Anadolu’da kaliteli fındık projesi

 TRT Türk’de hafta içi hergün saat 16.00-17.00 arasında yayınlanan ve Mustafa Davutoğlu’nun hazırladığı “Memleket Anadolu” adlı programın Uzungöl’den yapılan naklen yayınında Kaliteli Fındık Projesi’de ele alındı. Yayına katılan TTB Meclis Başkanı Mehmet

Anadolu’da kaliteli fındık projesi

 

TRT Türk’de hafta içi hergün saat 16.00-17.00 arasında yayınlanan ve Mustafa Davutoğlu’nun hazırladığı “Memleket Anadolu” adlı programın Uzungöl’den yapılan naklen yayınında Kaliteli Fındık Projesi’de ele alındı.

 

Yayına katılan TTB Meclis Başkanı Mehmet Cirav ile Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, proje ile birlikte fındık piyasasındaki gelişmeleri değerlendirdiler.

 

Mehmet Cirav; fındıkta 2009’dan itibaren serbest piyasa şartları uygulandığını hatırlatarak, “Bu sistemde arz talep dengesine göre üreticinin mağdur olmaması için devlet alan bazlı destekleme primi ödedi. 2011’de bu ödeme kararı sona erdi. Ancak, sürdürülmesi lazım.

 

Çünkü, son 3 yılda fındık rekoltesi üreticinin mağdur olmasını önledi. Bu yıl 700 bin tonun üzerinde bir rekolte gözüküyor. Bu durumda fiyat düşebilir. Hem devletin primi ödemeye devam etmesi, hem de üreticinin fındığını pazara kontrollü indirmese gerekir. Aksi takdirde olumsuzluklar yaşanacaktır” dedi.

 

Şükrü Güngör Köleoğlu’da, proje kapsamında üreticilere fındıkta küflenmeyi önleyen jüt çuval dağıtıldığını, bu çuvalları kullanarak kaliteli üretim yapanlara ilave fiyat verileceğini ifade ederek, “Projenin ikinci aşamasında Türkiye’de ilk defa makineli kurutma sistemini devreye sokacağız. Yağışlı bir iklime sahip yörede fındık kurutmakta zorlananların ürünlerini ücretsiz olarak kurutup kendilerine vereceğiz. Arsin’de ilk etapta 5 kurutma makinesi kuruyoruz. Ağustos ayı içinde hizmete başlayacak” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler