Annelerin bu derdi bitiyor! Trabzon'da yapıldı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ)  Beşikdüzü Meslek Yüksekokulu Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü öğrencilerinin hazırladığı projeyle annelerin bebeklerini taşırken spor yaparak eğlenebilmeleri için ön kısmında puset olan bisiklet üretildi.KTÜ Beşikd

Annelerin bu derdi bitiyor! Trabzon'da yapıldı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ)  Beşikdüzü Meslek Yüksekokulu Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü öğrencilerinin hazırladığı projeyle annelerin bebeklerini taşırken spor yaparak eğlenebilmeleri için ön kısmında puset olan bisiklet üretildi.

KTÜ Beşikdüzü Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi ve proje yürütücüsü Seda Akyaz Alaçam, "pusetli bisiklet"in, annelerin çocuklarını taşırken bisiklet kullanmasına olanak sağlayan bir tasarım olduğunu söyledi.

Pusetli bisikletin ilk olarak İsveçli bir firma tarafından tasarlandığını belirten Alaçam, "Biz de benzerini yapabilir miyiz diye düşündük ve öğrencilerimizle bir araya gelerek iki ayda proje hazırladık" dedi.

Alaçam, proje sonucunda üretilen bisikletle annelere hem bisikletle gezinti yapma hem de bebeklerini rahatlıkla taşıma imkanı sunduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bisikletimizin ön kısmında puset yer almakta ve iki tekerlek bulunmaktadır. Arkada ise tek tekerlek var. Bu sayede anne bisiklet kullanırken bebeği de göz önünde olmakta. Gerekirse pusetle birlikte bebeğin yüzü öne ya da anneye döndürülebiliyor. Annelerin bebeğiyle alışverişe gidebileceği düşüncesiyle bisikletin arka bölüme kafes şeklinde sepet ekledik"

Alaçam, annelerin genelde bebeklerini taşırken zorluk çektiklerini vurgulayarak, "Anneler bebeklerini ya kucaklarında ya da bebeğin konulduğu bir aracı iterek taşımak zorunda kalıyor. Bu nedenle de sürekli enerji harcıyorlar. Bu durum sağlık açısından da annelerin risk taşımasına neden oluyor. Amacımız proje sayesinde annelerin hem çocuklarını daha rahat taşımalarını hem de spor yaparak eğlenmelerini sağlamak" diye konuştu.

Projenin özellikle bisiklet kullanıcıları için tasarlandığını vurgulayan Alaçam, "Proje sağlık açısından da tercih ediliyor. Bu kapsamda yaptığımız pusetli bisikleti biraz daha geliştirebiliriz. Projedeki tek dezavantajımız amortisörün ve denge emicilerin olmaması. Bisiklete amortisör sistemleri konulabilir ve aks sistemleri birbirine bağlanarak konforu artırılabilir" dedi.

Seda Ayvaz Alaçam,  Karadeniz'in eğimli yapıya sahip olmasından dolayı annelerin sadece sahilde sürüş keyfi yaşayabildiğine de dikkati çekerek, bu nedenle ''pusetli bisiklet''in geliştirilebilir bir proje olduğunu sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel