Altın bala altın koruma!

Kilosu 620 TL'den satılan Anzer balı, Anzer Yaylası'nda çelik kafesler içerisindeki kovanlarda üretilip çift anahtarlı, teknolojik korumalı çelik kasalarda muhafaza ediliyor.Rize'nin İkizdere İlçesi Anzer Yaylası'nda 15 Ağustos tarihinde başlayan Anzer ba

Altın bala altın koruma!

Kilosu 620 TL'den satılan Anzer balı, Anzer Yaylası'nda çelik kafesler içerisindeki kovanlarda üretilip çift anahtarlı, teknolojik korumalı çelik kasalarda muhafaza ediliyor.
Rize'nin İkizdere İlçesi Anzer Yaylası'nda 15 Ağustos tarihinde başlayan Anzer balı sağımı sürüyor.

2 bin 300 ile 2 bin 700 rakım yükseklikte ortalama 50'si endemik olmak üzere 500 tür çiçekten Kafkas cinsi arılar tarafından üretilen dünyaca ünlü balın kilosu bu yıl 620 TL'den satışa çıkarılacak.
Üreticiler şu ana kadar Anzer Ballı Köy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne 600 kilogram bal teslim etti. Kooperatif, teslim aldığı bu ballardan aldığı numuneleri tahlilden geçirilmek üzere Hacettepe Üniversitesi'ne gönderdi.
Üreticiden teslim alınan ballar ise çift anahtarlı, alarmlı çelik kasalarda muhafaza ediliyor. Çelik muhafazalı kasalar, ancak anahtarların bulunduğu iki kişi tarafından açılabiliyor.
Bu yıl üreticilerden alınan 600 kilogram baldan, Hacettepe Üniversitesi'nin vereceği laboratuvar sonuçlarına göre Anzer balı özellikleri taşıyanlar şişelenip mühürlenerek satışa hazır hale getirilecek. Bu yıl 400 kilogram balın tahlilden olumlu rapor alacağı tahmin ediliyor. 400 kilogramlık bir rekolte beklenirken, geçtiğimiz yıldan alınan siparişlerin miktarı ise 800 kilogramı buluyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkan Yardımcısı Şaban Hapeloğlu, "Bal sağımı sürüyor. Üreticilerimizden aldığımız numuneleri çelik kasalarda muhafaza ediyoruz. Bu kasaların iki anahtarı var. Biri bende. En az iki kişi olmadan kasaların açılması mümkün değil. Bu yıl 400 kilogramlık bala onay çıkmasını umuyoruz ancak geçtiğimiz yıldan 800 kilogram sipariş var. Vatandaşımızı mağdur etmemek için birçok müşteriye 1 kilogram değil de yarım kilogram vererek daha çok
kişiye bal vermek istiyoruz. Bir kişiye 1 kilogramdan fazla kesinlikle bal satmıyoruz" dedi.
Hapeloğlu, bu yıl üretilen ballardan geçtiğimiz yıl olduğu gibi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da gönderileceğini belirterek, yurt içinden ve yurt dışından da özel müşterilerinin siparişlerini göndereceklerini söyledi.
Altın değerindeki Anzer balı, üretim aşamasında da çeşitli tehditlerden korunuyor. Ayı saldırılarına karşı kovanların birçoğu çelik kafes içerisinde tutuluyor. Anzer Yaylası'nda aynı zamanda kilosu 820 TL'den satılan Anzer poleni de üretiliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler