Artvin ve Gürcistan arasında sınırı aşan inek için seferberlik!

Gürcistan'ın Kırnati köyünde sınırı aşarak gelen bir inek, köy halkının seferberliğine neden oldu.

Artvin ve Gürcistan arasında sınırı aşan inek için seferberlik!

Gürcü köyü Kırnati, Artvin'in Borçka ilçesi Muratlı köyünden sınırı geçerek köylerine geldiğini tahmin ettikleri ineğin sahibini arıyor.

Artvin'in Borçka ilçesine bağlı Muratlı köyünden geldiği tahmin edilen bu misafir ineğe, Kırnati köyü sakinleri adeta kucak açtı. Bir aydır ineğe nöbetleşe bakıp, onu soğuk havadan koruyan köylüler, hayvanın sahibini bulmak için çaba gösteriyor.

Batum'un Khelvachauri ilçesine bağlı olan Kırnati köyü ile Muratlı köyü, tarihi bağlara ve benzer kültürel değerlere sahip. 1921 Moskova ve Kars antlaşmaları sonrasında ayrılan bu iki köy, hala güçlü bir bağ ile birbirine bağlı. Çoruh nehri kenarında yer alan bu iki köy, sık sık hayvanlarının sınırı geçtiği durumları yaşıyor. Kırnati köyünün bu son konuğu ise, sınırı geçip geri dönmeyen bir inek oldu.

Artvin ve Gürcistan arasında sınırı aşan inek için seferberlik!

“Onlar bizim hayvanlara bakıyor biz de onların hayvanlarına bakıyoruz”
Kırnati köyü sakinlerinden Muradi Genadi Geladze, 1 ay önce Türkiye sınırı geçip geldiğini tahmin ettiği ineğin sahibini aradıklarını söyledi.

Bir türlü ineğin sahibinin kim olduğunu bulamadıkları ifade eden Geladze, ”İneğe nöbetleşe bakıyoruz. Burası hep böyle, Türkiye'den hayvanlar geliyor sonra geri gidiyor. Fakat bu inek geri dönmedi. Geldiği bir ay oldu. Geri dönmeyince sahibi de çıkmayınca bizde ahıra bağladık. Komşular sırasıyla ot veriyor yiyecek veriyor. Sahibi çıkana kadar bakacağız. Borçka bizim sınırdır, komşudur, akrabalar var. Büyük ihtimalle oradan geldi sahibi çıkacaktır. Elimizden ne gelirse onu yapıyoruz. Böyle olaylar dönem dönem oluyor. Hayvanlar bizim tarafa geçebiliyor, bizimkiler oraya gidiyor. Onlar bizim hayvanlara bakıyor biz de onların hayvanlarına bakıyoruz. Ama bu kez süreç uzun sürdü ve bugüne kadar sahibi çıkmadı” ifadelerini kullandı.

Artvin ve Gürcistan arasında sınırı aşan inek için seferberlik!Hayvanın sahibine seslenen Geladze, ”Hayvan sağlamdır, aç değil, dışarda soğukta kalmıyor, sahibini ne zaman çıkarsa bırakacağız. Bize ulaşsın” dedi.

Kırnati köyü muhtarı Elza Steladze ise “Çoruh nehrinin bir tarafında Türkiye'nin köyü Muratlı, diğer tarafından Gürcistan'ın köyü Kırnati bulunuyor. Bir ay önce Borçka sınırından bir hayvan geldi. Soğukta kışta dışarda bırakmadılar, bizim köylüler bakıyor” açıklamasında bulundu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler