Akyazı stad mı, mezar mı?

Trabzon’da uzun yıllardır konuşulan, taraftarın ve Trabzonluların çok istediği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 24 Kasım 2013 de temeli atılan Akyazı stadı büyük bir tehlike ile karşı karşıya.1996 yılı ölçümlerine göre 4. derece deprem bölgesi

Akyazı stad mı, mezar mı?

Trabzon’da uzun yıllardır konuşulan, taraftarın ve Trabzonluların çok istediği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 24 Kasım 2013 de temeli atılan Akyazı stadı büyük bir tehlike ile karşı karşıya.

1996 yılı ölçümlerine göre 4. derece deprem bölgesi olduğu açıklanan Trabzon, yapılan son araştırmalara göre daha ileri bir deprem riski altında. Bu risk Akyazı Stad’ını da büyük bir tehlike içine atıyor. Akyazı Stad’ı Trabzon’un 4. derece deprem bölgesi olduğu hesaplanarak yapımına başlandı. Bu nedenle Akyazı stadı büyük bir riskle karşı karşıya kaldı.

AKYAZI'DA SON DURUM...

Haber61.net köşe yazarı Türkiye’nin deprem konusunda en uzman isimlerinden biri Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, sadece Akyazı stadının değil Karadeniz de Sinop’a kadar yapılan bütün binaların, barajlar, tüneller ve yolların büyük risk altında olduğunu söyledi.  

KARADENİZ FAYI YOK SAYILIYOR

Prof. Dr. Bektaş Akyazı konusunda tehlikeyi arkadaşımız Emrah Paça’ya açıkladı. Prof. Dr. Bektaş Karadeniz’deki fay yok sayıldığını ve bunun büyük bir tehlike yaratacağını belirterek; “Sadece Akyazı değil, bütün tüneller, barajlar, statlar 4. derecede deprem bölgesine göre yapılıyor ve Yeni Yapılacak olan deprem tehlike haritasında bunlar değişecek. Bugüne kadar yapılmış olan barajlar, yollar, tüneller, hepsi 4. Derece deprem bölgesine göre yapılmış. Uluslararası deprem tehlikesi haritalarına göre Trabzon  4. derece deprem bölgesinde değil  tam aksine deprem riski çok daha yüksek bir bölgede.. Bugüne kadar yapılan yapılar maalesef tüm uyarılarımıza rağmen Karadeniz fay hattı yok sayılarak yapıldı.  2012 yılında meydana gelen depremler gösteriyor ki bu fay deprem üretiyor. Zaten deprem haritalarında da Karadeniz fayı işleniyor.

AKYAZI STADININ DAHA GÜVENLİ YAPILMASI GEREKİR

Müteahhit devletin verdiği bir deprem tehlikesi haritası var ben ona göre yaparım diyor. Gelişmiş ülkelerde deprem tehlikesi haritası yeni bilgiler geldikçe yenilenir. Ama bizim ülkemizde 1996’dan beri deprem tehlikesi haritası değişmedi. Dolayısıyla bu harita Karadeniz’in gerçek deprem tehlikesini göstermiyor. Karadeniz fayını dikkate alırsan deprem tehlikesi ve bunlara karşı alınacak önlemlerin en az 2-3 kat daha artması lazım. Bugün Akyazı’da 4. Bölgeye göre yapılan stat inşaatı Karadeniz fayını dikkate alırsak 2-3 kat daha güvenli olarak yapılması gerekir” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel