Araklı'da vatandaştan çöp mitingi

Trabzon’un Araklı ilçesi Turup mevkisinde yapımı planlanan Katı Atık Depolama Tesisi’nin yapılmasını istemeyen yöre halkı, bugün Araklı ilçe merkezinde protesto mitingi düzenledi.'NEFESİMİZİ KESMEYİN'Araklı Muhtarlar Derneği’nin organizesiyle Araklı ilçe

Araklı'da vatandaştan çöp mitingi

Trabzon’un Araklı ilçesi Turup mevkisinde yapımı planlanan Katı Atık Depolama Tesisi’nin yapılmasını istemeyen yöre halkı, bugün Araklı ilçe merkezinde protesto mitingi düzenledi.


'NEFESİMİZİ KESMEYİN'

Araklı Muhtarlar Derneği’nin organizesiyle Araklı ilçe merkezinde düzenlenen mitinge 5 mahalle ve 42 köy muhtarı, siyasi parti ilçe başkanları ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile yöre halkı katıldı. Araklı ilçe merkezine 800 metre mesafedeki Turup mevkiindeki ormanlık alanda Trabzon-Rize Katı Atık Birliği tarafından kurulmak istenen Katı Atık Depolama Tesisi’ne karşı çıkan yaklaşık 500 kişi, ellerinde “Ağlayan çamların gözyaşlarında boğulursunuz”, “Yeşilimi katledenin yuvası olmaz”, “Nefesimizi kesmeyin”, “Turup çöp olmasın çocuklar sakat doğmasın” yazılı dövizlerle slogan attılar.


VALİ KIZILCIK SUÇLANDI

Araklı’da 10 yıl belediye başkanlığı yapan ve görevini 2009’da Recep Çebi’ye devreden Ümit Çebi, yaptığı konuşmada, çöp tesisinin kurulmasına karşı çıkmadığı yönündeki suçlamalara cevap vererek Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık’ı suçladı. Başkan Recep Çebi, “Araklı’da insanlar kamplaştırılmak isteniyor. Turup’ta hangi sinsi oyunlar oynanmışsa hepsinin belgesi var. Bu çöp tesisinin altına imza koyan belediye başkanı haindir, Araklı’dan böyle bir hain çıkmaz” dedi.

Çöp tesisi yapılmasına dair atılan imzanın sinsice, genel müdürlükler arasında, belediyeler çiğnenerek organize edildiğini kaydeden Çebi “Buraya Trabzon, Rize, ilçeleri, beldeleri dahil 154 belediyenin ve köylerinin çöpü dökülecek. Her gün bin 500-2 bin çöp arabası Araklı’nın içinden geçip Turup’a gidecek. Gece sivrisinekten, gündüz kara sinekten uyuyamayacağız. Eğer hala Araklı’yı çöp alanı yapmaya kararlıysanız bütün Araklı burayı terk edip gitsin daha iyi. 2005’te ÇED raporu alınırken başkan bendim. Valimize sesleniyoruz; bize niye sormadınız? Sinsice imzalarla belediyeyi yok saydınız. Genel müdürlerin imzaladığı ÇED’ raporunu kanun sayıyorsunuz da, 2006’da Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakanlar Kurulu’nun imzasıyla Turup’un turizm alanı ilan edildiği belgeyi kanun saymıyor musunuz? Oraya müteahhit gelirse kazmayı, küreği sırtına bağlayıp, tekmeyi vuracağız. Çünkü kanunsuz iş yapmış olurlar ve Zabıta’nın bunu durdurma hakkı var. Orası hem turizm bölgesi hem de Kent Ormanı ilan edilmiş bir bölge” şeklinde konuştu.

Çebi, ihalenin iptali için 30 Mayıs’ta Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurduklarını Araklı Cumhuriyet Başsavcılığı’na da TRAB-Rİ KAB hakkında kanunsuz eylemleri nedeniyle suç duyurusunda bulunduklarını sözlerine ekledi.

Araklı’nın AK Partili Belediye Başkanı Recep Çebi ise Araklı’nın akciğeri ve en güzel yeri olan çamlarla kaplı turizm alanı Turup’ta çöp tesisi yapılmasına karşı olduklarını belirterek “Hukuk mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” diyerek Araklılalar’dan kendilerini yalnız bırakmamalarını istedi.

Araklı ilçe merkezinde miting düzenleyen vatandaşlar, mitingin ardından horon oynayarak protestolarını sürdürürken, Trabzon-Rize karayolunu da bir süre trafiğe kapatarak tepkilerini ortaya koydular.

Sürmene ilçesine bağlı Çamburnu Beldesi’nde 2007’den bu yana faaliyette bulunan ve 2014 yılında dolması planlanan Katı Atık Depolama Tesisi’nin yerine çöplerin depolanacağı alan olarak Araklı ilçesi Turup mevkisi belirlenmesi bir süredir vatandaşların tepkisine neden oluyor. Yöre halkı geçtiğimiz hafta da Trabzon Valiliği önünde ve Trabzon-Rize Katı Atık Birliği önünde protesto gösterileri düzenlemişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler