaptık.

Projenin sorunlarının giderilmesiyle ilgili çalışma devam ediyor. Bu aşamada imar izninin böyle hızlı bir şekilde verilmesini doğrusu ben de çok yerinde bulmadım. Bu bir son değildir. O bölgenin koruma statüsüne alınması çalışmamız devam ediyor. Ben isterdim ki, İl Genel Meclisi’nde konuyla ilgili yürütülen bu çalışmalar dikkate alınarak ondan sonra imar izni verilsin. Ben bir Arhavili olarak konunun takipçisi olacağım.”

Ortak deklarasyonda imzası bulunan ancak geçtiğimiz gün yapılan oylamada olumlu oy kullanan Artvin İl Genel Meclis üyesi Hakkı Aytolan ise projeyle ilgili 13 ayrı kurumun olumlu görüşü olduğunu belirtti.

Olumsuz oy kullanan CHP’li Meclisi üyesi Erkan Özyazıcı da “Oylamaya iki grup geldi. Gerginlik oluşmasın diye oturum kapalı olarak gerçekleşti. Bizim açımızdan gerekenler söylendi. Ancak AKP üyeleri olumlu oy verdi” dedi.
 
ULUTAŞ: KAMİLET  VADİSİ’NE DOKUNULMAZ.
 
Kararı değerlendiren CHP Arhavi Belediye Başkanı Musa Ulutaş, Kamilet Vadisi’nin çok özel bir yer olduğunu, bu ve buna benzer özel vadiye dokunulmaması gerektiğine vurgu yaparak; “Kamilet Vadisi’nin katline onay çıkarılması inanılır gibi değil. 10 Ocak tarihinde toplanan İl Genel Meclisi 7’ye karşı 9 oyla imar planını onaylaması büyük bir talihsizlik olmuştur. Ben şu anda Arhavili bir vatandaş olarak konuşuyorum. Çünkü, bu konu siyasileşmemeli. Türkiye’de örneği görülmemiş bir dayanışma Kamilet Vadisi’nde yaşanmıştı. Bütün partiler, STK’lar bu konuda tek ses, tek yumruk olmuştu.

Ancak ne yazık ki, Arhavili olan Genel Meclis Üyesi Hakkı Aytolan burada olumsuz oy kullanmış olsa bu sonuç çıkmayacaktı.Kamilet Vadisi korunmalıdır. Burada arıcılık yapılıyor, hayvancık yapıyor. İnsanlar yaşıyor, doğa milyonlarca yıldır aynen bu şekilde geldiği gibi bundan sonra da gelecek kuşaklarımıza bırakmak zorundayız. Bu kutsal emanete sahip çıkmamız gerektiğini düşünüyorum. 08 Haber gazetesine duyarlılığından dolayı çok teşekkür ediyorum" dedi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler